Uutiset  •  05.08.2022

Kuinka harjoitella eettisten taitojen osioon?

Eettisten taitojen osiossa testataan kykyä tunnistaa erilaisten ihmisten arvoja ja toimia oikeudenmukaisesti erilaisissa tilanteissa. Näitä taitoja testataan monivalintatehtävillä sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoalan sekä humanistisen ja kasvatusalan AMK-valintakokeessa.

AMK-valintakokeessa on ollut aikaisemmilla kerroilla sekä positiivisia, että negatiivisia tilanteita, joissa on pitänyt miettiä sitä, mikä tilanteeseen liittyvistä väittämistä on eettinen. Mukana oli keväällä 2022 myös uusi, organisaatiotasolle keskittyvä tehtävä: ’’Koulussa järjestetään maahanmuuttokriittisyyteen keskittyvä tapahtuma, jossa käsitellään antirasismia ja mietitään yhteisiä keinoja rasismin kitkemiseksi’’. Aiheena kokeessa on ollut selkeästi myös demokratia ja yksilön vastuu yhteisöstä.

”Vaikka kurssi on vasta alussa, huomaa kuinka hyvin kurssi on järjestetty. Tuli motivoitunut olo, kun huomasi kuinka hyvin meitä pyritään auttamaan ja opettamaan.”

– AMK valmennuskurssilainen, 2022

Harjoittelu eettisten taitojen koeosioon kannattaa aloittaa tutustumalla etiikan käsitteeseen. Eezy Valmennuskeskuksen valmennuskursseilla käsitellään eettisiä taitoja valintakoelähtöisestä näkökulmasta.

Esimerkkitehtäviä eettisten taitojen tehtävistä

(ammattikorkeakouluun.fi)

Lue tehtävät huolellisesti ja valitse mielestäsi oikea vastausvaihtoehto tehtävissä annetun tiedon perusteella. Jokaisessa tehtävässä on vain yksi oikea vastausvaihtoehto.

Esimerkkitehtävä 1

Mikä seuraavista väittämistä sisältää eettisen näkökulman?

  1. Jarkko käy terveyskeskuksessa mielenterveyspotilaille tarkoitetussa rentoutusryhmässä.
  2. Jarkko toivoo, että rentoutusharjoittelu auttaisi häntä selviytymään arjesta paremmin.
  3. Jarkko on kärsinyt mielenterveysongelmista koko aikuisikänsä ajan, melkein kaksikymmentä vuotta.
  4. Jarkko ei halua kertoa muille ryhmäläisille, mitä sairautta hän sairastaa.  
  5. Jätän vastaamatta kysymykseen.

Esimerkkitehtävä 2

Lue tarina ja vastaa kysymykseen.

Työskentelet Johannan kanssa paljon ja välillenne muodostuu läheinen kollegiaalisuussuhde. Työyhteisössä, jossa työskentelette, on ollut tapana jakaa myös henkilökohtaiseen elämään liittyviä asioita. Johanna kertoo vain sinulle, että hän on ollut väsynyt ja stressaantunut jo muutaman kuukauden ajan, koska hän on juuri eronnut ja samaan aikaan hänen nuorimmalla pojallaan on todettu pitkäaikainen, joskaan ei kovin vaarallinen sairaus. Eräänä päivänä toinen työkaverisi Petri kertoo sinulle, että Johanna on tehnyt paljon virheitä työssään. Petri on keskustellut asiasta Johannan kanssa, ja kysynyt onko Johannalla jotain huolia kotona. Johanna on vastannut Petrille hymyillen, että kaikki on hyvin. Petri kysyy sinulta, mikä Johannaa vaivaa, onkohan hänellä jotain salattavaa? Et haluaisi valehdella Petrille, mutta et myöskään paljastaa Johannan henkilökohtaisia asioita.

 

Mikä seuraavista väittämistä sisältää eettisen näkökulman?

  1. Et halua valehdella Petrille.
  2. Sinä ja Johanna olette läheisempiä kuin Petri ja Johanna.
  3. Johanna on ollut väsynyt ja stressaantunut.
  4. Töissä työskennellään yhdessä kollegoiden kanssa.
  5. Jätän vastaamatta kysymykseen.

”Hyvä ja kattava valmennuskurssi, jonka avulla pääsin ykkösvalinta-kouluun! Opettajat olivat innostavia ja sekä itsenäiset tehtävät että online-tunnit preppasivat pääsykoe-osaamista todella hyvin.”

Noora Kananen, AMK soteli huhtikuu Online

Tutustu AMK-kursseihimme täällä!

Eezy Valmennuskeskus on Suomen suurin ja tunnetuin lukioiden, yliopistojen ja AMK-valmennuskurssien järjestäjä. Jopa 98 % kurssilaisistamme suosittelisi meitä kaverilleen ja lisäksi sisäänpääsytilastomme ovat useilla aloilla markkinoiden parhaimmat. Vuonna 2021 kursseiltamme pääsi peräti 875 opiskelijaa haluamaansa ammattikorkeakouluun – se on enemmän, kuin kellään muulla toimijalla! Myös keväällä 2022 meillä on eniten sisäänpääsijöitä! Kurssiemme tehokkuus perustuu ammattitaitoisiin opettajiin ja henkilökuntaan, joiden osaaminen on huippuluokkaa.  Lue kurssilaistemme palautteita!