Kasvatusalan todistusvalinta

Kasvatusalan todistusvalinta 2023

Keväällä 2023 yleisen kasvatustieteen uusista opiskelijoista 60 % valitaan opiskelemaan todistusvalinnalla. Opettajankoulutusohjelmien soveltuvuuskokeeseen kutsutaan samoin 60 % todistusvalinnan perusteella.

Todistuspisteesi määräytyvät ylioppilastutkintosi arvosanojen perusteella, ja pisteet lasketaan parhaan pistemäärän tuottavan aineyhdistelmän mukaan.

Todistusvalinnassa huomioidaan

 • suomalainen ylioppilastutkinto
 • IB- ja EB-tutkinnot
 • Suomessa suoritetut RP- ja DIA-tutkinnot

 

 • Voinko hakea todistusvalinnalla?

  Voit halutessasi hakea pelkässä todistusvalinnassa suorittamatta VAKAVA-koetta. Olet automaattisesti mukana todistusvalinnassa, mikäli olet ylioppilas tai suorittanut vastaavan tutkinnon.

  Ammattikoulun todistuksella et voi hakea todistusvalinnassa kasvatustieteen ja opettajakoulutuksen opintoihin yliopistoon vaan sinun on osallistuttava VAKAVA -kokeeseen.

 • Yo-todistuksen pisteytys kasvatusalalla

  Todistusvalinnassa pisteitä voi saada neljästä yo-aineesta:

  • äidinkieli
  • matematiikka (pitkä tai lyhyt)
  • yksi ainereaali
  • yksi kieli.

  Jos sinulta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, et saa siitä pisteitä. Sinut otetaan silti huomioon todistusvalinnassa.

  Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta.

  Ylioppilastodistuksesta voi saada maksimissaan 123,9 pistettä.

  Parhaiten pisteitä tuottavat aineet ovat:

  1. pitkä matematiikka
  2. äidinkieli
  3. fysiikka
  4. pitkä kieli

  Katso koko pistetaulukko

  Tasapistesäännöt

  Todistusvalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti äidinkielestä ja toissijaisesti matematiikasta saatujen pisteiden perusteella.

  Minimipisterajat

  Todistusvalinnan perusteella yleisen kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen opiskelijoiksi hyväksyttävien / opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeeseen hyväksyttävien minimipisterajat vaihtelevat koulutusohjelmakohtaisesti. Minimipisterajat löydät opintopolusta jokaisen koulutusohjelman kohdalta.

Katso videoltamme, millainen todistusvalinta oli viime keväänä:

Todistusvalintalaskuri

Tiedätkö, minkä verran pisteitä saat omasta ylioppilastodistuksestasi? Nyt voit laskea pisteesi helposti alla olevan laskurin avulla!

Lisää vain kirjoittamasi aineet ja niistä saamasi arvosanat taulukkoon ja valitse, minkä alan koulutuksiin haluaisit hakea. Laskuri laskee pisteesi ja vertailee niitä viime kevään pisterajoihin. Näin näet, mihin koulutuksiin pisteesi olisivat riittäneet viime vuonna.