Merkittävimpänä muutoksena on, että valintakoeluonnoksen mukaan pääsykokeen ennakkomateriaali julkaistaan jatkossa kaksi päivää ennen pääsykoetta. Aiemmin ennakkomateriaali ilmestyi neljä viikkoa ennen koetta ja jotta ennakkomateriaali oli haltuun otettavissa kuukaudessa, vaati se hyvää pohjaosaamista mm. tilastollisesta tutkimuksesta, tilastollisten menetelmien perusteista ja tieteellisistä artikkeleista. Pelkän lukiotiedon pohjalta materiaalin opiskelu on ollut todella haastavaa. Jatkossa ennakkomateriaalin lukuaika on vain kaksi päivää, joka korostaa aiempaa enemmän pitkäjänteisen harjoittelun ja pohjataitojen merkitystä, joita lukiossa ei juurikaan harjoitella.
Valmennustieteen ja liikuntabiologian hakijat tekevät valintakokeessa muiden alojen kanssa yhteisen osion lisäksi eriytyvän osion, jossa edellytetään fysiikan FY1-moduulin, kemian KE1-moduulin ja biologian BI5-moduulin osaamista. Tämä eriytyvä osio ei sisälly psykologiaan, logopediaan, ravitsemus- tai hoitotieteeseen pyrkivien valintakokeeseen. Pääsykokeen enimmäiskesto on 3,5 tuntia, mikäli hakija tekee myös eriytyvän osion.
Tarkemmat hakijoille tarkoitetut valintakoekuvaukset julkaistaan lokakuun 2024 loppuun mennessä. Yliopistot päättävät vielä itsenäisesti, ottavatko he ehdotetun uuden valintakokeen käyttöönsä. Psykologiaan ja logopediaan on jo aiemmin ollut käytössä yhteinen pääsykoe, joka toimii pohjana myös uuden pääsykokeen suunnittelussa. On todennäköistä, että kaikki yliopistot ottavat uuden kokeen käyttöönsä, jotta jatkossakin yhdellä valintakokeella pystyy pyrkimään kaikkiin psykologian ja logopedian koulutuksiin.
Päivitämme kaikki kurssimme valmentamaan parhaalla mahdollisella tavalla uudistuneeseen pääsykokeeseen. Muutos ennakkomateriaalin julkaisussa mahdollistaa kursseilla ajankäytön lisäämisen muihin osa-alueisiin, kuten loogiseen päättelyyn, aineisto- ja artikkelilukutekniikan harjoitteluun sekä rauhalliseen tilastollisten menetelmien perusteiden läpikäyntiin. Kursseihimme sisältyy edelleen myös opetus ja tukimateriaali ennakkomateriaalin opiskeluun. Kurssiemme sisällöt tarkentuvat ja päivittyvät tarvittaessa tarkempien valintakoevaatimusten julkaisun jälkeen, jotka vahvistetaan lokakuussa 2024.
Valmennuskeskuksella on yli 20 vuoden kokemus psykologian pääsykokeeseen valmentamisesta ja sinä aikana koe on muuttunut useita kertoja. Muutoksista huolimatta pääsykokeella valituista psykologian opiskelijoista vuosittain n. 40-94 % on ollut Valmennuskeskuksen kurssilaisia. Jatkossa valintakokeessa korostuu sisältötaitojen osaamisen ohella aineistotaitojen merkitys, kun valintakokeessa jaetaan uutta aineistoa. Aineistokokeisiin valmentamisesta meillä on pitkä ja menestyksekäs kokemus esimerkiksi kasvatustieteessä.
Lyhyen ennakkomateriaalin valmennuksesta meillä on kokemusta psykologian osalta jo keväältä 2020. Tuolloin koronan vuoksi valintakokeet muuttuivat kaksivaiheiseksi ja toinen vaihe perustui materiaaliin, joka julkaistiin 4 päivää ennen koetta. Opettajamme tekivät materiaalista apukysymykset ja opetusdiat. Tuolloin kokeella valituista opiskelijoista 94 % oli Valmennuskeskuksen kurssilaisia.