Oikeustiede  •  31.03.2022

Vinkit oikiksen pääsykoekevääseen!

Heippa! Päivät vierii supernopeasti ja alle kuukausi enää oikeustieteen kirjojen ilmestymiseen. Haluan jakaa teille muutamat hyvät kikat hyvään valmistautumiseen näin ennen kirjojen ilmestymistä.

Ennen kirjojen ilmestymistä on kaikista tärkeintä pitää huoli omasta hyvinvoinnista ja ladata akkuja tulevaa koitosta varten. On myös tärkeää ylläpitää säännöllistä unirytmiä sekä pyrkiä olemaan mahdollisimman stressitön, koska luku-urakan keskellä stressattavaa riittää sitten koko kevään edestä.

Hyvän unirytmin ja stressittömyyden lisäksi on tärkeää alkaa pohtia käytännönjärjestelyitä pääsykoe lukemista varten kuten esimerkiksi:

  1. Missä luet?
    • kirjastossa
    • kotona
    • omassa huoneessa
    • jossain muualla
  2. Milloin luet?
    • Milloin olet virkeimmilläsi?
    • Milloin kotona on kaikista rauhallisinta?
  3. Miten luet?
    • Oletko jo miettinyt sinulle sopivia opiskelutyylejä, esimerkiksi alleviivausta, mind mappeja, muistiinpanoja?
    • On tärkeää löytää itsellensä oikeanlainen tyyli opiskella. Siihen on nyt hyvin aikaa ennen kirjojen saapumista.
  4. Kuinka monena päivänä aiot lukea / Kuinka pitkiä lukupäiviä aiot pitää?
    • On hyvä miettiä myös sitä, kuinka paljon olet suunnitellut lukevasi. Aiotko mieluummin lukea 6 päivänä 8 tuntia vai seitsemänä päivänä 7 tuntia? Aiotko kiristää tahtia lopussa?

Näihin kysymyksiin sen monen muun apuna auttaa valmennuskurssi, jossa opettajat auttavat sinua tärkeiden asioiden pohdinnassa sekä antavat hyviä vinkkejä.

Itse olen pohdiskellut omalta kannalta asioita ja päätynyt kasaamaan itselleni opiskelunurkkauksen, jossa minun on rauhallista opiskella. Lisäksi olen testaillut erilaisia opiskelutyylejä ja erityisesti mind map -kartat toimivat erinomaisesti juuri minulle. Itselläni huomaan stressin selkeästi vähentyneen, kun olen näitä asioita jo nyt pohdiskellut ja päätynyt jonkinlaisiin ratkaisuihin.

Käytännönjärjestelyiden sekä oppimistyylien lisäksi tärkeää on myös hahmotella tulevan kuukauden lukusuunitelmaa. Kuukausi on suhteellisen lyhyt ajanjakso, jolle saa suunnitella hyvinkin tiukan aikataulun. Vaikka emme tiedä tulevien kirjojen sisältöä, niin silti pystymme luomaan jo alustavan aikataulun. Aikataulun kannalta on tärkeä testata oma lukunopeus ja testata myös, kuinka pitkän ajan pystyt olemaan keskittyneenä.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei luku-urakan tule pelkästään olla lukemista, vaan myös esimerkiksi itse aion tehdä myös säännöllisesti valmennuskurssin harjoitustehtäviä sekä harjoituspääsykokeita. Erilaiset tehtävät ovat hyvä erityisesti siksi, että aivot saavat myös erilaista ärsykettä, jolloin taas oppiminen tehostuu entisestään. Samalla myös opiskelu pysyy mielekkäänä ja saat tietoa siitä, miten hyvin olet oppinut halutut asiat.

Mikäli kaikki edellä mainitut seikat on jo tarkkaan pohdittu, niin suosittelen selailemaan vanhoja pääsykoekirjoja sekä vanhoja valintakokeita. Kirjoja ei kannata alkaa pänttäämään turhaan, koska niiden tietoja et tarvitse tulevassa pääsykokeessa. Valintakokeiden erilaisia tehtävätyyppejä on hyvä tarkastella, jotta sinulla on jonkinlainen haju, millaisia tehtäviä kenties voisi olla edessä!

Tsemppiä pääsykoeurakkaan näin ennakkoon!
toivoo Venla

Venla.

Venla S

Heippa! Nimeni on Venla ja olen 19-vuotias tyttö pääkaupunkiseudulta. Valmistuin viime syksynä Mäkelänrinteen lukiosta ja nyt haen tänä keväänä ensimmäistä kertaa oikeustieteelliseen. Odotan innolla tulevaa pääsykoe kevättä! Mikäli sinua kiinnostaa, miltä arki näyttää pääsykokeiden lähestyessä tai olet hakemassa oikeustieteelliseen, niin laita Instagram-tilini @venlamarias seurantaan ja pysyt menossa mukana! 💕