Kasvatusalan valintakoe

Kasvatusalalla käytössä valintakoe E

Yliopistojen pääsykokeet uudistuivat keväällä 2025. Uudistuksessa alat jaoteltiin eri valintakoeryhmiin ja kasvatustieteet sekä liikuntapedagogiikka kuuluvat ryhmään Valintakoe E. Valintakoe E pohjautuu aiemmin käytössä olleeseen VAKAVA-kokeeseen.

Valintakoe E perustuu kokeessa jaettaviin aineistoihin, joiden pohjalta hakijat vastaavat erilaisiin monivalinta- ja väittämätyyppisiin tehtäviin.

Kasvatustieteen valintakoe E pidetään toukokuun lopulla (edellinen 26.5.2025 klo 9-12). Valintakoe on digitaalinen ja se tehdään omalla kannettavalla tietokoneella yliopiston tiloissa.

Tällä sivustolla olevat tiedot perustuvat yliopistojen antamiin tietoihin ja pidätämme sen perusteella oikeudet muutoksiin. Sivuston tiedot päivitetään kevään 2026 valintakoetietojen ilmestyttyä loka-marraskuussa 2025.

Valintakoeinfo

Tule kuulemaan ensimmäisten joukossa uudet, kevään 2026 pääsykoetiedot. Järjestämme ilmaisen infon to 6.11.2025 klo 16. Infossa käydään läpi hakukäytännöt ja annetaan vinkkejä valmistautumiseen.
  • Valintakoe E:tä käyttävät koulutusohjelmat

    Kasvatustieteiden koulutusohjelmat ovat tehneet valintayhteistyötä (VAKAVA) jo useamman vuoden ajan. Valintayhteistyössä on mukana kahdeksan yliopistoa, lähes 50 suomenkielistä ja 9 ruotsinkielistä kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen koulutusohjelmaa. Liikuntapedagogiikan koulutusohjelma liittyi kasvatusalan valintakoeyhteistyöhön mukaan keväällä 2024 ja keväästä 2025 alkaen mukana on ollut myös seuraavat koulutusohjelmat::

    • Itä-Suomen yliopisto: Kasvatus- ja aikuiskasvatustiede
    • Oulun yliopisto: Interkulttuurinen luokanopettaja
    • Oulun yliopisto: Musiikkikasvatus
    • Tampereen yliopisto: Elinikäinen oppiminen ja koulutus

    Oulun yliopiston Interkulttuurisen luokanopettajan, musiikkikasvatuksen sekä Jyväskylän liikuntapedagogiikan koulutusohjelmien toisena koevaiheena on soveltuvuuskoe, johon kutsutaan ensimmäisen koevaiheen perusteella. Näihin kaikkiin kolmeen koulutusohjelmaan on omat soveltuvuuskokeensa, jotka poikkeavat valtakunnallisesta opettajankoulutusohjelmien MAP -pohjaisesta soveltuvuuskokeesta. Eezy Valmennuskeskus ei järjestä soveltuvuuskoevalmennusta Interkulttuuriseen luokanopettajan, musiikkikasvatuksen ja liikuntapedagogiikan soveltuvuuskokeisiin.

     Valintakoe E on tarkoitettu seuraaville koulutusaloille (kevään 2025 listaus):

    • Erityispedagogiikka (Helsingin, Jyväskylän, ja Oulun yliopistot)
    • Erityisopettaja ja/tai erityisluokanopettaja (Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Tampereen ja Turun yliopistot sekä Åbo Akademi)
    • Kotitalousopettaja (Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot sekä Åbo Akademi)
    • Käsityönopettaja (Helsingin, Itä-Suomen ja Turun yliopistot sekä Åbo Akademi)
    • Interkulttuurinen luokanopettaja (Oulun yliopisto)
    • Kestävyyskasvatuksen koulutusohjelma (Lapin yliopisto)
    • Luokanopettaja (Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Turun ja Tampereen yliopistot, Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitos sekä Åbo Akademi)
    • Liikuntapedagogiikka (Jyväskylän yliopisto)
    • Musiikkikasvatuksen tutkinto-ohjelma (Oulun yliopisto)
    • Opinto- ja uraohjaaja (Itä-Suomen yliopisto)
    • Oppimistieteiden koulutusohjelma (Oulun yliopisto)
    • Varhaiskasvatuksen opettaja (Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun ja Tampereen yliopistot, Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitos sekä Åbo Akademi)
    • Yleinen kasvatus-  ja aikuiskasvatustiede (Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot sekä Åbo Akademi)
  • Miten valintakoeuudistus vaikutti kasvatustieteen valintakokeeseen?

    Valintakoeuudistus ei aiheuttanut varsinaisia muutoksia kasvatustieteiden valintakokeen sisältöön. Ensimmäinen koevaihe perustuu entisen VAKAVA -kokeen tapaan kokeessa jaettuihin aineistoihin ja kokeella mitataan tiedon analysoinnin ja soveltamisen valmiuksia, ongelmanratkaisutaitoa ja monilukutaitoa. Kokeessa korostuu hyvien luku- ja tekstinkäsittelyvalmiuksien lisäksi ajankäyttö, paineensietokyky sekä vastaustaktiikka.

    Kasvatustieteiden osalta uudistuksen tavoitteena oli saada valintakoeyhteistyöhön mukaan loputkin kasvatustieteen hakukohteet, jotka eivät aiemmin olleet mukana valtakunnallisessa yhteisvalinnassa, VAKAVA -kokeessa. Uudistuksen myötä hakijoilla on nykyisin mahdollisuus hakea kaikkiin hakukohteisiin yhdellä valintakokeella.

    Opettajankoulutuksen ja liikuntapedagogiikan kohteisiin hakevat tekevät lisäksi soveltuvuuskokeen, joihin osallistuvat kutsutaan ensimmäisen valintavaiheen menestyksen perusteella.

  • Valintakoe E sisältö ja vaadittava osaaminen

    Valintakokeen E ensimmäinen vaihe on yhteinen kaikille koetta käyttäville hakukohteille. Valintakoe E perustuu koetilanteessa jaettuihin aineistoihin sekä monivalinta- ja väittämätyyppisiin tehtäviin. Etukäteen luettavaa materiaalia ei ole.

    Kokeen kesto on 3 tuntia ja lisäajalla koe kestää enintään 4 tuntia.

    Kasvatusalan valintakokeella E arvioidaan hakijan

    • tiedon analysoinnin ja soveltamisen valmiuksia
    • ongelmanratkaisutaitoja
    • monilukutaitoja.
  • Valintakokeella kasvatustieteen opintoihin: yksivaiheinen valinta

    Kasvatustieteiden opiskelijavalinta on hakukohteesta riippuen joko yksi- tai kaksivaiheinen.

    Yleisen kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen koulutusohjelmiin hakijat valitaan yksivaiheisen valintamenettelyn perusteella. Valintakokeeseen osallistuvat tekevät aineistopohjaisen valintakokeen E. Hyväksytyksi voi tulla myös todistusvalinnalla tai avoimen yliopiston väylän kautta. Eri valintaväylien kautta valitaan parhaiten menestyneet opiskelijat.

  • Valintakokeella opettajankoulutusohjelmiin: kaksivaiheinen valinta

    Kasvatustieteiden opiskelijavalinta on hakukohteesta riippuen joko yksi- tai kaksivaiheinen.

    Opettajankoulutusohjelmiin pyrkiville pääsykoe on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on aineistopohjainen valintakoe E ja toinen koevaihe on soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeeseen voi tulla hyväksytyksi myös todistusvalinnan tai avoimen väylän kautta.

    Hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen ensimmäisen vaiheen menestyksen perusteella. Hakija voi saada soveltuvuuskoekutsun yhteen tai useampaan hakukohteeseen riippuen ensimmäisen vaiheen menestyksestä. Soveltuvuuskoe järjestetään kesäkuun puolivälissä. Koe on hakijalle yksipäiväinen. Kokeen suorituspaikka määräytyy korkeimman hakuprioriteetin perusteella, mihin hakijan ensimmäisen vaiheen pisteet riittävät.

    Soveltuvuuskoe perustuu pysäkkihaastatteluihin. Koe suoritetaan vain kerran ja pysäkkihaastatteluista saadut yhteispisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen hakija olisi tullut kutsutuksi ensimmäisen vaiheen menestyksen perusteella.

    Soveltuvuuskoe on pakollinen ja lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella. 

  • Valintakokeella liikuntapedagogiikan koulutukseen: kaksivaiheinen valinta

    Liikuntapedagogiikan koulutusohjelman opiskelijavalinta on kaksivaiheinen. Ensimmäinen koevaihe on aineistopohjainen Valintakoe E ja toinen koevaihe on soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeeseen voi tulla hyväksytyksi myös todistusvalinnan kautta.

    Keväällä 2025 liikuntapedagogiikan soveltuvuuskoe muodostui seuraavista osioista:

    • liikunnallisesta soveltuvuuskoe
    • kasvatuksellisesta soveltuvuuskoe

    Lisäpisteitä oli mahdollista saada liikunnan lukiodiplomista sekä liikunnanohjauksen perustutkinnosta.

    Emme järjestä valmennusta liikuntapedagogiikan soveltuvuuskokeeseen.

Katso videoltamme, millainen kasvatustieteen valintakoe (VAKAVA-koe) oli keväällä 2024: