Psykologia  •  03.04.2018

Vinkkejä artikkelien opiskeluun

Moikkis! Artikkelien opiskelu alkaa varmaan olla jo hyvässä vauhdissa. Mitään suuria yllätyksiä ei näköjään tullut. Määrä oli melko samanlainen kuin viime vuonna ja osa artikkeleista noudattelee keskenään samaa teemaa, tänä vuonna ilmeisesti kielellisyys (HTT-yhteisvalinnassa). Lukaisin itse erään illan iloksi Pokerin psykologiaa sekä Tunteiden neurobiologia –artikkelit. Viimeksi mainittu oli erityisen kiinnostava siksi, että olen ollut kuuntelemassa Nummenmaan luentoa samasta aiheesta syksyn kehollisuusseminaarissa. Lisäksi jodelin spekuloitsijoiden tavoin olen itsekin sitä mieltä, että pokeriartikkelin mukanaolo lisää todennäköisyyttä todennäköisyystehtäville. Tai sitten se on vaan hämäystä, ken tietää!

Koska artikkeleja on niin vähän, voi tuntua, että niiden pänttäämiseen on aivan liikaa aikaa. Lukeminen, muistiinpanot, alleviivaus ja mindmapit alkavat helposti parin viikon jälkeen puuduttaa. Onneksi on monia luovempiakin tapoja opiskella! Viime vuoden artikkelikurssin metodeista hyödyllisiksi koin erityisesti vaikeiden käsitteiden ”suomentamisen”/auki selittämisen sekä tiivistelmät. Lisäksi piirsin paljon kuvia. Se on paitsi hauskaa, myös hyödyllistä: kuvat on helppo muistaa ja niihin saa tiivistettyä paljon materiaalia. Ja mähän en siis todellakaan ole mikään hyvä piirtämään. Lisäksi tein muistipelin eräästä artikkelista, onhan itsensä testaaminen tieteellisestikin osoitettu tehokkaaksi oppimismenetelmäksi.

Sama asia kannattaa oppimisenkin kannalta opiskella usealla eri tavalla, sillä tällöin opiskeltavasta asiasta koodataan muistiin useita eri piirteitä, jolloin sen muistiedustus on monitasoisempi. Jos esimerkiksi pelkästään lukee, ovat asiat tuttuja jo toisella lukukerralla. Tämä tuttuuden tunne luo helposti valheellisen kuvan osaamisesta: tietoa ei kuitenkaan välttämättä osata vielä palauttaa muistista ilman vihjettä tai ymmärretä syvällisesti.

Artikkeleita voi lisäksi koittaa opettaa muille, edes huomaamattomasti. Voit esimerkiksi kertoa kotona, että ”luin muuten tänään, että…”. Myöskin keskustelupiirit muiden hakijoiden kannalta voivat antaa uutta näkökulmaa ja tuoda ilmi sellaisia yksityiskohtia, joihin ei itse olisi tajunnut kiinnittää huomiota. Toki pitää olla myös varovainen esimerkiksi väärinymmärrysten ja sekoittumisen kanssa.

Itse olen viettänyt myöskin alkuviikosta paljon aikaa kirjastossa, lähinnä oikeuspsykan parissa. Tentti on heti vapun jälkeen ja ensi viikolla Maltalla tai vappuna ei paljoa ehdi opiskella 😀 Oltiin pienellä Kompleksi-edustuksella viikonloppuna Joensuussa paikallisten psykalaisten (Oidipus ry) vieraana. Meillä oli kaksi oikeuspsyka-aiheista luentoa sekä rosvositsit. Oli ihan huippua <3

Voimia viimeisiin viikkoihin! Pitäkää kuitenkin myös hauskaa ja nauttikaa prosessista 🙂

Minea

Minea

Moi! Olen Minea, 21-vuotias toisen vuoden psykanopiskelija Helsingistä. Kirjoittelen blogiin etenkin opinnoista ja opiskelijaelämästä, mutta annan myös vinkkejä pääsykokeisiin. Kiva kun löysitte paikalle, toivottavasti teksteistäni on teille iloa. Nähdään psykalla!