Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  15.05.2023

Pyritkö opettajaksi? | 4 virheellistä käsitystä soveltuvuuskokeesta

Opettajankoulutusohjelmien soveltuvuuskokeesta kiertää pyrkijöiden keskuudessa muutamia vääriä käsityksiä. Haluamme korjata nämä väitteet, jotka eivät pidä paikkaansa.

1. Opettajankoulutusohjelmiin voi päästä suoraan todistusvalinnalla

Opettajankoulutusohjelmiin ei voi päästä suoraan todistusvalinnalla vaan kaikki ensimmäisestä valintakoevaiheesta hyväksyttävästi suoriutuneet osallistuvat kokeen toiseen vaiheeseen, joka on soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskoe on pakollinen ja sen perusteella tehdään lopulliset valinnat.

Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavat valitaan VAKAVA-kokeen, ylioppilastodistuksen arvosanojen tai avoimen yliopisto-opintojen perusteella.

 

2. Kaikki hakijat pääsevät automaattisesti soveltuvuuskokeeseen

Mikäli ensimmäisestä valintavaiheesta ei saa riittävästi pisteitä, ei kutsua soveltuvuuskokeeseen saa lainkaan. Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan hakijoita vähintään kaksinkertainen määrä hakukohteen aloituspaikkoihin nähden.

 

3. Hakija voi osallistua useaan eri opettajankoulutusohjelman soveltuvuuskokeeseen

Hakija voi saada kutsun yhteen tai useampaan opettajankoulutuksen hakukohteen soveltuvuuskokeeseen ensimmäisen koevaiheen menestyksen perusteella, mutta koe suoritetaan vain kerran. Soveltuvuuskokeeseen osallistutaan kutsussa olevana ajankohtana, eikä sitä voi muuttaa.

Soveltuvuuskokeesta saadut pisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen hakija on kutsuttu.

 

4. Hakija voi valita vapaasti opiskelupaikan, jos hänet hyväksytään useampaan koulutusohjelmaan

Hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa, joka määräytyy hakemuksessa asetetun korkeimman hakuprioriteetin mukaan ja johon toisen vaiheen soveltuvuuskokeen pisteet riittävät. Tämän vuoksi hakukohdejärjestys kannattaa miettiä perusteellisesti hakemuksen täytön yhteydessä.

 

Tee unelmastasi totta valmennuskurssin avulla

Valmennuskurssit VAKAVA-kokeeseen ja soveltuvuuskokeeseen. Useita vaihtoehtoja. Valitse omasi!

Mia Göcer

Mia Göcer on kasvatustieteen maisteri ja toimii Valmennuskeskuksen valmennusjohtajana. Mia on valmistunut Helsingin yliopistosta erikoistumisalueenaan oppimisen tutkimus. Hän on myös kokenut valmentaja, jolla on laaja pedagoginen osaaminen opettajan, aikuispedagogiikan ja ohjausalan opinnoista sekä coachingin osalta.