Jennin 5 vinkkiä lääkikseen hakemisen ja urheilun yhdistämiseen
Miten onnistuu lääkikseen hakeminen ja kilpatasolla urheilu samaan aikaan? Lääkiskurssilla valmennustestaajana toimiva Jenni jakaa nyt blogissa vinkkinsä tasapainoiseen arkeen.
Lääkikseen vai hammaslääkikseen?
”Moikka, kiva kun oot löytänyt tänne Eezy Valmennuskeskuksen blogin puolelle! Mun nimi on Jenni, olen 22-vuotias, ja haen nyt toista vuotta lääkikseen.”
”Päätin 11-vuotiaana haluavani lääkäriksi, mutta nyt viimeisten kuukausien aikana mieleni on lähtenyt kallistumaan enemmän ja enemmän hammaslääketieteen puolelle. Onneksi lopullisen valinnan voi tehdä vasta maaliskuussa, sillä valintakoe on kuitenkin sama molempiin kouluihin.”
Valintakokeeseen valmistautumisen ohella Jenni urheilee SM/EM-tasolla kilpacheerleadingissä. Lisäksi hän omistaa koiran ja käy jonkin verran myös töissä viikonloppuisin. ”Tekemistä siis riittää”, Jenni kommentoi.
Tavallista arkea
Jennin tavallinen arkipäivä alkaa aikaisin aamulla, sillä hän on huomannut olevansa tehokkaimmillaan heti päivän alussa.
”Aamutoimien jälkeen aloitan heti opiskelun joko Lääkisnetin kertaustehtävillä tai uusien tehtävien parissa. Suurimpana osana arkipäivistä meillä on valmennuskurssilla opettajan pitämä luento, joille osallistun aina.”
Luennon ajankohdasta riippuen Jenni syö lounaan joko jo luennon aikana tai heti sen jälkeen.
”Kotona opiskellessa on kätevää syödä heti, kun nälkä yllättää. Luennon ja lounaan jälkeen jatkan opiskelua oman jaksamisen mukaan, jonka jälkeen vien koiran kunnolla ulos. Ulkoilun jälkeen syön yleensä päivällistä ja suuntaan treeneihin Ruoholahteen. Treenien jälkeen vien koiran vielä iltalenkille, syön, teen iltatoimet, katson hetken sarjaa ja menen nukkumaan.”
Urheilun ja hakuprosessin yhdistäminen
Kilpaurheilu ja lääkikseen hakeminen on tuntunut Jennin mielestä hyvältä combolta.
”Jos vertaan esimerkiksi viime hakuvuoteen, kun en urheillut, arki tuntui todella yksitoikkoiselta ja vähän puuduttavaltakin. Oli kyllä hyvä päätös aloittaa cheerleading uudestaan, koska nyt aivot saavat niiden tarvitseman liikunnan opiskelupäivän jälkeen, ja pääsen treeneissä unohtamaan hetkeksi kaikki arjen stressit ja huolet.”
”Urheilu tuo ihanaa vastapainoa kouluun hakemiselle, mutta on tärkeää huolehtia hyvällä aikataulutuksella ja arjen suunnittelulla siitä, ettei harrastaminen vaikuta lukemiseen negatiivisesti.”
Vaikka urheilun ja lääkikseen hakemisen yhdistäminen on pääosin positiivista, ei se aina ole täysin ongelmatonta.
”Aina aikataulut eivät mene suunnitellusti, ja joskus rankkojen viikkojen keskellä on vaikea löytää lukumotivaatiota. Tälläisinä hetkinä yritän muistaa, miksi teen tätä, ja se motivoi jaksamaan.”
”Olen myös oppinut, että joustaminen on avainasemassa: joskus on parempi levätä kunnolla ja palata lukemisen pariin virkeänä.”
Jennin 5 vinkkiä urheilun ja lääkikseen hakemisen yhdistämiseen:
- Priorisoi uni. Unessa palautuu niin keho kuin mieli. Unen aikana aivot työstävät päivän aikana opittuja asioita vakiinnuttaen niitä muistiin. Muista siis mennä ajoissa nukkumaan!
- Muista pitää kiinni lepopäivistä, niin urheilusta kuin lukemisestakin. Tee muokkauksia tarpeen mukaan jo valmiiseenkin lukusuunnitelmaan, jos siltä tuntuu.
- Aikatauluttaminen on kaiken A ja O! Suunnittele esimerkiksi viikko kerrallaan ihan kaikki menot; milloin luet, milloin treenaat, milloin viet koiran ulos, milloin peset pyykkiä jne… Hyvä aikataulutus auttaa hahmottamaan arjen kiireet ja löytämään hetket, jolloin ehtii ja tarvitsee levätä.
- Pidä kiinni rutiineista. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että menet jokaisena lukupäivä kirjastoon tiettynä kellonaikana, jolloin lukemisen aloittamisesta tulee helpompaa kun sen tekee joka kerta samalla tavalla.
- Tunnista oletko oikeasti väsynyt vai laiskottaako sinua. Tällä tarkoitan sitä, että on tärkeää tunnistaa lukemisen yhteydessä oletko oikeasti väsynyt, jolloin lukeminen kannattaa laittaa pauselle lyhyemmäksi aikaa tai vaikka seuraavaan päivään saakka. Vai laiskottaako sinua vain, jolloin pitää ottaa itseä niskasta kiinni ja lukea laiskotuksesta huolimatta.