Lääketiede  •  17.06.2024

Vilman 10 parasta hetkeä lääkiksen hakuvuodelta

Vilman hakuvuosi lääkikseen on ollut täynnä unohtumattomia hetkiä ja oppeja. Tukena lääketieteelliseen pyrkimisessä Vilmalla oli käytössään Lääkis etä syys-lokakuu päivä 2023–2024 -valmennuskurssi. Miten Vilman hakuvuosi lääkikseen sujui? Entä mitkä olivat Vilman 10 parasta hetkeä lääkiksen hakuvuodelta? Lue Vilman blogiteksti alta.

——————————————————————–

Heippa kaikille,

nyt olisi lääkikseen 2024 hakuprosessi taputeltu ja ajattelinkin koota koko vuoden kattavan katsauksen luku-urakastani. Tässä olisikin tärkeimmät hetket viimeisimmän hakuvuoden ajalta.

1. Lukemisen aloittaminen

Sain valmennuskurssin käyttööni jo loppukesästä ja Lääkisnetin avulla aloitin lukemaan kevään biologian yo-kokeisiin korottamaan arvosanaani.

Korottaminen onnistui ja kirjoitin erittäin vahvan E:n biologiasta. Kirjoitin Lääkisnetin avulla myös kemiasta E:n keväällä.

2. Ensihoidon ambulanssiharkka

Tämä oli mieluisin harjoitteluni koko ensihoito-opintojen ajalta. Ambulanssissa työskentely ja akuutit tilanteet tuntuivat mahtavilta. Harkkapäivät ajoittuivat niin, että oli kaksi päivää harkkaa ja kaksi vapaata. Vapaapäivinä tein valmennuskurssin ennakkotehtäviä ja suunnittelin alkavaa luku-urakkaa. Tämä oli todella hyödyllinen ajanjakso ja sain varmuutta tulevasta.

3. Luentojen alkaminen

Se olikin jännää! Ensimmäistä kertaa pääsi tutustumaan opettajiin, joiden kanssa luku-urakka kulkee yhdessä kohti kevään pääsykoetta. Kaikki opettajat olivat aivan ihania ja oli mukava aloittaa opiskelu heidän tuellaan.

4. Ensimmäinen harjoituspääsykoe

Ja se meni hyvin! Jännitin todella paljon ensimmäistä harkkakoetta, mutta koska osaaminen oli opettajien luentojen ja Lääkisnetin avulla kehittynyt huimasti, olisin jo ensimmäisellä harjoituskoesuorituksellani päässyt lääkiksiin.

5. Joulu

Olimme ulkomailla jouluna ja opetus oli valmennuskurssilla tauolla. Oli mukavaa, kun sai joulun viettoon tylsistyessään katsoa vähän vanhoja luentotallenteita ja muistutella mieleen opiskeltuja sisältöjä jo tammikuussa jatkuvia opiskeluita varten. Olen luonteeltani ihminen, joka ei kykene lepäämään kovin pitkiä aikoja vaan kyllästyy helposti, niin oli ihanaa, kun sai rauhassa katsella luentotallenteita omaan tahtiin ja rennosti.

6. Opiskelujen tiivistyminen ja ensihoito-opintojen keventäminen

Kevensin kevääksi ensihoidon opintojani ja aloin lukemaan useampia tunteja lääkikseen päivässä. Luin keskimäärin noin 4–10 h päivässä kevään ajan. Oli mukavaa saada keskittyä lähes vain yhteen asiaan ja paahtaa tukka putkella tavoitteita kohti.

7. Loput harjoituspääsykokeet

Tein kurssilla yhteensä 8 harjoituspääsykoetta. Yhtä lukuun ottamatta kaikki menivät tosi hyvin ja olisin kouluunkin päässyt.

Olin todella tyytyväinen sekä harjoituskokeiden sisältöön, että omiin suorituksiini. Erityisesti loppupään harjoituskokeissa vaadittiin jo entistä enemmän osaamista ja soveltamista, mikä oli mukavaa, sillä todellisessa pääsykokeessa vaaditaan samoja asioita.

Viimeinen harjoituspääsykoe oli suosikkini ja keskittyi kaavaliitteeseen lisättyihin kaavoihin. Pisteistäni sain turvaa ja luottamusta tulevaan pääsykokeeseen.

8. Vanhojen pääsykokeiden tekeminen

Tein kaikki vanhat pääsykokeet vuosilta 2015–2023. Laitoin kellon mittaamaan 5 h aikaa ja tein oikeaa koetilannetta simuloiden kokeet. Tämä oli mielestäni kaikista hauskinta ja jännittävää oli laskea pisteet aina kokeen tekemisen jälkeen. Nämä kokeet menivät vaihtelevasti, mutta suurimmalla osalla olisi koulupaikka auennut, kun vertasi kyseisten vuosien pisterajoja. Se oli mahtava tunne!

9. Pääsykoe

En nukkunut kahteen yöhön kunnolla ennen pääsykoetta. Tätä en ehkä voisi laskea parhaisiin hetkiini luku-urakan aikana. Pääsykoeaamuna menin paikalle jo hyvissä ajoin ja voin kertoa – se syke mikä minulla koepaikalle saapuessani oli, oli sama kuin kuntosalilla treenatessani.

Kokeen alkaessa monella opiskelijalla oli netin ja koejärjestelmään kirjautumisen kanssa ongelmia, joten koe päästiin aloittamaan vasta lähempänä puoli kymmentä. Odotellessa jännitys kerkesi laskea ja syke tasaantua.

Kun todellinen koe alkoi, olin helpottunut ja valmiina näyttämään mitä osaan. Aloitin biologiasta. Tein tehtävät yksi kerrallaan ja biologia kulki todella hyvin.

Kemiaan siirtyessäni koin järkytyksen, sillä tyypillinen monivalintapaketti puuttui. Tästä huolimatta tein rauhallisesti kemian tehtäviä yksi kerrallaan ja siirryin seuraavaan tehtävään, jos joku tuntui hankalalta. Kemia meni myös suhteellisen hyvin.

Fysiikka oli minulle tänä vuonna vaikein, vaikka fysiikka muuten sujuu ihan mukavasti. Jätin fysiikan viimeiseksi, jolloin myös aikapaine kasvoi. Monivalinnat menivät kahta lukuun ottamatta kaikki oikein ja tähän olin tyytyväinen. Avoimissa tehtävissä hypin tehtävien välillä ja tein ne tehtävät ja osatehtävät, joihin osasin varmuudella vastata.

Tämän jälkeen hioin vielä vastauksiani niissä tehtävissä, joihin olin vastannut ja sitten aika loppui.

10. Kokeen jälkeen

Valehtelisin, jos väittäisin etten itkenyt kokeen jälkeen. Itkin helpotuksesta, mutta myös siitä, että en saanut tehtyä sellaista koesuoritusta, mihin olisin ollut tyytyväinen. Kaikkeni kuitenkin annoin luku-urakkaan ja kokeeseen, joten olin huojentunut sen olevan ohi.

Tulosta voi tarkastella sen tullessa ja miettiä sen jälkeen, kuinka tästä jatketaan. Kesätyöt alkoivat viikon päästä kokeesta ja töissä saakin ajatukset hyvin pois kokeesta.

Nyt jäädään jännittämään kuinka kävi! Joka tapauksessa olen ylpeä itsestäni ja siitä, kuinka kovasti tein töitä unelmani eteen väsymättä. Olen myös kiitollinen kaikesta vertaistuesta, jota sain muilta kurssilaisilta ja TikTokin kautta muilta lääkikseen hakevilta.

Lääkikseen hakeminen on prosessi, jota on hankala täysin ulkopuolisena ymmärtää. Oli mukavaa ja ensiarvoisen tärkeää, että oli juttukavereita, joiden kanssa pystyi jakamaan iloja ja suruja opiskeluista. Tsemppiä kaikille kanssahakijoille tulosten odotteluun ja ollaan kaikki ylpeitä itsestämme!

Päivitys: Kovan työn ansiosta Vilma saavutti lopulta toivomansa opiskelupaikan lääkiksessä. Onnea Vilma ja kaikki muut opiskelupaikan saaneet!

Lääketieteen valmennuskurssille!

Tähtäätkö lääkikseen vuonna 2025? Vuosikymmenien kokemuksella ja ainutlaatuisten kurssielementtiemme avulla valmennamme sinut onnistumaan pääsykokeessa. Viime vuosina tuloksemme ovat olleet erinomaiset – esimerkiksi keväällä 2024 kurssilaisemme täyttivät 67 % Helsingin lääketieteellisen valintakoepaikoista! ⭐️

Vilma G

Heippa! Olen Vilma 22v, toisen vuoden ensihoitajaopiskelija Helsingistä. Ensihoidon lisäksi lääketiede on aina ollut intohimoni, joten aion keväällä 2024 pyrkiä lääketieteelliseen sekä Suomeen että ulkomaille. Tervetuloa seuraamaan matkaani ensihoidon opintojen ja lääkikseen luvun yhdistämisestä! Minulla on TikTok @vilmagalambosi johon päivittelen aktiivisesti matkastani 🙂