Oikeustieteen pääsykoe uudistuu keväälle 2025
Yliopistojen työryhmä on työstänyt vuodesta 2022 lähtien yliopistojen valintakoeuudistusta, jonka mukaiset muutokset valintakokeisiin on tarkoitus ottaa käyttöön ensi keväänä. Oikeustieteen valintakoe on ehdotetun luonnoksen perusteella muuttumassa oleellisesti. Lopulliset valintakoetiedot julkaistaan lokakuun loppuun mennessä. Alla olevat tiedot perustuvat 31.5.2024 julkaistuun esitykseen valintakoekokonaisuudeksi 2025.
Oikeustieteen valintakoe 2025
Oikeustieteen pääsykoe kuuluu valintakokeeseen G, jota käyttää oikeustieteen lisäksi myös neljä muuta koulutusohjelmaa. Valintakoe G järjestetään 5.6.2025 klo 14.00. Kokeen enimmäiskesto on 4 tuntia. Kokeen kesto riippuu siitä, suorittaako hakija vain kokeen yhteisen osion vai sen lisäksi yhden tai kaksi eriytyvää osiota. Koe suoritetaan digitaalisesti.
Kaikki koetta G käyttävät koulutusohjelmat ovat:
- hallintotieteet
- oikeustieteet (myös julkisoikeus)
- sosiaalitieteet
- yhteiskuntatieteet (myös liikunnan yhteiskuntatieteet)
- viestintätieteet
Valintakokeen G koeosiot:
- kaikille koetta käyttäville hakukohteille yhteinen kokeessa jaettavaan aineistoon perustuva osio
- eriytyvä ennakkomateriaaliin perustuva osio oikeustieteen hakijoille
- eriytyvä kirjoittamisen valmiuksia mittaava osio (ei kuulu oikeustieteen hakijoille)
Oikeustieteen hakijoille tarkoitettu ennakkomateriaali julkaistaan vain 2-3 päivää ennen valintakoetta. Ennakkomateriaaliin perustuva koeosio mittaa erityisesti oikeustieteen opinnoissa tarvittavaa osaamista.
Yhteinen osio mittaa tieteellisen tiedon ja käsitteistön omaksumista ja soveltamista, tieteellisten aineistojen analyyttista ja kriittistä tarkastelua, lähdekritiikkiä sekä ilmiöiden moniulotteisuutta ja kontekstuaalisuutta.
Mikä pysyy samana?
- Kokeessa jaetaan yhä aineistoa, johon koetehtävät perustuvat. Uudessa kokeessa tosin aineistonlukutaito ja -tekniikka sekä aineistojen analysointi- ja tulkintataidot korostuvat aiempaa enemmän. Viime vuosina aineistot ovat olleet pääasiassa lakeja, mutta jatkossa ne todennäköisesti ovat sisällöllisesti erilaisia ja sisältävät teemoja muiltakin yhteiskunnallisilta aloilta.
- Ennakkomateriaali säilyy. Jatkossa ennakkomateriaali julkaistaan vain muutamaa päivää ennen valintakoetta, mikä todennäköisesti supistaa ennakkoon luettavaa määrää ja siihen perustuvia tehtäviä.
Mikä muuttuu?
- Hakija ei voi jatkossa itse päättää, miten jakaa koeajan eri osioiden ja tehtävien kesken. Yhteisen osion ja eriytyvän osion kestot ovat ennalta määritellyt: jos aikaa jää toisesta osiosta yli, ei sitä voi siirtää toiseen osioon. Ajankäyttöä on siis syytä harjoitella etukäteen.
- Valintakoe on vasta kesäkuussa. Todistusvalinnan tulokset ehtivät tulla ennen ennakkomateriaalin julkaisua.
- Ennakkomateriaalin lukuaika lyhenee. Ennakkomateriaalia on aikaa lukea vain muutama päivä.
- Enemmän monivalintatehtäviä. Monivalintatehtävien ja automaattisesti tarkistettavien tehtävien määrä todennäköisesti lisääntyy. Eriytyvässä osiossa voi olla myös avoimia tehtäviä.
Lue myös toinen uutinen aiheeseen liittyen: Miten valintakoeuudistus vaikuttaa oikeustieteen valmennuskursseihin?