DI-valintakoe

DI-valintakoe 2025

Diplomi-insinööritutkintojen yhteinen valintakoe (valintakoe A) järjestetään 2.6.2025. Valintakoe on digitaalinen ja se tehdään omalla kannettavalla tietokoneella yliopiston tiloissa.

Samalla kokeella voit hakea fysiikan, kemian, matemaattisten tieteiden, nanotieteen, tietojenkäsittelytieteen hakukohteisiin sekä mainittujen alojen opettajankoulutusohjelmiin.

Diplomi-insinööriopintoihin hakevien valintakokeessa on kolme osiota:

  • Yhteinen osio
  • Eriytyvä osio 1
  • Eriytyvä osio 2

 

  • DI-valintakokeen rakenne ja vaatimukset

    Valintakoe A on tarkoitettu fysiikan, kemian, matemaattisten tieteiden, nanotieteen, tietojenkäsittelytieteen sekä tekniikan alojen koulutusohjelmille. Valintakoe on tarkoitettu myös mainittujen alojen opettajankoulutuksille. Kokeen tehtävät perustuvat lukion opetussuunnitelmaan (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019) ja mahdollisesti lyhyeen, kokeessa jaettavaan aineistoon, joka voi olla myös englanninkielistä.

    Valintakokeen A osiot ja kesto

    Valintakokeessa on kaikille yhteinen osio sekä kaksi eriytyvää osiota. Diplomi-insinöörikohteisiin hakevat suorittavat kaikki kokeen osiot.

     

    Valintakokeen A yhteinen osio

    Kokeen yhteinen osio mittaa matematiikan osaamista sekä loogisen päättelyn ja ongelmanratkaisun taitoja. Yhteisessä osiossa on neljä tehtävää, joihin kaikkiin hakijan tulee vastata. Osiossa on kaksi loogisen päättelyn ja ongelmanratkaisun tehtävää sekä kaksi matematiikan tehtävää.

    Koeosion matematiikan tehtävät perustuvat niihin lukion matematiikan sisältöihin, jotka kuuluvat sekä lukion pitkän matematiikan että lyhyen matematiikan sisältöihin (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Tehtävät edellyttävät siis vain jommankumman matematiikan oppimäärän hallintaa.

    Loogisen päättelyn ja ongelmanratkaisun tehtävät mittaavat yleistä ongelmanratkaisukykyä ja loogista päättelyä.

     

    Valintakokeen A eriytyvä osio 1

    Kokeen eriytyvässä osiossa 1 mitataan yhteistä osiota syvempää matematiikan osaamista. Matematiikan syventävässä eriytyvässä osiossa on kaksi tehtävää, joihin molempiin hakija vastaa. Koeosiossa testataan lukion pitkän matematiikan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen osaamista (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).

     

    Valintakokeen A eriytyvä osio 2

    Fysiikan ja kemian eriytyvässä osiossa on yhteensä neljä tehtävää. Kaksi tehtävää on fysiikan aiheista ja kaksi kemian aiheista. Hakija vastaa näitä neljästä tehtävästä kahteen oman valintansa mukaan. Osion tehtävät perustuvat lukion kemian ja fysiikan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen sisältöihin. (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).

     

    Kynnysehto

    Voidaksesi tulla valituksi valintakokeella sinun on saatava vähintään

    • 1/3 yhteisen osion matematiikan tehtävien ja loogisen päättelyn ja ongelmanratkaisun tehtävien yhteenlasketuista maksimipisteistä
      ja
    • 1/3 yhteisen osion matematiikan tehtävien ja matematiikan syventävän eriytyvän osion tehtävien yhteenlasketuista maksimipisteistä.
  • Miten valintakoeuudistus vaikuttaa diplomi-insinööri kohteiden valintakokeeseen?

    Diplomi-insinöörikohteiden osalta muutokset tulevat olemaan hyvin maltillisia. Alla on lueteltuna selkeimmät muutokset:

    • Koe koostuu kolmesta osiosta.
    • Kokeeseen tulee uutena yhteinen osio, joka testaa lyhyen ja pitkän matematiikan yhteisiä sisältöjä sekä aiemmin erillisenä koeosiona olleita ongelmanratkaisun taitoja. Yhteisessä osiossa testataan myös loogista päättelyä.
    • Kokeessa voi englanninkielistä aineistoa.
    • Koe on jatkossa digitaalinen.
    • Samalla kokeella voi hakea fysiikan, kemian, matemaattisten tieteiden, nanotieteen ja tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelmiin. Valintakoe on tarkoitettu myös mainittujen alojen opettajankoulutuksille.

     

    Huomioimme kokeen vaatimukset lisäämällä muutamia englanninkielisiä aineistoja materiaaleihimme tai sähköisiin harjoituspääsykokeisiimme. Harjoituspääsykokeissamme huomioimme myös valintakokeen eri osiot. Näin varmistamme mahdollisimman monipuolisen ja kaiken kattavan harjoittelun.

  • DI-valintakokeen pisteytys

    DI-valintakokeesta on mahdollista saada enintään 120 pistettä:

    • Yhteisestä osiosta saa maksimissaan 60 pistettä.
    • Eriytyvästä matematiikan osiosta saa maksimissaan 30 pistettä.
    • Fysiikan ja kemian eriytyvästä osiosta saa maksimissaan 30 pistettä.
  • Ohjeita DI-valintakokeeseen

    Oman laskimen käyttö valintakokeessa on kiellettyä. Kokeessa on käytössä koejärjestelmän oma funktiolaskin. Mukaasi saat ottaa kirjoitusvälineet. Kokeessa sinulle jaetaan paperia tehtävien luonnostelua varten. Myöskään kaavakokoelmaa ei kokeeseen saa ottaa mukaan. Avoimien, manuaalisesti arvioitavien tehtävien vastaamisessa käytösä on kaavaeditori. Kuvien piirtäminen ei ole mahdollista.

    Koejärjestelmän laskimeen ja kaavaeditoriin voit tutustua osoitteessa testikoe.korkeakouluun.fi.