Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  17.03.2020

Vinkkejä etäopiskeluun!

Tällä hetkellä opiskelen kursseja etänä. Uskon, että myös ruudun toisella puolella monella on vastaavanlainen tilanne, joten ajattelin tässä postauksessa kertoa omat vinkkini etäopiskeluun, jotka soveltuvat yliopistomaailman lisäksi esimerkiksi lukiolaisille ja pääsykokeisiin valmistautuville!

1. Pidä rutiineista kiinni!

Nyt kun opiskelen kotona, niin yritän mahdollisuuksien mukaan pitää rutiineista kiinni. Välillä loman jälkeen on vaikea palata opiskelujen pariin, kun rutiinit ovat rikkoutuneet ja sitä tunnetta en halua itselleni nyt, kun opiskelujen on tilanteesta huolimatta edistyttävä. Rutiinit pitävät minut kiinni arjessa ja ovatkin elämässäni kovin tärkeitä. Ajattelin, että herään opiskelemaan aamuisin samoihin aikoihin, kuin heräisin tavallisesti luentoja varten. Koulumatkan korvaan pienellä happihyppelyllä ulkona ja aloitan opiskelut kotona vasta sen jälkeen. Suosittelen!

2. Suunnittele!

Nyt, kun kalenteri on tyhjentynyt pakollisista menoista on entistä tärkeämpää itse aikatauluttaa itseään. Tyhjä kalenteri voi näyttää siltä, että aikaa kyllä on, joten ”voin hyvin katsoa vielä hetken Netflixiä”, vaikka todellisuudessa tehtävää olisikin paljon. Suosittelenkin merkkaamaan kalenteriin niin kuukausi, viikko sekä päivä tasolla ne tehtävät, jotka on hoidettava. Olen niin kalenteri-ihminen (jos se edes on sana), että minun kalenteri on täynnä opiskelusuunnitelmia, vaikka pakollisia menoja onkin hyvin vähän. Aikataulutus auttaa ainakin minua seuraamaan, että ehdin tehdä kaikki tehtävät määräaikaan mennessä ja toisaalta, kun päivän hommat on purkissa niin pystyn hyvällä mielellä myös rentoutumaan -vaikka sen Netflixin äärellä! Ja mikä on parempaa, kuin vetää kohtia yli to do -listalta? Lisäksi suunnitelmallisuus auttaa hahmottamaan tehtävät/luku-urakat, joista kannattaa lähteä liikkeelle -eli mitkä ovat kiireellisimpiä.

3. Tauota opiskeluasi!

Koulussa ja luentojen välillä tulee opiskelusta luontaisia taukoja, mutta kotona työskennellessä niitä ei välttämättä tule, joten pidä huoli siitä, että tauotat opiskeluasi myös kotona. Itse tykkään opiskella niin, että teen hommia 25 minuuttia ja sen jälkeen pidän lyhyen 5 minuutin tauon. Tekniikkaa kutsutaan pomodoroksi. Muutaman pomodoron jälkeen pidän pidemmän tauon, jonka aikana ehdin esimerkiksi syödä tai treenata.

Monilla on töiden kanssa se tilanne, että työt tulevat kotiin ja on vaikea tehdä eroa vapaa-ajan ja työajan välille. Nyt sama tilanne voi monilla olla opiskelujen kanssa, joten anna itsellesi myös lupa rentoutua ja tehdä opiskelun vastapainoksi muutakin. Omat suosikkini ovat leipominen ja ulkona treenaaminen.

4. Pohdi vaihtoehtoja opiskella yhdessä!

Etänä työskentelemisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että opiskelet koko ajan yksin. Esimerkiksi me olemme Oppimisen ja hyvinvoinnin tuki -kurssilla järjestäneet omatoimisia ryhmätapaamisia Teams -sovelluksen välityksellä. Tänään myös kirjoitin ryhmäläisilleni tiivistelmää lukemistani artikkeleista ja jo siitä tuli olo, että en opiskele yksin. Mahdollisuuksia on monia ja nyt on hyvä tilaisuus oppia uutta esimerkiksi erilaisista vuorovaikutuksellisista digitaalisista oppimisympäristöistä.

5. Luo itsellesi hyvä opiskeluympäristö!

Tiedän, että moni tykkää opiskella kirjastossa tai kahvilassa, joten haastankin sinut miettimään, kuinka saisit lemppari opiskeluympäristösi tunnelman tuotua kotiin? Esimerkiksi kahvilan pienen pulinan voisi kenties korvata taustalla soivalla radiolla tai podcastilla. Vai olisiko nyt hyvä syy leipoa pullaa ja keittää kahvia, jotta saisit ihanan kahvilan tuoksun kotiisi?

Itse opiskelen usein kirjastossa, sillä siellä minulla on mahdollisimman vähän virikkeitä, jotka houkuttelevat tekemään muuta kuin opiskelemaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ”jouduin” siivoamaan koko asuntoni ennen, kuin pystyin aloittamaan opiskelut kotona. Tuttu tunne? Toinen lempi paikkani opiskella on parveke, sillä siellä voi yhdistää auringosta nauttimisen ja opiskelun. Ilokseni lasitetulla parvekkeella on nyt jo parina päivänä ollut niin lämmin, että kotitoimiston siirtäminen sinne on ollut mahdollista.

Toivottavasti joku vinkeistäni pääsee sinun arkeesi ja auttaa opiskeluissa eteen päin! Tsemppiä kaikille!

-Anni

Anni U

Olen 22-vuotias Tuusulan Kellokoskelta lähtöisin oleva erityispedagogiikan opiskelija. Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta Helsingin yliopistossa tavoitteenani päätyä laaja-alaiseksi erityisopettajaksi. Opintojen ohella teen sijaisuuksia kouluille sekä kokkailen ja harrastan liikuntaa. Blogipostauksissani kerron esimerkiksi opinnoistani, omasta hakuajastani sekä annan vinkkejä opiskeluun!

Toivottavasti postaukseni inspiroivat ja antavat kuvaa siitä, millaista erityispedagogiikan opiskelu voi olla! Instagramista minut löytää nimellä @annierkka.