Pyritkö opettajaksi? | 4 virheellistä käsitystä soveltuvuuskokeesta
Opettajankoulutusohjelmien soveltuvuuskokeesta kiertää pyrkijöiden keskuudessa muutamia vääriä käsityksiä. Haluamme korjata nämä väitteet, jotka eivät pidä paikkaansa.
1. Opettajankoulutusohjelmiin voi päästä suoraan todistusvalinnalla
Opettajankoulutusohjelmiin ei voi päästä suoraan todistusvalinnalla vaan kaikki ensimmäisestä valintakoevaiheesta hyväksyttävästi suoriutuneet osallistuvat kokeen toiseen vaiheeseen, joka on soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskoe on pakollinen ja sen perusteella tehdään lopulliset valinnat.
Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavat valitaan VAKAVA-kokeen, ylioppilastodistuksen arvosanojen tai avoimen yliopisto-opintojen perusteella.
2. Kaikki hakijat pääsevät automaattisesti soveltuvuuskokeeseen
Mikäli ensimmäisestä valintavaiheesta ei saa riittävästi pisteitä, ei kutsua soveltuvuuskokeeseen saa lainkaan. Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan hakijoita vähintään kaksinkertainen määrä hakukohteen aloituspaikkoihin nähden.
3. Hakija voi osallistua useaan eri opettajankoulutusohjelman soveltuvuuskokeeseen
Hakija voi saada kutsun yhteen tai useampaan opettajankoulutuksen hakukohteen soveltuvuuskokeeseen ensimmäisen koevaiheen menestyksen perusteella, mutta koe suoritetaan vain kerran. Soveltuvuuskokeeseen osallistutaan kutsussa olevana ajankohtana, eikä sitä voi muuttaa.
Soveltuvuuskokeesta saadut pisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen hakija on kutsuttu.
4. Hakija voi valita vapaasti opiskelupaikan, jos hänet hyväksytään useampaan koulutusohjelmaan
Hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa, joka määräytyy hakemuksessa asetetun korkeimman hakuprioriteetin mukaan ja johon toisen vaiheen soveltuvuuskokeen pisteet riittävät. Tämän vuoksi hakukohdejärjestys kannattaa miettiä perusteellisesti hakemuksen täytön yhteydessä.