Tällainen oli syksyn 2019 AMK-valintakoe
Syksyn AMK-valintakoe järjestettiin 29.10.-1.11.2019. Sähköiseen kokeeseen oli ilmoittautunut noin 25 000 hakijaa ja syksyn haussa tarjolla oli reilu 6000 ammattikorkeakoulupaikkaa.
Koe koostui erillisistä osioista, joista hakija teki omiin hakukohteisiinsa kuuluvat osiot. Kokonaisuudessaan koe oli haasteellinen ja ilman harjoittelua aikaraja tuli nopeasti vastaan. Myös koetaktiikkaa joutui kokeessa pohtimaan, sillä useimmista tehtävistä väärä vastaus antoi miinuspisteitä ja vastaamatta jättäminen 0 pistettä. Tämän vuoksi vastaamatta jättäminen oli järkevämpää kuin arvaaminen, mikäli oikeasta vastauksesta oli epävarma.
Päätöksentekotaidot-tehtäväosiossa mitattiin hakijan kykyä loogiseen päättelyyn ja ongelmanratkaisuun. 30 minuutin aikana piti vastata kahdeksaan tehtävään. Yksi tehtävä oli tällainen:
Seuraavat faktat ovat tiedossa: Jos puuma on nälkäinen, niin puumalle maistuu ruoka.
Mikä päätelmä on varmasti oikea? Valitse oikea vaihtoehto.
- Jos puuma ei ole nälkäinen, niin puumalle ei maistu ruoka.
- Jos puumalle ei maistu ruoka, niin puuma ei ole nälkäinen.
- Jos puumalle maistuu ruoka, niin puuma on nälkäinen.
- Mikään edellä mainittu ei varmasti ole tosi annetun tiedon perusteella.
Kieli- ja viestintätaidot -osiossa arvioitiin muun muassa hakijan kykyä ymmärtää ja tulkita erilaisia tekstejä sekä suomen kielellä että englannin kielellä. Yhteensä tähän osioon oli tunti aikaa vastata: 30 minuuttia suomenkielisiin tehtäviin ja 30 minuuttia englanninkielisiin tehtäviin. Syksyn kokeessa suomenkielinen aineisto käsitteli muun muassa kevytyrittäjyyttä ja pedagogiikkaa.
Eettisten taitojen tehtävät mittasivat hakijan kykyä tunnistaa eettisiä tilanteita. Osiossa kysyttiin esimerkiksi, onko toteamukseen ”Maija on hyvä ystäväsi” liittyvä aineiston tilanne tai näkökulma luonteeltaan eettinen vai ei.
Matemaattiset taidot -tehtäväosion tehtäviin ei saanut käyttää laskinta. Tehtävissä tuli hallita hyvin prosenttilaskut, yksikkömuunnokset, yhtälölaskut sekä päättelytehtävät. Osion tehtäviin oli tunti aikaa vastata.
Matemaattis-luonnontieteelliset taidot -osiossa oli matematiikan ja fysiikan tehtäviä. Tässä osiossa sai käyttää funktiolaskinta apuna. Osion tehtävät vaativat hyvää käsitystä fysikaalisista ilmiöistä sekä matemaattista osaamista. Yhdessä tehtävässä piti laskea poltettavan puun määrä:
Kun yksi kuutiometri vettä lämmitetään 10 °C lämpötilasta 60 °C lämpötilaan, tarvitaan energiaa noin 60 kWh. Lämmitykseen käytetään puuta, jonka lämpöarvo on 4 kWh/kg. Jos lämmityksen hyötysuhde on 50 % ja lämmitetään 100 litraa vettä, poltettavaa puuta tarvitaan noin
- 2 kg
- 3 kg
- 30 kg
- 15 kg
Osaisitko vastata syksyn kokeen tehtäviin?
AMK-valintakokeeseen valmentavat kurssimme auttavat sinua selviytymään tulevan kevään kokeesta. Ilmoittaudu jo nyt ja varmista paikkasi Suomen suosituimmilla valmennuskursseilla.
Täältä löydät tiedot syksyn 2020 valintakokeesta
Eezy Valmennuskeskus on Suomen suurin ja tunnetuin lukioiden, yliopistojen ja AMK-valmennuskurssien järjestäjä. Jopa 98 % kurssilaisistamme suosittelisi meitä kaverilleen ja lisäksi sisäänpääsytilastomme ovat useilla aloilla markkinoiden parhaimmat. Kurssiemme tehokkuus perustuu ammattitaitoisiin opettajiin ja henkilökuntaan, joiden osaaminen on huippuluokkaa.