Koulutusjärjestelmä ja tutkinnot
Eläinlääkärin koulutus tapahtuu Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Koulutus koostuu kolmivuotisesta eläinlääketieteen kandidaatin tutkinnosta (ELK) ja kolmivuotisesta eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinnosta (ELL). Molemmat tutkinnot ovat tarpeen pätevöityäkseen eläinlääkärin tehtäviin.
Opintojen sisältö ja suuntautuminen
Eläinlääketieteen opinnoissa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja, ja kaikki opiskelijat suorittavat samat sisällöt. Opinnot tarjoavat akateemisen pohjakoulutuksen sekä eläinlääkärin ammattitutkinnon. Opiskelijat voivat tutustua eläinlääketieteelliseen tutkimustyöhön jo opintojen alkuvaiheessa. Lisensiaatin tutkielman tekeminen tutkimusryhmissä on mahdollista heti kandidaatin tutkielman jälkeen, mikä voi johtaa tutkijanuralle kotimaassa tai ulkomailla.
Opintojen vaiheet ja harjoittelut
Eläinlääketieteen opinnot voidaan jakaa kolmeen osaan. Ensimmäinen ja toinen opiskeluvuosi keskittyvät terveen kotieläimen kokonaisuuteen, joka kattaa anatomian, fysiologian, biokemian, mikrobiologian ja muut terveen eläimen ylläpitoon liittyvät aiheet, kuten ravitsemuksen. Toisena vuonna opiskelijat suorittavat käytännön harjoittelua maatiloilla, kuten lypsytiloilla ja sikaloilla. Kolme seuraavaa opiskeluvuotta keskittyvät sairaan kotieläimen kokonaisuuteen, johon sisältyy muun muassa patologiaa, kirurgiaa, sisätautioppia, ortopediaa, diagnostiikkaa ja hoitoa. Lisäksi suoritetaan teurastamoharjoitteluja. Viides opiskeluvuosi koostuu klinikkaopetuksesta, jossa opiskelijat päivystävät pienissä ryhmissä Viikin yliopistollisen eläinsairaalan pieneläin- ja hevossairaalassa sekä Mäntsälässä sijaitsevassa tuotantoeläinsairaalassa. Opintoihin kuuluu myös elintarvike- ja ympäristöhygienian opintoja, jotka suoritetaan kuudennen opintovuoden aikana.
Työllistymismahdollisuudet opiskelun aikana
Noin viiden vuoden opintojen jälkeen opiskelija saa väliaikaisen oikeuden harjoittaa eläinlääkärinammattia laillistetun eläinlääkärin sijaisena. Aiemmin opiskelijalla voi olla mahdollisuus toimia teurastamoita valvovana virkaeläinlääkärinä. Eläinlääkäreillä on erilaisia työllistymismahdollisuuksia, kuten työskentely yksityisellä eläinlääkäriasemalla, maatiloilla, eläinsairaaloissa tai tutkimuslaitoksissa.