Psykologian valintakoe

Psykologian pääsykoe 2025

Psykologian valintakoe (valintakoe D) pidetään keskiviikkona 4.6.2025 klo 14.

Valintakoe perustuu

  • kokeessa jaettavaan aineistoon sekä
  • kaksi päivää ennen valintakoetta julkaistavaan ennakkomateriaaliin.

Pääsykoe on digitaalinen ja se tehdään omalla kannettavalla tietokoneella yliopiston tiloissa. Valintakokeella valitaan 40 % psykologian uusista opiskelijoista. Ensikertalaisille hakijoille on varattu 25 % valintakoekiintiön aloituspaikoista.

  • Kevään 2025 valintakoetiedot

    Psykologian valintakoe (valintakoe D) pidetään keskiviikkona 4.6.2025 klo 14. Valintakoe perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon sekä ennakkomateriaaliin, joka julkaistaan maanantaina 2.6.2025 klo 9 eli kaksi päivää ennen valintakoetta.

    Valintakokeessa testataan kykyä oppia, ymmärtää ja soveltaa kokeessa mukana olevien alojen opinnoissa keskeisiä aihepiirejä ja ilmiöitä. Valintakoe D:ssä on yhteinen osio ja eriytyvä osio, mutta psykologia ei käytä valinnoissa eriytyvää osiota.

    Yhteisessä osiossa on tehtäviä, jotka mittaavat hakijan valmiuksia 

    • tiedon omaksumisessa ja soveltamisessa,
    • analyyttisessä ja kriittisessä ajattelussa sekä
    • loogisessa päättelyssä.

     

    Lisäksi yhteisen osion tehtävissä voidaan mitata

    • todennäköisyyksien,
    • tutkimusaineistojen ja
    • graafien ymmärtämistä ja soveltamista.

     

    Alustavan valintakoeluonnoksen mukaan valintakokeen suunnittelun pohjana käytetään psykologian ja logopedian aiempaa yhteistä valintakoetta.

    Psykologian koulutusohjelmat ovat osana valintakoe D:tä, jolla voi hakea myös:

    • logopedian,
    • ravitsemus- ja hoitotietieteiden,
    • valmennustieteen sekä
    • liikuntabiologian alojen koulutusohjelmiin.
  • Miten valintakoeuudistus vaikuttaa valintakokeeseen ja valmennuskursseihin?

    Merkittävänä muutoksena on, että pääsykokeen ennakkomateriaali julkaistaan vain kaksi päivää ennen pääsykoetta. Aiemmin ennakkomateriaali ilmestyi neljä viikkoa ennen koetta ja jotta ennakkomateriaali oli haltuun otettavissa kuukaudessa, vaati se hyvää pohjaosaamista mm. tilastollisesta tutkimuksesta, tilastollisten menetelmien perusteista ja tieteellisistä artikkeleista. Pelkän lukiotiedon pohjalta materiaalin opiskelu on ollut todella haastavaa. Jatkossa ennakkomateriaalin lukuaika on vain kaksi päivää, joka korostaa aiempaa enemmän pitkäjänteisen harjoittelun ja pohjataitojen merkitystä, joita lukiossa ei juurikaan harjoitella.

    Psykologian valintakokeessa on aiemmin ollut laskemista vaativia tehtäviä ja kokeessa on ollut käytössä koejärjestelmän laskin. Nyt valintakokeen D kohdalla ei ole tietoa laskimesta. Hakijapalveluista on annettu tieto 6.11., että valintakokeen D osalta ei ole vielä tehty päätöstä, onko valintakokeessa käytössä laskin vai ei.  Valintakokeen tehtävien laadinta on vielä vaiheessa ja sen vuoksi ei ole haluttu rajata mahdollisuuksia, millaisia tehtäviä valintakokeessa voi olla. Näin ollen on vielä epävarmaa, onko kokeessa laskin vai ei. Joka tapauksessa valintakokeessa voidaan mitata todennäköisyyksien, tutkimusaineistojen ja graafien ymmärtämistä ja soveltamista. Valintakoevaatimusten perusteella on siis mahdollista, että kokeessa voi olla tehtäviä, jotka edellyttävät laskemista (riippumatta siitä, onko kokeessa laskinta vai ei). Tätä osaamista harjoitellaan myös valmennuskurssilla.

    Valintakokeessa mitataan loogisen päättelyn taitoja, joten sen osalta valintakoevaatimuksissa ei ole muutoksia aiempaan. Myös kokeessa mitattavat taidot mm. tiedon omaksumisesta ja soveltamisesta sekä analyyttisestä ajattelusta on taitoja, jota kokeessa on myös aiemmin testattu. Koska valintakokeen ennakkomateriaalin lukuaika on lyhyt ja myös kokeessa voidaan jakaa uutta aineistoa, on äärimmäisen tärkeää harjoitella aineisto- ja artikkelilukutekniikkaa ennen ennakkomateriaalien ilmestymistä. Nämä taidot korostuvat vielä aiempaa enemmän, kun ennakkomateriaalin lukuaika lyhenee merkittävästi. Valintakokeen aineisto tai ennakkomateriaali voivat olla englanninkielisiä, joten myös englanninkielen taitojen merkitys voi korostua aiempaa enemmän.

    Kaikki kurssimme on päivitetty valmentamaan parhaalla mahdollisella tavalla uudistuvaan pääsykokeeseen. Kursseillamme painotetaan jatkossa enemmän loogisen päättelyn harjoittelua, aineistojen hallintaa sekä tilastollisten menetelmien ymmärtämistä ja soveltamista. Kurssien tehtävämateriaalia päivitetään ja monipuolinen harjoittelu on edelleen tärkeää. Kursseihimme sisältyy opetusvideo ja tukimateriaali ennakkomateriaalin opiskeluun. Lisäksi ennakkomateriaalin osalta on mahdollisuus osallistua kyselytunnille, jos opetusvideon katsomisen jälkeen sisällöstä on vielä jäänyt kysymyksiä.

    Valmennuskeskuksella on lähes 30 vuoden kokemus psykologian pääsykokeeseen valmentamisesta ja sinä aikana koe on muuttunut useita kertoja. Muutoksista huolimatta pääsykokeella valituista psykologian opiskelijoista vuosittain n. 35-94 % on ollut Valmennuskeskuksen kurssilaisia. Jatkossa valintakokeessa korostuu sisältötaitojen osaamisen ohella aineistotaitojen merkitys, kun valintakokeessa jaetaan todennäköisesti uutta aineistoa. Aineistokokeisiin valmentamisesta meillä on pitkä ja menestyksekäs kokemus esimerkiksi kasvatustieteessä.

  • Psykologian valintakokeen ennakkomateriaali

    Valintakoevaatimuksena oleva lyhyt ennakkomateriaali julkaistaan kaksi päivää ennen pääsykoetta eli ma 2.6.2025 klo 9 yliopistovalinnat.fi-sivustolla. Valintakokeita suunnittelevan työryhmän mukaan ennakkomateriaalia pidetään tärkeänä kokeen riittävän erottelukyvyn varmistamiseksi.

    Ennakkomateriaalin sisällöstä ei ole tarkempia tietoja. Aiempina vuosina ennakkomateriaali on koostunut 7-9 tieteellisestä artikkelista, mutta lukuaika on ollut noin kuukauden. Näin ollen ennakkomateriaali tulee selkeästi pienemään aiemmista vuosista ja on myös mahdollista, että ennakkomateriaali sisältää jotain muuta kuin tieteellisen artikkelin / artikkeleita, kuten esimerkiksi jonkinlaista tilastollista materiaalia.

    Lyhyen ennakkomateriaalin valmennuksesta meillä Valmennuskeskuksella on kokemusta psykologian osalta jo keväältä 2020. Tuolloin koronan vuoksi valintakokeet muuttuivat kaksivaiheiseksi ja 2. vaihe perustui materiaaliin, joka julkaistiin 4 päivää ennen koetta. Opettajamme tekivät materiaalista apukysymykset ja opetusdiat. Tuolloin kokeella valituista opiskelijoista 94 % oli Valmennuskeskuksen kurssilaisia.

  • Valintakokeen pisteytys

    Kevään 2025 valintakokeen pisteytyksestä ainoana ennakkotietona on kerrottu, että pisteytystä voidaan painottaa eri tavoin eri koulutusalojen hakukohteissa. Mahdollisesta painotuksesta ilmoitetaan valintakokeessa valintakoetehtävien yhteydessä.

  • Valintakoeanalyysit 2024

    Tilaston ja loogisen päättelyn osuus:

     

    Artikkeliosuus: