Kasvatusalan VAKAVA-koe

VAKAVA-koe 2023

Kasvatusalan yhteisvalinnan kirjallisesta pääsykokeesta käytetään yleisesti nimitystä VAKAVA-koe. VAKAVA-koe on yksi väylistä, joilla voi pyrkiä opiskelemaan kasvatustieteitä ja eri opettajankoulutusohjelmia.

VAKAVA-koe järjestetään yliopiston osoittamissa tiloissa perjantaina 26.5.2023 klo 9–12. Tarkat koepaikat ilmoitetaan muutama päivä ennen koetta.

VAKAVA-koe on digitaalinen, eikä siihen ole ennakkoon luettavaa materiaalia. VAKAVA-kokeella mitataan hakijan akateemisia opiskeluvalmiuksia.

Kokeen tehtävätyypit ovat monivalintoja, ja koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon.

 • Ohjeita VAKAVA-kokeeseen

  VAKAVA-koe on digitaalinen ja se järjestetään yliopiston osoittamissa tiloissa. Koe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella. Teet kokeen sillä paikkakunnalla, jonka olet Opintopolun hakulomakkeella valinnut. Et voi vaihtaa koepaikkaa tai -aikaa hakuajan päättymisen jälkeen.

  Mitä mukaan kokeeseen?

  • Ota mukaasi voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus, kannettava tietokone virtajohtoineen sekä noin viikkoa ennen koetta sähköpostitse ja tekstiviestitse saamasi QR-koodin sisältävä tunniste.
  • Halutessasi saat ottaa mukaasi myös yhden korkillisen juomapullon, langallisen tietokonehiiren, kirjoitusvälineet, pienet eväät ja korvatulpat. Myös kasvomaskeja ja käsidesiä läpinäkyvässä pullossa saat viedä koesaliin.

   

  Muuta huomioitavaa

  • Saavu valintakokeeseen hyvissä ajoin saamiesi saapumisohjeiden mukaisesti.
  • Valintakokeesta voit poistua aikaisintaan klo 9.30.
 • VAKAVA-kokeella kasvatustieteen opintoihin

  Yleisen kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen koulutusohjelmiin pyrkiville pääsykoe on yksiosainen. He tekevät vain VAKAVA-kokeen eivätkä osallistu soveltuvuuskokeeseen.

  Hakija on mukana valintakoevalinnassa osallistumalla VAKAVA-kokeeseen. VAKAVA-kokeella voi hakea kaikkiin kasvatusalan valintayhteistyössä mukana oleviin kohteisiin.

 • VAKAVA-kokeella opettajankoulutusohjelmiin

  Opettajankoulutusohjelmiin pyrkiville pääsykoe on kaksiosainen. Hakija osallistuu ensin VAKAVA-kokeeseen ja sen jälkeen soveltuvuuskokeeseen.

  Voidakseen tulla kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeen perusteella hakijan on saatava vähintään 20 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä.

Katso videoltamme, millainen VAKAVA-koe oli viime keväänä: