Oikeustiede

  • Oikeustieteen valmennuskurssi – onnistu pääsykokeessa

    Kurssiemme avulla moninkertaistat mahdollisuutesi onnistua!

    Katso videoltamme, mikä valmennuskurssi juuri sinulle sopii.

    Valmennamme sinut oikeustieteelliseen tiedekuntaan vuosikymmenien kokemuksella ja rautaisella asiantuntijuudella. Ahkeralla työllä ja laadukkaalla valmennuskurssillamme saavutat tavoitteesi opiskelupaikasta oikiksessa.

    Kevään 2022 valmennuskursseillamme käsiteltiin ennen valintakoekirjojen ilmestymistä velvoite- ja rikosoikeutta. Velvoiteoikeudesta tuli yksi valintakoekirja ja rikosoikeuden aineisto jaettiin pääsykokeessa. Valmennuskurssiemme ainutlaatuisen johdanto-osuuden avulla saat etumatkaa muihin hakijoihin verrattuna. Aloitat aineisto- ja vastaustekniikkaharjoittelun hyvissä ajoin.

    Katso valmennuskurssit

    Katso valmennuskurssit

    Opi valintakokeessa vaadittava vastaustekniikka

    Oikeustieteellisen pääsykokeessa ei riitä, että kirjat muistaisi ulkoa kannesta kanteen, vaan koetilanteessa vaaditaan myös oikeanlaista vastaustekniikkaa – erityisesti oikeustapaustehtävissä. Oikeustieteen kursseillamme opit perustelemaan pääsykoevastaukset juridisesti oikealla tarkkuudella. Oikea vastaustekniikka kehittyy rutiiniksi, kun tekniikkaa harjoitellaan tehtävien avulla. Lisäksi saat kurssin aikana henkilökohtaista palautetta vastaustekniikastasi, jotta tiedät, mihin asioihin juuri sinun on vielä kiinnitettävä huomiota.

    Katso valmennuskurssit

    Opettajina  pääsykoevalmistautumiseen erikoistuneet lakimiehet

    Pyrimme siihen, että jokainen oikeustieteen opettajamme on erikoistunut opettamansa kirjan oikeudenalaan. Monet opettajistamme ovat opettaneet oikiksen kursseillamme jo yli 10 vuoden ajan, joten heillä on vankka tietämys siitä, mitä pääsykoevalmistautuminen vaatii. Opettajat kääntävät sinulle hankalimmatkin lakitekstit helposti ymmärrettävään muotoon.

    Oikeustieteen opettajamme saivat kevään 2022 kurssilaisilta opetuksesta arvosanaksi keskiarvon 4,5 asteikolla 1–5!
    ”Opettaja vääntää hienosti rautalangasta asiat niin, että varmasti jokainen ne ymmärtää. Iso plussa mahtavista opetusdioista ja yhteenvedoista! Luennoilla oli super rento tunnelma.”- kevään 2022 -kurssilainen 

     

    Aloita valmistautuminen jo ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä

    Valmistaudu oikeustieteen pääsykokeeseen ennen muita! Laajoihin oikiskursseihimme sisältyy johdanto-osuus, jolla voit aloittaa pääsykoevalmistautumisesi jo ennen kirjojen julkaisua. Pääsykokeessa onnistuminen vaatii juridisen ajattelumallin omaksumista, ja pääsykoekirjojen lukeminen on huomattavasti helpompaa, jos omaksut juridiikan tyylin jo ennen kirjojen ilmestymistä.

     

    Oikiksen valmennuskurssilla ylläpidät motivaatiotasi

    Yksin pänttääminen on todella puuduttava valmistautumistapa, ja siksi panostamme kursseillamme vertaistukeen ja motivaation ylläpitämiseen. Tarjoamme markkinoiden laajinta henkilökohtaista valmennusta. Tutoreiden ja muiden kurssilaisten kanssa voit jakaa niin turhautumisen kuin onnistumisenkin hetket. Et jää pääsykoeprosessissasi yksin!

  • Oikiksen todistusvalinta 2023

    Keväällä 2023 oikeustieteen uusista opiskelijoista 60 % valitaan pääsykokeen perusteella. Loput 40 % valitaan todistusvalinnalla, joka on rajattu ensikertalaisiin hakijoihin.

    Ylioppilastodistuksesta pisteytetään äidinkieli ja neljä hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta. Parhaat pisteet voi saada matematiikasta, äidinkielestä, pitkästä kielestä ja fysiikasta. Vähiten pisteitä tuottaa terveystieto. Pisteitä voi saada useasta eri kielestä.

     

    Parhaimmat pisteet tuottavat aineet L E M C B A
    Pitkä matematiikka 36,1 30 24 18 12 6
    Äidinkieli 33 27,5 22 16,5 11 5,5
    Pitkä kieli 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7
    Lyhyt matematiikka 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7
    Fysiikka 26,5 22 17,6 13,2 8,8 4,4

     

    Maksimipistemäärä ylioppilastodistuksesta on 154 pistettä. Katso pistetaulukko kokonaisuudessaan Opintopolusta.

    Todistusvalinnan pisterajat voivat vaihdella vuosittain. On siis tärkeää valmistautua pääsykokeeseen, vaikka aiempien vuosien pisterajoihin verrattuna oman todistuksen pisteet riittäisivät opiskelupaikkaan. Todistusvalinnan tiedot pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, mutta tulokset julkaistaan viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

  • Oikiksen pääsykoe 2023

    Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoe järjestetään torstaina 25.5.2023 klo 9.00–13.00. Valintakokeen voi suorittaa Helsingissä, Joensuussa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Turussa tai Vaasassa. Suorituksen paikkakunta valitaan Opintopolussa hakulomakkeella.

    Valintakoe toteutetaan digitaalisena kokeena. Koe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella yliopiston tiloissa. Valintakoetta ei ole mahdollista tehdä tabletilla tai älypuhelimella. Lisätietoja digitaalisesta kokeesta julkaistaan kevään aikana oikeustieteet.fi -sivustolla.

    Valintakoe perustuu ennakkoon ilmoitettuun kirjallisuuteen ja kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon. Valintakoekirjallisuus julkaistaan yhteisvalinnan verkkosivuilla (oikeustieteet.fi) 25.4.2023 klo 12. Valintakoekirjallisuus ei ole käytettävissä valintakokeessa. Valintakoekirjallisuus on saatavilla sähköisenä maksutta. Maksulliset painetut kirjat on mahdollista tilata Unigrafian sivuilta ennakkotilauksena 6.3.-4.4.2023. Kirjapaketit ovat myynnissä osoitteessa unicontent.fi.

    Valintakokeessa mahdollisesti jaettava aineisto vaihtelee vuosittain. Aineiston laajuus viime vuosien kokeissa on ollut noin 10 sivua, ja aineistot ovat olleet katkelmia eri laeista. Keväällä 2022 kokeessa jaettiin lakiaineisto koskien rikoslakia ja tartuntatautilakia. Aineistotehtävien perusteella on tyypillisesti jaettu noin 20–25 % pääsykokeen pisteistä.

    Aineistotehtävien lisäksi kokeessa on tavallisesti ollut oikeustapauksia ja esseetehtäviä, mutta kokeessa on vuosien varrella ollut myös esimerkiksi määrittely- ja aukkotäydennystehtäviä. Kevään 2021 valintakokeessa oli mukana täysin uudenlainen monivalintatehtävä.

     

    Oikeustieteen pääsykokeen tarkistus on kaksivaiheinen: 

    1. vaiheessa kaikkien valintakokeen tekijöiden monivalintatehtävät tarkistetaan.
    2. vaiheeseen valitaan monivalintatehtävissä parhaiten menestyneet, joiden koko koe tarkistetaan. Toiseen tarkistusvaiheeseen etenevä joukko on kolminkertainen suhteessa kaikkien yliopistojen valintakoevalinnan aloituspaikkojen määrään. Hakijan on saatava valintakokeen toisesta vaiheesta vähintään puolet pisteistä voidakseen tulla hyväksytyksi.

     

     

    Ilmoittaudu oikeustieteen kurssille ja menesty pääsykokeessa!

  • Oikeustieteen todistusvalinnan 2022 pisterajat

    Oikeustieteen todistusvalinnassa huomioidaan ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Maksimipistemäärä yo-todistuksesta on 154 pistettä.

     

    Hakukohde Pisteraja 20.5.2022 Pisteraja 12.7.2022 Lopullinen pisteraja 2022
    Helsingin yliopisto (Helsinki) 134,9 131,2 129,4
    Helsingin yliopisto (Vaasa) 129,8 126,9 126
    Turun yliopisto 131 128,4 127
    Itä-Suomen yliopisto 127,9 123,8 120,7
    Lapin yliopisto 124,1 120 117

     

    Oikeustieteen valintakoevalinnan pisterajat 2022

    Valintakoekiintiössä huomioitiin ensikertalaisten hakijoiden lisäksi kaikki hakijat. Lähes kaikkiin hakukohteisiin ensikertalaisten pisteraja on korkeampi kuin kaikkien hakijoiden raja. Tämä tarkoittaa sitä, että ensikertalaisia on tullut valituksi myös kaikkien hakijoiden kiintiössä eli ensikertalaisuudella ei ole ollut merkitystä kuin Itä-Suomen yliopistoon hakeneilla.

    Valintakokeen perusteella oikeustieteelliseen valittiin 60 % opiskelijoista. Valintakokeen maksimipistemäärä oli 80 pistettä.

    Lopulliset pisterajat eivät muuttuneet 12.7. julkaistuista alustavista pisterajoista.

    Hakukohde Pisteraja 2022 (ensikertalaiset/kaikki)
    Helsingin yliopisto (Helsinki) 56 / 55
    Helsingin yliopisto (Vaasa) 52 / 52
    Turun yliopisto 54 / 53
    Itä-Suomen yliopisto 52 / 53
    Lapin yliopisto 50 / 49

    Oikeustieteen todistusvalinnan pisterajat 2021

    Maksimipistemäärä ylioppilastodistuksesta on 154 pistettä. Vuonna 2021 korkein todistusvalinnan pisteraja oli Helsinkiin ja alhaisimmat pisteet vaadittiin Lapin yliopistoon Rovaniemelle.

    Hakukohde Pisteraja
    Helsingin yliopisto (Helsinki) 127
    Helsingin yliopisto (Vaasa) 123,2
    Turun yliopisto 125,7
    Itä-Suomen yliopisto 118,8
    Lapin yliopisto 114,8

     

    Todistusvalinnan pisterajat voivat vaihdella vuosittain. On siis tärkeää valmistautua pääsykokeeseen, vaikka aiempien vuosien pisterajoihin verrattuna oman todistuksen pisteet riittäisivät opiskelupaikkaan. Todistusvalinnan tiedot pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, mutta tulokset julkaistaan viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

    Keväällä 2021 Helsingin yliopistoon olisi päässyt esimerkiksi seuraavalla yo-todistuksella (134,3 pistettä):

    • äidinkieli L
    • pitkä matematiikka E
    • pitkä kieli L
    • lyhyt kieli L
    • historia E

    Tällä todistuksella olisi päässyt opiskelemaan Lapin yliopistoon (114,3 pistettä):

    • äidinkieli L
    • pitkä kieli E
    • keskipitkä kieli E
    • uskonto L
    • historia E

     

    Oikeustieteen valintakoevalinnan pisterajat 2021

    Maksimipistemäärä oikeustieteen valintakokeesta on 80 pistettä.

    Hakukohde Ensikertalaiset*
    alustavat / lopulliset
    Kaikki hakijat
    alustavat / lopulliset
    Helsingin yliopisto, Helsinki 50 p. / 50 p. 48 p. / 48 p.
    Turun yliopisto 47 p. / 47 p. 46 p. / 46 p.
    Helsingin yliopisto, Vaasa 46 p. / 46 p. 45 p. / 45 p.
    Itä-Suomen yliopisto, Joensuu 45 p. / 45 p. 45 p. / 45 p.
    Lapin yliopisto, Rovaniemi 43 p. / 43 p. 43 p. / 42 p.

    *Huomaa, että ensikertalaisia hakijoita on tullut valituksi myös kaikkien hakijoiden kiintiössä. Näin ollen sisäänpääsyn kannalta ensikertalaisuudella ei ollut merkitystä tänä vuonna.

  • Näin moni haki oikeustieteelliseen kevään 2022 yhteishaussa

    Oikeustieteen opintoihin pyrki keväällä 2022 yhteensä reilu 5 000 hakijaa. Määrä on 678 hakijaa vähemmän kuin keväällä 2021.

    Ensisijaisia hakijoita tänä vuonna oli noin 4 000. Vuoteen 2021 verrattuna ensisijaisten hakijoiden määrä oikeustieteen yhteisvalinnassa väheni reilulla 600:lla hakijalla.

    Helsingin yliopiston Vaasan yksikkö oli ainut hakukohde, jossa ensisijaisia hakijoita on tänä vuonna viime kevättä enemmän.

    Alla olevasta taulukosta näet hakukohdekohtaisesti ensisijaisten ja kaikkien hakijoiden määrät sekä niiden muutokset viime keväästä.

     

    Hakukohde Ensisijaiset hakijat 2022 (muutos vuodesta 2021) Kaikki hakijat 2022 (muutos vuodesta 2021)
    Helsingin yliopisto, Helsinki 2124 (-345) 3450 (-468)
    Helsingin yliopisto, Vaasa 108 (+12) 1950 (-78)
    Itä-Suomen yliopisto 390 (-60) 2793 (-447)
    Lapin yliopisto 378 (-132) 2889 (-531)
    Turun yliopisto 1095 (-105) 3612 (-468)
    Yhteensä 4098 (-627) 5277 (-678)

     

    Lähde: Vipunen 1.4.2022

  • Oikeustieteen opiskelu – opiskele oikeustieteen maisteriksi

    Oikeustieteen opiskelussa perehdytään oikeusjärjestyksen sisältöön ja kehitykseen, oikeudellisen toiminnan perusteisiin ja oikeusjärjestyksen yhteiskunnallisiin tehtäviin ja vaikutuksiin. Oikeustieteestä ja yhteiskunnasta pyritään saavuttamaan monipuolinen ja kattava tuntemus.

    Oikeustiedettä voi opiskella

    • Helsingissä
    • Vaasassa
    • Turussa
    • Rovaniemellä ja
    • Joensuussa.

    Oikeustieteen tutkinto koostuu oikeusnotaarin tutkinnosta (180 opintopistettä) ja oikeustieteen maisterin tutkinnosta (120 opintopistettä). Opiskelupaikan saaneet saavat automaattisesti suoritusoikeuden molempiin tutkintoihin. Maisterin tutkinto on ns. yleistutkinto, joka antaa pätevyyden juristiammatteihin. Oikeustieteen opintojen arvioitu kestoaika on noin viisi vuotta.

    Oikeustieteen opinnoissa ei valita pääainetta, vaan kaikki opiskelijat suorittavat pitkälti samat opinnot. Opinnot koostuvat suurelta osin oikeudenalakohtaisista opinnoista. Opiskeltavia oikeudenaloja ovat esimerkiksi velvoiteoikeus, kauppaoikeus, eurooppaoikeus, työoikeus ja rikosoikeus.

    Eri yliopistoissa oikeustieteen opiskelu voi hieman poiketa toisistaan, mutta kaikkia yhdistää tietynlainen itsenäisen opiskelun kulttuuri. Oikeustieteen opiskelu on joustavaa, ja opintojen suorittaminen on melko vapaasti räätälöitävissä omien aikataulujen mukaan. Työt ja harrastukset on siis helppo sovittaa yhteen opiskelun kanssa. Läsnäolopakollisia opintoja oikeustieteen tutkinnossa on suhteellisen vähän, ja suuri osa opiskelusta tapahtuu itsenäisesti tenttikirjoja opiskellen. Akateeminen vapaus tuo mukanaan myös vastuuta eli opintojen suorittaminen vaatii hyvää itsekuria.

     

    Työelämä oikeustieteellisen jälkeen

    Oikeustieteen maisterin tutkinto on yleistutkinto, joka antaa valmiudet hyvin monenlaisiin oikeuslaitoksen, hallinnon ja elinkeinoelämän tehtäviin sekä juristin työhön. Oikeustoimen ja hallinnon tehtävien lisäksi lakimiehiä työllistävät julkisella sektorilla poliisi-, vero- ja ulosottotehtävien johtamistyö. Yksityisen sektorin työllistäjiä ovat asianajo- ja lakiasiaintoimistot, pankit, vakuutusyhtiöt sekä muut yritykset ja elinkeinoelämän tahot. Myös yksityisyrittäjyys on alalla yleistä.

    Lakimiesten eli juristien työ sekä ammattien kirjo on monipuolinen ja työllisyystilanne hyvä johtuen muun muassa koulutuksen tarjoamasta laaja-alaisesta asiantuntemuksesta.

    Oikeudellisen asiantuntemuksen tarve kasvaa jatkuvasti. Kansainvälistyminen ja oikeudellisen sääntelyn monimutkaistuminen ja lisääntyminen asettavat lakimiehille uusia mielenkiintoisia haasteita. Hyvältä juristilta vaaditaan hyvin monenlaisia taitoja, kuten valmiuksia uuden tiedon hankintaan, kykyä soveltaa oikeudellista tietoa argumentoinnissa, kykyä tehdä oikeudenmukainen ratkaisu ja perustella se, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja, monipuolista kielitaitoa sekä hyvää ammattietiikkaa.