Yleinen  •  04.11.2022

Infopaketti lukiolaisille ja yo-kirjoituksiin valmistautuville

  • Miten valmistautua yo-kirjoituksiin tai koeviikkoon?
  • Kannattaako valita pitkä vai lyhyt matematiikka?
  • Minne lukion jälkeen? Mistä löytyy tietoa?

Lue asiantuntijamme Sami Puurtisen vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Näin valmistaudut yo-kirjoituksiin ja koeviikkoon – asiantuntijan parhaat vinkit

Kaikkiin kokeisiin valmistautuessa pätee vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Suunnitelmallinen, sinnikäs ja pitkäjänteinen opiskelu koko lukion ajan antaa tukevan pohjan koeviikkoja ja myöhemmin itse yo-kirjoituksia varten.

Tämä tarkoittaa sitä, että muodostaa itselleen ajankäytön rutiinit, joiden avulla kotitehtävät ja muu harjoittelu tapahtuu säännöllisesti pienissä erissä opintojen etenemisen tahdissa. Näin opiskelematta jääneitä asioita ei kasaudu kokeisiin valmistautumisen taakaksi ja kokeisin valmistautuminen on enemmän kertaamista kuin uuden oppimista.

Toimivaksi havaitut vinkit kokeessa menestymiseen

Tavoitteena on, että voit kokeen jälkeen sanoa tehneesi parhaasi kokeessa menestymiseksi.

1. Tee lukusuunnitelma

Merkitse ajat, jolloin opiskelet kokeisiin ja aihealueet, joita kyseisenä ajankohtana harjoittelet. Harjoitteluun on varattava aikaa, jotta annat itsellesi mahdollisuuden onnistua.

2. Valitse opiskelumenetelmäsi ja opiskelupaikkasi

Löydä itsellesi sopivat opiskelumenetelmät ja mieti, mikä on juuri sinulle toimivin paikka opiskella. Parhaita opiskelutyylejä on lähes yhtä monta kuin on opiskelijoitakin. Joku tekee käsitekarttoja kahvilassa, toinen kaavioita ja taulukoita yhdessä kaverin kanssa ja kolmas tyytyy tekemään alleviivauksia omassa kodissaan. Kokeilemalla selviää, mikä on itsellesi tehokkain tapa opiskella.

Opiskelutekniikkakurssilta menetelmät tehokkaaseen opiskeluun >>

3. Testaa ja arvioi osaamistasi

Tee monipuolisesti erilaisia harjoituksia ja hyödynnä vanhoja kokeita harjoittelussasi. Muista myös panostaa itsellesi hieman vaikeampiin aiheisiin, jotta pääset eroon epävarmuutta aiheuttavista sisällöistä.

4. Kohtele itseäsi hyvin

Pidä huolta levosta, ravinnosta, vapaa-ajasta, ystävistä ja harrastuksista. Ne muodostavat hyvinvoinnin ja jaksamisen perustan.

 

Kannattaako valita pitkä vai lyhyt matematiikka?

Pitkän matematiikan opiskelu tarjoaa mahdollisuuden hyviin todistusvalinnan pisteisiin jatko-opintoihin suuntautuville. Tämän vuoksi moni pohtii sen opiskelua lukiossa, vaikka oppiaineen haastavuus ja laajuus mietityttää.

Tässä on hyvä huomioida se seikka, että pitkän matematiikan opiskelu vie paljon aikaa ja monien kohdalla siihen panostaminen heikentää muihin oppiaineisiin panostusta, jolloin pitkästä matematiikasta saatu piste-etu voi sulaa muiden aineiden heikomman suorittamisen takia.

Lisäksi pitkän matematiikan iso pistesaalis näkyy erityisesti parempien arvosanojen kohdalla eli arvosanoilla M-L piste-etu on usein noin 6-12 pistettä, mutta arvosanoilla A-C ero on enää 2-4 pistettä. On myös hyvä huomata, että monella alalla lyhyen matematiikan arvosana M antaa enemmän pisteitä kuin pitkän matematiikan C.

Otsikossa esitetty kysymys on siis monisyinen ja siihen on hankala antaa suoraa vastausta. Lukion ainevalinnoissa kannattaa aina miettiä sitä, mitkä aineet kiinnostavat eniten, jolloin niiden opiskelu on oletettavasti mielekkäämpää ja tulokset parempia. Toki, jos tähtäimessä on vain mahdollisimman hyvät todistuspisteet, on hieman purtava hammasta ja valittava pitkien oppimäärien työläämpiä oppiaineita.

 

Minne lukion jälkeen? Mistä löytyy tietoa?

Lukion jälkeen sinulla on mahdollisuus aloittaa jatko-opinnot yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja ammatillisessa koulutuksessa. Kaikki eri koulutusvaihtoehdot ovat parhaiten löydettävissä opintopolku.fi -palvelussa, josta saat tietoa valintamenettelystä ja opiskelusta hakokohdekohtaisesti.

Vaihtoehtoina ovat myös mm. avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opinnot, jotka voivat auttaa tutustumaan itseäsi kiinnostaviin aloihin ja edesauttaa sisäänpääsyäsi.

Jos tarvitset apua oman alan valintaan, on sinulla oikeus saada jatko-ohjausta opintoihin hakeutumisessa ja urasuunnittelussa. Jatko-ohjausta saat ensisijaisesti oman lukiosi opinto-ohjaajalta lähitapaamisissa ja etänä. Voit saada jatko-ohjausta lukion oppimäärän suorittamisvuotena ja sitä seuraavan vuoden aikana.

Testaa, mille alalle voisit sopia!

 

 

 

 

Sami Puurtinen

Valmennusjohtaja, FM

Eezy Valmennuskeskus Oy