
Pääsykokeet lähestyvät – nappaa asiantuntijan vinkit loppukiriin
Pääsykokeet lähestyvät kovaa vauhtia. Moni hakija pohtii tässä vaiheessa, miten rajallisen ajan voisi käyttää viisaasti: mitä vielä ehtii tehdä, jotta oma panostus näkyy koepäivän suorituksessa parhaalla mahdollisella tavalla?
Viime hetken valmistautuminen
Valmistautumisen loppuvaiheessa keskeistä ei ole enää lukutuntien määrä, vaan laatu. Kun perustiedot ja keskeiset sisällöt on jo opittu, tärkeimmäksi nousee se, miten niitä kerrataan, jäsennetään ja sovelletaan. Täysin uusien asioiden opettelu harvoin tuottaa enää merkittävää hyötyä – sen sijaan taito hahmottaa kokonaisuuksia, muistaa yksityiskohtaisemmat tiedot kokonaisuuksien kautta, tunnistaa omat vahvuudet ja hallita koetilanteen paine ovat ratkaisevassa roolissa.
Viimeisten viikkojen valmistautuminen vaatii suunnitelmallisuutta, itseohjautuvuutta ja kykyä keskittyä olennaiseen. Tähän vaiheeseen tuo näkökulmaa Eezy Valmennuskeskuksen valmennusjohtaja, kasvatustieteen maisteri Mia Göcer, joka jakaa viisi käytännönläheistä vinkkiä, mihin kannattaa vielä keskittyä ennen koepäivää.

1. Kirkasta tavoite ja herättele motivaatio
Voittoisan pyrkijän mielessä on vahva tunne siitä, että tämä ala on hänen juttunsa, tätä hän haluaa ja tähän hän on valmis panostamaan. Loppusuoralla lukuväsymyksen jo painaessa tai motivaation ollessa hetkittäin hukassa, palauta mieleen miksi olet alun perin päättänyt tavoitella opiskelupaikkaa.
On tärkeä päätös, että tietää, mitä kohti menee.
Sen myötä herää kiinnostus, uteliaisuus ja ihmettely opiskeltavia asioita kohtaan, jotka ovat oppimista edistäviä tunteita. Valintakoe mittaa aina myös motivaatiota!
2. Huolehdi palautumisesta: rajaa ja aikatauluta
Kun loppuvaiheessa kerrattavaa on paljon tai lähellä valintakoetta julkaistun ennakkoaineiston opiskeluun on annettu vain muutama päivä aikaa, opiskelupäivät venyvät helposti ylipitkiksi. Palautuminen jää puutteelliseksi, jonka seurauksena pääsykoepäivänä, jolloin aivojen pitäisi olla terävimmillään ja niiden tulisi pystyä vaativaan suoritukseen, muisti onkin ylikuormittunut ja keskittyminen heikkoa.
Pidä siis huolta toimivasta aikataulusta ja muista riittävä määrä taukoja opiskelupäivän aikana.
3. Aktiivinen kertaus ja mieleen palautus
Kun vahva ymmärrys ja osaamispohja on rakennettu, loppuvaihe tulee keskittyä tiedon aktiiviseen mieleen palautukseen ja kertaukseen. Näin muistijäljet vahvistuvat ja tiedon haku muistista nopeutuu, mikä on keskeistä koetilanteessa. Pyörittele erilaisia tehtäviä, rakenna muistisääntöjä, visualisoi (kuviot, kaaviot, miellekartat), selitä asioita ääneen, kertaa kysymyskortteilla, tee harjoituskokeita, tarkista epäselvät kohdat jne.
Ilmaisesta opiskelu- ja lukutekniikat -oppaastamme löydät hyödyllisiä vinkkejä mm. tekstinkäsittelyyn, muistitekniikoihin ja oppimiseen liittyen. Tilaa opas täältä ➡️
4. Älä oleta tietynlaista koetta: varaudu kaikkeen ja harjoittele monipuolisesti
Älä tuudittaudu siihen, että valintakoe olisi tietynlainen tai edellisen vuoden kokeen kaltainen. Kokeessa voi olla uusia kysymys- ja tehtävätyyppejä, se voi olla tehtävämäärältään, ajankäytöltään tai tekniikaltaan erilainen kuin aiemmin, tai kysymysten järjestys voi olla aiemmista poikkeava. Pidä pää kylmänä ja luota, että osaat. Tähän voit valmistautua harjoittelemalla erilaisia tehtävätyyppejä, tekemällä harjoituskokeita sekä tutustumalla laajasti eri vuosien valintakokeisiin ja niissä esiintyneisiin tehtäviin.
5. Rauhoita mieli – luota että osaat
Edeltävänä iltana tai pääsykoeaamuna ei kannata enää tankata. Se mikä on tehty, on jo tehty. Rauhoita mieli, hae hyvää vireyttä koetilanteeseen. Matkusta pääsykoepaikkakunnalle jo edellisenä päivänä ja käy katsomassa koepaikka etukäteen. Luota siihen, että osaat, pystyt ja kykenet. Mene nauttimaan pääsykoetilanteesta ja siitä, että saat näyttää osaamisesi!
Kävi miten kävi, olet tehnyt työn itseäsi varten ja yrittänyt parhaasi.
Laatu ratkaisee loppumetreillä
Pääsykoepäivän lähestyessä tärkeintä on tehdä asioita, jotka todella tukevat omaa oppimista ja henkistä valmistautumista. Pienet, harkitut valinnat voivat tuoda ratkaisevan eron. Luo selkeä suunnitelma, kertaa ja vahvista itseluottamustasi – näin rakennat vahvan perustan onnistuneelle koepäivälle.
Aiempien hakijoiden kokemuksia
Haluatko lukea todellisia ja aitoja tunnelmia pääsykoepäivästä? Valmennuskurssimme käyneet kertovat blogissamme kokemuksensa lääketieteen ja oikeustieteen valintakokeista keväältä 2024.
✅ Lääketieteen pääsykoe 2024 ja Riikan fiilikset kokeen jälkeen
✅ Oikeustieteen pääsykoe 2024 ja Nean fiilikset kokeen jälkeen
Jos pääsykoestressi painaa päälle, suosittelemme lukemaan myös tämän blogin, josta löydät konkreettisia vinkkejä stressin lievittämiseen:
✅ Stressaatko pääsykoetta? Lue vinkit stressin lievittämiseen
Tsemppiä loppukiriin!