Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  24.02.2018

Vinkkejä yhteishakuun

Reilun kahden viikon päästä alkaa yhteishaku. Oletkin siis jo todennäköisesti pohtinut, mihin haet. Tässä muutamia vinkkejä yhteishakuun.

Ensin tärkeät faktat:

  • yhteishaku keväällä 2018 alkaa 14.3. klo 8 ja päättyy 28.3. klo 15
  • hakeminen tapahtuu opintopolku.fi -sivulla
  • yhteishaussa voit hakea korkeintaan kuuteen (6) hakukohteeseen
  • priorisoi hakukohteet
  • sinulle tarjotaan sitä opiskelupaikkaa, minkä olet asettanut korkeimmalle hakulomakkeessa ja mihin menestyksesi valintakokeessa riittää
  • voit ottaa vastaan vain yhden opiskelupaikan
  • hakukohteita ei voi muuttaa tai poistaa hakuajan päättymisen jälkeen, mutta hakuajan aikana siihen voi tehdä muutoksia

Kerron seuraavaksi, mitä mielestäni kannattaa pohtia hakuvaiheessa. Lopussa kerron hieman omasta taustastani ja hakuprosessistani.

Mihin kannattaa hakea?

Mieti, mikä tuntuu sellaiselta opiskelupaikalta, missä haluat opiskella. Mieti koulutusohjelmaa, paikkakuntaa, opiskelukampusta ja kaikkea muuta, mitä opintoihin liittyy. On hyvä selvittää erilaisia vaihtoehtoja ja punnita niiden välillä. Ota kynä ja paperi avuksesi, jos koet, että olisi hyvä laittaa ajatukset ylös.

Haluatko opiskella esimerkiksi luokanopettajaksi, lastentarhanopettajaksi, käsityön aineenopettajaksi, yleistä kasvatustiedettä, erityisopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Vakava-kokeella voi hakea hyvinkin erilaisiin koulutusohjelmiin.

Opiskelupaikkakuntaa ja kampusta/yliopistoa kannattaa miettiä monelta eri kantilta. Tärkeintä tässä on ehkä se, mitä opiskeltavaa yliopisto tarjoaa ja millä kampuksellaan; mitä opinto-ohjelmia mikäkin tarjoaa ja onko sivuainetarjonnoilla eroa jne.

Muitakin asioita voi ottaa huomioon:

  • Mieti, mikä on elämäntilanteesi tällä hetkellä? Asutko vanhemmillasi vai omillasi, seurusteletko, onko sinulla perhe, onko sinulla jotain, minkä vuoksi jäädä lähiseudulle vai voitko lähteä kauemmaksikin opiskelemaan ja kuinka kauas?
  • Entä minkälaisia mielikuvia erilaiset kaupungit tai yliopistot sinussa herättävät?
  • Oletko itse pieneltä paikkakunnalta vai isolta ja koetko, että haluat opiskella pienellä vai isolla paikkakunnalla?
  • Tällaiset asiat vaikuttavat siihen, miten kotiudut opiskelupaikkakuntaan ja miltä opiskelut alkavat maistua.

Hakulomakkeeseen ei mielestäni kannata missään nimessä laittaa sellaista, mihin ei kuitenkaan ole halukas menemään. On niitäkin henkilöitä, jotka ”taktikoivat” laittaen hakukohteita erilaisin perustein. Mielestäni siinä huijaa vaan lähinnä itseään. Ole rehellinen itsellesi.

On myös hyvä tietää, että jos sinua nyt kiinnostavat useat vaihtoehdot tai et osaa päättää, mitä haluat opiskella, voit opintojen aikana suuntautua johonkin, mikä on alkanut kiinnostaa. Esimerkiksi sivuaineopinnoilla, joita joka tapauksessa on suoritettava tietty määrä, voi mahdollisesti opiskella esimerkiksi erityisopettajan pätevyyden tai jonkin aineenopettajan pätevyyden. Toki tämä riippuen yliopiston opintotarjonnasta. Tutustu siis jo yliopistojen opintotarjontaan laajemmin ja sivuaineopintomahdollisuuksiin.

Hae siihen, mikä sinusta tuntuu parhaimmalta vaihtoehdolta. Tärkeintä on, että luotat itseesi.

Oma hakuprosessini esimerkkinä

Opiskelen siis Rauman kampuksella luokanopettajaksi ensimmäistä vuotta.

Kirjoitin hakuaikana erilaisia vaihtoehtoja ylös paperille. Mietin, missä haluan opiskella, mitä haluan opiskella ja minkälaisia työllistymismahdollisuuksia erilaisten koulutusvaihtoehtojen kautta on. Pohdin, minkälaiset opinnot minua kiinnostavat mutta myös millainen työ minua kiinnostaa. Tutustuin yliopistojen koulutustarjontaan. Paperille kirjoittaminen auttoi minua hahmottamaan vaihtoehtoja paremmin ja niihin oli helppo palata jonkin ajan kuluttua. Asiaa oli hyvä pohtia myöhemminkin, ennen kuin tein lopullisen päätöksen.

Olin melko pian varma, että haluan Raumalle opiskelemaan. Olin kuullut Rauman kampuksesta paljon hyvää ja minulla oli siitä positiivinen kuva. Lisäksi Turun yliopistolla ja Rauman kampuksella on mahdollista hakea erityisopettajan opintoihin, joiden avulla voi saada erityisluokanopettajan pätevyyden. Tämä kuulosti hyvältä, koska erityispedagogiikka on minua kiinnostanut jo jonkin aikaa.

Minulla on aviomies Pirkanmaalla, tapaamme viikonloppuisin. Mielestäni se on pitkälti asenteesta kiinni, voiko asua väliaikaisesti toisella paikkakunnalla. Meillä tämä on toiminut hyvin.

Hain siis viime keväänä ensisijaisesti Raumalle mutta hain myös Tampereelle. Hain molempiin paikkakuntiin sekä luokanopettajan että varhaiskasvatuksen koulutusohjelmiin. Olin varma, että voisin aloittaa myös lastentarhanopettajanopinnot, jos en luokanopettajaksi pääsisi. Maisterivaiheen voisi kuitenkin mahdollisesti suorittaa luokanopettajapuolella tietyin ehdoin. En laittanut hakulomakkeeseen mitään, missä en voisi aloittaa opintoja.

-Saimi-

Saimi