Kasvatustiede ja opettajankoulutus

66 % kevään 2024 VAKAVA+soveltuvuus kurssilaisistamme sai opiskelupaikan 

Valmennuskeskuksen VAKAVA-valmennus valmentaa sinut kasvatustieteen VAKAVA-kokeeseen ja opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeisiin. Yli 20 vuoden kokemus kasvatusalan valintakokeeseen valmentamisesta, asiantuntevat ja kokeneet opettajat, monipuoliset kurssimateriaalit sekä pyrkijöiden eri tarpeet huomioiva kurssivalikoima on tehnyt Valmennuskeskuksesta Suomen menestyneimmän valmennuskurssijärjestäjän. Kurssimme avulla moninkertaistat mahdollisuutesi onnistua!

Miksi Valmennuskeskuksen valmennuskurssille?

  1. Saavuta haluamasi opiskelupaikka
  2. Asiantuntevat ja innostavat opettajat tukenasi
  3. VAKAVA-kurssillamme kehität vahvat aineistokoetaidot
  4. Harjoittele koetilanne ja opi kokeen ajankäyttö
  5. Soveltuvuuskurssillamme vahvistat itsevarmuuttasi ja opit tuomaan osaamisesi esiin

  • Opettajat ja tutorit

    VAKAVA- ja soveltuvuuskursseillamme opettajina toimivat Noora Sarjamo, Riina Hanhikoski ja Meri Lappalainen. Heillä kaikilla on jo useamman vuoden kokemus valmennuskurssiopetuksesta.

    Lisäksi kursseillamme toimii kaksi tutoria, Anni Udd ja Claudia Granqvist. He molemmat ovat entisiä kurssilaisiamme, jotka ovat päässeet opiskelemaan avullamme. He jakavat arvokasta tietoa omasta hakuprosessistaan ja antavat vinkkejä pääsykoelukemiseen.

  • VAKAVA-koe

    VAKAVA-koe on kasvatusalan valintakoeyhteistyöverkoston kirjallinen pääsykoe, joka perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon. Kokeen tehtävät ovat monivalinta- ja väittämätyyppisiä tehtäviä.

    Kasvatustieteiden opiskelijavalinta on hakukohteesta riippuen joko yksi- tai kaksivaiheinen.

    Yleisen kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen koulutusohjelmiin hakijat valitaan yksivaiheisen valintamenettelyn perusteella. Valintakokeeseen osallistuvat tekevät VAKAVA -kokeen. Hyväksytyksi voi tulla myös todistusvalinnalla tai avoimen yliopiston väylän kautta.

    Opettajankoulutusohjelmiin hakevat tekevät lisäksi soveltuvuuskokeen, johon kutsutaan ensimmäisen vaiheen menestyksen perusteella. Soveltuvuuskoe on pakollinen.

  • Soveltuvuuskoe

    Opettajankoulutusohjelmien soveltuvuuskokeita järjestetään kesäkuun puolivälissä. Soveltuvuuskokeeseen hyväksytyille lähetetään sähköpostitse erillinen kutsu, josta selviää soveltuvuuskokeen paikkakunta sekä ajankohta.

    Lopullinen opiskelijavalinta opettajankoulutusohjelmiin tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella. Soveltuvuuskoe on hakijalle pakollinen. Mikäli hakija jättää osallistumatta soveltuvuuskokeeseen, ei häntä voida valita opintoihin.

  • Todistusvalinta

    Todistusvalinnalla voit päästä suoraan opiskelemaan yleistä kasvatustiedettä tai aikuiskasvatustiedettä. Opettajankoulutusohjelmiin hakevat voivat saada todistusvalinnan perusteella kutsun soveltuvuuskokeeseen.

    Keväällä 2024 soveltuvuuskokeeseen tai suoraan opiskelemaan todistusvalinnalla valitaan 60 % kutsutuista/uusista opiskelijoista.

    Todistusvalinnassa ovat automaattisesti mukana ylioppilastutkinnon tai vastaavan tutkinnon ulkomailla suorittaneet.

  • Hakijamäärät

    Keväällä 2024 kasvatusalan suomenkielisiin hakukohteisiin (kandidaatti / kandidaatti + maisteri) pyrki 8 436 hakijaa, joista ensisijaisia oli 4 437. Suosituin kasvatusalan hakukohde oli luokanopettaja, jonne oli lähes 2 300 ensisijaista hakijaa.

    Kasvatusalan kokonaishakijamäärä nousi viime vuodesta. Keväällä 2023 ensisijaisia hakijoita kasvatusalan hakukohteisiin oli 4 518 ja hakijoita yhteensä 8 370.

  • Pisterajat

    Todistusvalinnan, VAKAVA-kokeen ja soveltuvuuskokeen pisterajat vaihtelevat vuosittain. Viime vuosina korkeimmat pisterajat ovat olleet yleisen kasvatustieteen, luokanopettajan ja erityispedagogiikan koulutuksissa.

  • Opiskelu ja työelämä

    Kasvatusalan koulutusohjelmissa opiskellaan eri ikäisten ihmisten kehitystä, kasvatusta, opetusta, ohjausta ja oppimisprosesseja erilaisissa ympäristöissä. Kasvatustieteiden opinnoista valmistuttuasi olet kasvun, oppimisen ja kasvatuksen asiantuntija.

    Valittavissa on useita eri pääaineita, joista suosituimpia ovat yleinen kasvatustiede, luokanopettajan koulutus, erityispedagogiikka ja varhaiskasvatuksen opettajan koulutus.

    Kasvatusala tarjoaa mahdollisuuden monipuolisiin ja haastaviin työtehtäviin sekä vaikuttamisen mahdollisuuteen yhteiskunnassa. Tämä ala sopii erityisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita kasvatuksesta ja koulutuksesta, ja jotka haluavat työskennellä ihmisten kanssa.