Oikeustiede  •  19.06.2024

Oikeustieteen pääsykoe 2024 ja Nean fiilikset kokeen jälkeen

Oikeustieteen pääsykoe on ohi! Millainen koe oli ja miten Nea suoriutui? Entä mitä selvää hyötyä oikeustieteen valmennuskurssista oli pääsykokeessa? Lue valmennustestaajana toimineen Nean fiilikset oikiksen pääsykokeen jälkeen. Tekstin lopusta myös selviää, miten oikikseen pääsyn kanssa lopulta kävi.

Itsevarmana kohti oikiksen pääsykoetta

Koepäivää edeltävänä yönä nukuin odotuksista huolimatta kahdeksan tuntia yhtäjaksoisesti ja heräsin hyvin levänneenä. En pystynyt olemaan aamua vilkaisemattakaan aineistoja, vaan olihan niitä pakko hieman kurkkia. Koe alkoi vasta iltapäivällä, joten edessä oli monen monta tuntia tapettavana ennen yliopistolle lähtöä.

Edellisessä blogitekstissäni kerroin tavoitteekseni kävellä kokeeseen itsevarmana ja selkä suorana. Juuri sillä tavalla saliin sain astellakin. Kokemus siitä, että olen tehnyt paljon töitä ja saanut kurssin opetuksesta kaiken irti nosti itsevarmuuteni korkealle. Viimeisimmästä harjoituskokeesta sain myös todella hyvät pisteet ja palautteet, jotka edesauttoivat luottoa itseeni. Jännitys alkoi vasta salissa istuessa ja odotellessa kokeen alkua, joka viivästyi vartilla.

Ensi töikseni kävin kaikki tehtävät lävitse ja kirjoitin mieleen tulevat asiat ylös.

Teki mieli hurrata ääneen, kun näin sellaisia tehtäviä, joita kurssilla oli käyty harjoituskokeissa ja kysymyspankeissa lävitse.

Oikis VIP-kurssiin kuului monivalintatehtäviä kaikista aineistoista niin paljon, etten niitä edes kaikkia kerennyt käydä lävitse. Harjoituskokeiden avulla olin harjoitellut myös vastaamatta jättämistä, mikäli en olisi vastauksestani aivan varma. Kokeessa minua yllätti, miten vähän jätin lopulta vastaamatta. Monivalinnoissa oli jopa hyvin samantapaisia kuin mitä valmennuskurssin kysymyspankin kysymyksissä olin opiskellut.

Kiitokset tutoreille ja opettajille

Kurssilla sekä opettajat että tutorit olivat painottaneet kokeen aikapainetta ja sitä, että suunnittelee ajankäyttönsä etukäteen, jotta ei jää tehtäviä tekemättä. Teki kipeää siirtyä esseestä toiseen, kun koin jättäväni sen kesken, mutta lopussa jäi kuitenkin aikaa korjailla ja täydentää niitä, sillä joihinkin tehtäviin meni vähemmän aikaa, mitä olin niihin varannut.

Suurimman kiitoksen hyvästä vastaustekniikastani annan kyllä tutorilleni, joka luki kirjoittamiani esseitä ja oikeustapauksia sekä antoi niistä kattavaa palautetta. Näimme tutorini kanssa useamman kerran. Hänen kannustuksellaan ja vertaistuellaan jaksoin uskoa itseeni ja tekemiseeni.

Aina oli joku jolta kysyä, joko oma henkilökohtaiselta tutoriltani, kurssin opettajilta tai muilta tutoreilta ja opiskelijoilta.

Kurssiopiskelijoilla oli yhteinen hyvinkin aktiivinen Whatsapp-ryhmä, jossa vastaukset pulmaan kuin pulmaan tulivat minuuteissa.

Päästessäni kokeessa esseetehtävään koskien hallituksen esitystä, sain pitää jälleen juhlat sisälläni, sillä olin juuri edellisenä päivänä kysynyt ryhmässä selvennystä asiaa koskien.

Onnen itkut kokeen jälkeen

Tein koetta viimeiseen sekuntiin saakka. Päästin itkun sen jälkeen onnesta enkä pettymyksestä. Olin niin onnellinen omasta osaamisen tasosta sekä kiitollinen saamastani opetuksesta.

Koen, että kurssin suurimpia hyötyjä olivat luennot, jotka avasivat materiaaleja itselleni syvällisemmin. Oikeustieteen valintakokeessa tulee ulkoa osaamisen lisäksi osata soveltaa opeteltuja aineistoja enkä näe, että olisin ilman kurssin opettajia saanut hiottua kuukaudessa osaamistani samalle tasolle kuin millä se nyt oli.

Sisäistämiseen olisi mennyt paljon enemmän aikaa, mutta nyt monet osaavat opettajat auttoivat minua siinä.

Nyt ei voi tehdä enää muuta kuin ristiä sormensa ja odottaa tuloksia, joiden pitäisi ilmestyä parin viikon kuluessa. Odotan mielenkiinnolla myös kurssikavereideni tuloksia. Toivottavasti jatkan mahdollisimman monen kanssa opiskelua syksyllä yliopistossa!

Lisäys  2.7.2024:

Nyt tulokset ovat julkaistu ja näillä tiedoilla aloitan syksyllä opinnot Rovaniemellä Lapin yliopistossa!

Oikikseen 2025?

Unelmoitko juristin, tuomarin tai asianajajan urasta? Valmennamme sinut oikeustieteelliseen tiedekuntaan vuosikymmenten kokemuksella ja rautaisella asiantuntijuudella. Kursseillamme voit olla varma siitä, että ymmärrät hankalimmatkin lakitekstit opettajiemme opastuksella.

Nea P.

Moikka! Täällä kirjoittelee pian 22 vuotta täyttävä Nea. Pyrin nyt ensimmäistä kertaa oikeustieteelliseen, vaikka haave oikiksesta on syttynyt jo alakoulussa. Opiskelun tukena minulla on Oikis Vip -kurssi.

Tiktokista löydätte videomuodossa fiiliksiäni hakukeväästä ja -matkasta käyttäjänimen @peltsinea takaa.