Uutiset  •  07.06.2022

Tällainen oli lääkiksen pääsykoe keväällä 2022

Lääkiksen valintakoe on takana päin ja avaammekin nyt hieman millainen tämän vuoden pääsykoe oli. Kuten aiemminkin, lääketieteen valintakoe koostui niin fysiikan, kemian kuin biologiankin osioista. Huomionarvoista tämän vuoden pääsykokeessa oli se, että fysiikan osuuden vaikeustaso alitti selkeästi aikaisempien vuosien sähköisten yo-kirjoitusten vaatimustason, vaikkakin tehtävien vaikeustaso kasvoi loppua kohden.

 

Fysiikan osuudessa oli yhteensä seitsemän tehtävää ja maksimipisteet olivat 80 pistettä. Monivalinnoista ja aukkotehtävistä sai yhteensä 53 pistettä ja avoimista tehtävistä 27 pistettä. Kaikki fysiikan tehtävät keskittyivät suorasti tai vähintäänkin sivusivat lääkiksen valmennuskursseilla käytyjä aiheita, joten valmennuskurssilaisille kokeessa esitetyt aiheet olivat siis tuttuja.

Vaikka tehtävät eivät olleet vaikeita, niin tekemistä kuitenkin riitti ja etenkin hyvä laskurutiini, kaavojen muistaminen ja graafisten menetelmien osaaminen nousi lääkiksen valintakokeessa keskeiseen rooliin.

Myös kemian osuuden tehtävät olivat suhteellisen helppoja ja mukavan vaihtelevia, joissa orgaaninen kemia oli pääroolissa. Kemian tehtäviä oli paljon, peräti yhdeksän ja suurin osa tehtävistä oli joko monivalintoja tai hyvin lyhyitä lasku- tai selitystehtäviä. Ainoastaan yksi tehtävä oli vaikeampi soveltava tehtävä. Suurimpana yllätyksenä tuli se, että aminohappoihin liittyvää kemiallista tehtävää ei ollut, vaan biokemian tehtävä liittyi nukleiinihappoihin, jota ei ole käsitelty lääkiksen valintakokeessa pitkään aikaan.

Biologian tehtäviä oli tämän vuoden kokeessa yhteensä kuusi ja sisältö pysyi hyvin lukion oppimäärän raameissa. Osa tehtävistä oli pienimuotoisia esseetehtäviä rajatulla vastaustilalla, mikä toi oman haasteensa kokeeseen. Kaikki kokeessa olleet biologian sisällöt oli käyty läpi valmennuskursseilla, joten kurssilaisilla oli tämän suhteen matalampi kynnys onnistua lääkiksen pääsykokeessa.

Valmennuskursseilla paljon treenattu biologinen päättelykyky tuli tarpeeseen tämän vuoden valintakokeessa ja oli varmasti avuksi, vaikkei jokainen nippelitieto olisikaan ollut täysin hallussa.

 

Hanki lääkiksen pääsykokeessa tarvittava tieto valmennuskursseilta – tutustu kaikkiin lääkiksen kursseihimme!

Lue lisää lääketieteen pääsykokeesta, pisterajoista ja hakijamääristä.

 

Eezy Valmennuskeskus on Suomen suurin ja tunnetuin lukioiden, yliopistojen ja AMK-valmennuskurssien järjestäjä. Jopa 98 % kurssilaisistamme suosittelisi meitä kaverilleen ja lisäksi sisäänpääsytilastomme ovat useilla aloilla markkinoiden parhaimmat. Vuosittain yli 2000 pyrkijää saavuttaa tavoittelemansa opiskelupaikan kurssiemme avulla! Kurssiemme tehokkuus perustuu ammattitaitoisiin opettajiin ja henkilökuntaan, joiden osaaminen on huippuluokkaa. Lue kurssilaistemme palautteita!