Oikeustieteen valintakoe

Oikeustieteen pääsykoe 2025

Yliopistojen pääsykokeita ollaan uudistamassa ja valintakoeluonnos kevään 2025 valintakokeista julkaistiin 31.5.2024. Luonnoksen mukaan oikeustieteen valintakoe pidetään torstaina 5.6.2025. Valintakoe on digitaalinen ja se tehdään omalla kannettavalla tietokoneella yliopiston tiloissa.

Vahvistetut valintakoevaatimukset ja -tiedot julkaistaan Opintopolussa lokakuun 2024 loppuun mennessä. 

  • Valintakokeen sisältö

    Ennakkotiedot kevään 2025 valintakokeesta 

    Yliopistojen työryhmä uudistaa pääsykokeita ensi keväänä 2025. Olemme seuranneet uudistusprosessin etenemistä vuodesta 2022.

    Uudistuksen mukaan oikeustieteen pääsykoe perustuu jatkossa kokeessa jaettavaan aineistoon sekä ennakkomateriaaliin. Ennakkomateriaali  julkaistaan 2-3 päivää ennen valintakoetta.

    Oikeustiede on osana valintakoe G:tä, jolla voi hakea myös: 

    • sosiaalitieteisiin
    • yhteiskuntatieteisiin
    • viestintätieteisiin
    • hallintotieteisiin

    G-kokeessa on yhteinen osio kaikille hakijoille, sekä alakohtaisesti kaksi eriytyvää osiota, joista toinen on oikeustieteen eriytyvä osio.

    Yhteinen osio perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon ja se mittaa tieteellisen tiedon ja käsitteistön omaksumista ja soveltamista, tieteellisten aineistojen analyyttista ja kriittistä tarkastelua, lähdekritiikkiä sekä ilmiöiden moniulotteisuuden ja kontekstuaalisuuden tulkintaa.

    Oikeustieteen eriytyvä osio perustuu ennakkomateriaaliin ja se mittaa oikeustieteen opinnoissa tarvittavaa osaamista.

    Hakijoille suunnattu tarkempi kuvaus valintakokeesta julkaistaan yliopistovalinnat.fi -sivustolla lokakuussa 2024.

  • Miten valintakoeuudistus vaikuttaa oikeustieteen valintakokeeseen?

    Merkittävimpänä muutoksena on, että valintakoeluonnoksen mukaan pääsykokeen ennakkomateriaali julkaistaan jatkossa vain 2-3 päivää ennen pääsykoetta. Aiemmin ennakkomateriaali ilmestyi noin kuukausi ennen koetta ja jotta ennakkomateriaali oli haltuun otettavissa kuukaudessa, vaati se hyvää pohjaosaamista juridisten tekstien lukemisesta, oikeudellisesta ajattelusta, yleisimmistä oikeudenaloista sekä luku- ja vastaustekniikasta.

    Jatkossa ennakkomateriaalin lukuaika on vain muutama päivä, jolloin pohjataitojen merkitys korostuu entisestään ja materiaali tulee oppia ja osata entistä paremmin.

    Kokeessa on kaksi osiota, yhteinen osio kaikille hakijoille ja eriytyvä osio oikeustieteisiin hakijoille. Osioiden kesto on ennalta määritelty. Pyrkijät eivät voi siis itse päättää, miten jakavat koeajan eri osioiden ja tehtävien kesken eli esimerkiksi jos aikaa jää toisesta osiosta käyttämättä, sitä ei voi siirtää toiseen osioon. Tästä syystä ajankäyttöä on syytä harjoitella etukäteen. Kokeen maksimikesto on 4 tuntia, mutta jos hakee vain oikeustieteelliseen, on koeaika tällöin lyhyempi, sillä kokeessa on myös toinen eriytyvä osio, jota käytetään esimerkiksi viestintätieteisiin hakiessa. Voit hakea samalla kokeella myös hallintotieteisiin, sosiaalitieteisiin, yhteiskuntatieteisiin ja viestintätieteisiin.

    Päivitämme kaikki kurssimme valmentamaan parhaalla mahdollisella tavalla uudistuneeseen pääsykokeeseen. Muutos ennakkomateriaalin julkaisussa mahdollistaa kursseilla ajankäytön lisäämisen esimerkiksi aineisto- ja artikkelilukutekniikan harjoitteluun, sillä nämä taidot korostuvat entisestään ja tulee hallita erinomaisesti yhteistä osiota tehdessä, joka perustuu kokeessa jaettaviin aineistoihin. Kursseihimme sisältyy edelleen myös opetus ja tukimateriaali ennakkomateriaalin opiskeluun. Kurssiemme sisällöt tarkentuvat ja päivittyvät tarvittaessa tarkempien valintakoevaatimusten julkaisun jälkeen, jotka vahvistetaan lokakuussa 2024.

    Valmennuskeskuksella on yli 20 vuoden kokemus oikeustieteen pääsykokeeseen valmentamisesta ja sinä aikana koe, sekä siihen valmistautumisaika on muuttunut useita kertoja.

  • Valintakoeanalyysit 2023

    Katso alta opettajiemme analyysit kevään 2023 valintakokeesta:

    Pia Letto-Vanamon kirja:

     

    Rikoslain aineisto:

     

    Artikkelit: