Vinkit etäopiskeluun
Meitä on varmasti tänä lukuvuonna monia, jotka joutuvat opiskelemaan etänä. Uudellamaalla ei voi opiskella enää oikeastaan missään muualla kuin kotona. Aionkin nyt jakaa teille syksyn aikana huomaamani vinkit etäopiskeluun. En ole kirjoittanut aiemmin aiheesta, sillä itsellänikin on ollut todella hakemista syksy opiskelujen suhteen. Nyt minusta kuitenkin tuntuu, että olen löytänyt itselleni tietyt raamit, joilla opiskelu sujuu myös etänä.
Ennen kuin kurssi alkaa olisi hyvä miettiä opiskelutavoitteet kurssille sekä ehkä tavoitearvosana. Mitä korkeammalla tavoite on sitä enemmän se yleensä vaatii töitä. Mutta kannattaa muistaa, että kun sinne kyseiseen kouluun on päässyt, on silloin kaikki mahdollisuudet tavoitella jokaisesta kurssista parasta mahdollista arvosanaa.
Ensinnäkin on todella tärkeää miettiä, millainen päivärytmi sopii itselle. Olemme kaikki hyvin erilaisia, jonka vuoksi jollekin sopii iltapainotteinen opiskelu, jollekin taas aamupainotteinen. Olisi kuitenkin todella tärkeää opiskella silloin, kun on itse virkeimmillään, tällöin opiskelusta saa parhaan mahdollisen hyödyn irti. On myös tärkeää tehdä melko tarkka suunnitelma siitä, milloin aikoo opiskella. Toinen asia tähän liittyen on, että mitä aikoo opiskella milloinkin. Esimerkiksi suunnitelman siitä, mitä opiskelee ja kuinka paljon voi tehdä sivumääräisesti taikka tuntimääräisesti. Kannattaa kuitenkin olla tarkka tuntimäärän kanssa siten, että muistaa olla myös tehokas. Jonkun näköinen materiaalinen tavoite palvelee myös tuntitavoitteita. Itse teen aina sivumääräisen suunnitelman ja lasken lisäksi, kuinka monta tuntia siihen kuuluisi kulua suunnilleen. Näin olen kaikkein tehokkain opiskelujen suhteen.
Opiskelujen suhteen tulee olla myös hyvin realistinen. Itse ainakin sorruin tähän virheeseen aluksi, eikä opiskelusuunnitelmani olleet realistisia. Emme voi esimerkiksi opiskella koko syksyä tai kevättä samanlailla kuin pääsykokeisiin tai saatikka samanlailla kuin lukiossa. On varattava aikaa tenttikirjan/kirjojen lukemiseen ja sen kertaamiseen. Joten mieti opiskeluaika niin, että varaat aikaa joka päivä tenttikirjan lukemiseen, johonkin muuhun opiskelutapaan, esim. muistiinpanojen tai tiivistelmän tekemiseen sekä oppimasi kertaamiseen. Tietenkin suunnitelmaan tulee kuulua vielä luennot, pienryhmätyöt ja niin edelleen. Viimeinen ja ehkä tärkein on myös vapaa-ajan aikatauluttaminen. Olisi todella tärkeää pystyä erottamaan vapaa-aika opiskelusta. Tämä onnistuu parhaiten kun todella varaat itsellesi vapaa-aikaa ja pidät siitä kiinni.
Opiskelu kannattaa myös jaksottaa. Mieti kuinka kauan pystyt keskittymään yhtäjaksoisesti. Itse opiskelen yleensä noin tunnin ja pidän sen jälkeen noin kymmenen minuutin tauon. Lisäksi pidän 1-2 pidempää taukoa (n.30-45min), jotka menevät yleensä syödessä lounasta tai välipalaa. Yhteensä päivän pituus voisi olla esimerkiksi 6-10 tuntia taukoineen. Tällöin voisi myös pitää viikonloppuisin vapaata, ainakin yhden päivän tai edes osan päivistä. Opiskelumäärä riippuu kuitenkin todella paljon kurssista, onko se helppo vai vaikea, millä kielellä opiskellaan sekä mikä ala on kyseessä.
Etäopiskelua helpottaa myös opiskelupaikan valitseminen. Jos koet, että kotona on vaikea keskittyä opiskeluun, kannattaa miettiä onko olemassa joku muu paikka missä pystyisit keskittymään? Opiskelupaikkoina voisi toimia yliopiston tilat, kirjasto, kahvila taikka yleiset opiskelutilat. Niin kun alussa sanoin, uudella maalla on lähes kaikki julkiset paikat suljettu, jonka vuoksi ainoaksi opiskelupaikaksi jää tällä hetkellä oma koti. Jos on kuitenkin mahdollista, kannattaa luoda itselleen kotiin joku erillinen opiskelupaikka, joka on tarkoitettu ainoastaan opiskeluun. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, opiskeluun keskittymistä voi helpottaa se, että opiskelee pöydän ääressä ja vie puhelin sekä muut elektroniikkalaitteet kauemmas tai laittaa ne kiinni taikka älä häiritse tilaan, jolloin häiriötekijöitä opiskelulle on vähemmän.
Lisäksi etäopiskelussa korostuu oma virkeystila. Itse olen huomannut, että unesta ei missään nimessä kannata tinkiä, vaikka se veisi aikaa pois opiskelulta. Jos opiskelet väsyneenä, todennäköisesti opit myös paljon heikommin, kuin virkeänä. Toinen tärkeä asia etäopiskelussa on, että keksii itselle sellaista vapaa-ajan tekemistä, jolla saa irtauduttua opiskelusta. Erityisesti ulkoilu olisi oivaa tekemistä, sillä se tuo meille lisäenergiaa arkeen. Jos opiskelu taas tuottaa ongelmia tai motivaatio ei ole huipussa, kevennä opiskelusuunnitelmaasi ja yritä esimerkiksi opiskella, kunnes olet saanut kaiken siltä päivältä valmiiksi, jonka jälkeen voit viettää vapaa-aikaasi hyvillä mielin. Jos ei ole motivaatiota, on turha odottaa itseltä liikoja. Kannattaa mieluummin pyrkiä saamaan itsestä edes vähän irti. Silloin olisi myös tärkeä yrittää etsiä motivaatiota esim. positiivisen ajattelun tai hyvän arvosanatoiveen kautta.
Toivottavasti sait tästä jotain apua etäopiskeluun. Ensi viikkoon!