Lääketiede  •  23.05.2022

Välivuosi?

Näin pääsykokeiden aikoihin ajattelin tulla puhumaan tästä toisesta yleisestä vaihtoehdosta, eli välivuodesta. Monelle välivuosi sana saattaa olla hieman tabu, ja niin se oli alun perin minullekin. Olin alun perin ajatellut hakevani suoraan valmistumisvuotenani lääkikseen. Ajatus välivuodesta tuntui todella oudolta ja sellaiselta, mitä en todellakaan ikinä tekisi. En halunnut ”tuhlata” yhtään vuosia, vaan halusin jatkaa opiskeluja heti syksyllä, kuten aina ennenkin.

Ajatus kuitenkin muuttui täysin syksyn kirjoitusten jälkeen. Olin ensin ollut kesäkuun töissä ja sen jälkeen lukenut syksyn kirjoituksiin heinäkuusta lähtien, ja kun ne vihdoin olivat ohi, olin aivan loppu. Ajatus siitä, että minun pitäisi alkaa saman tien opiskelemaan pääsykokeisiin tuntui aivan ylitsepääsemättömältä. Kamppailin välivuosipäätöksen kanssa paljon, sillä pari luokkalaistani aloitti suoraan abivuoden marraskuussa pääsykokeisiin lukemisen. Opiskelin myös luonnontiedelukiossa, ja vielä luonnontiedelinjalla, jossa varmaan 2/3 pyrkii lääkikseen. Näistä monista syistä päätöksen tekeminen ei ollut helppo homma.

Parin viikon mietiskelyn jälkeen päädyin kuitenkin valitsemaan oman jaksamiseni, ja keskittymään kevään kirjoituksiin ilman pääsykoestressiä. Tällä tavalla en kevään kirjoitusten jälkeen ollut aivan loppu. Kävin kyllä katsomassa sen vuoden pääsykokeen ja tein kaiken mitä osasin, mutta tein sen vain kokeakseni pääsykoetilanteen. Lopulta sain pääsykokeessa 1/3 tarvittavista pisteistä, vaikken ollut edes kirjoittanut fysiikkaa. Tämä motivoi, vaikka samalla mietin, miten olisin pärjännyt, jos olisin lukenut täysillä. Sitä nyt kuitenkin oli turha miettiä enää tuossa kohtaa.

Syksyllä sitten aloin täysillä lukemaan pääsykokeisiin itsenäisesti sekä Valmennuskeskuksen päiväkurssin avulla. Tein pari kuukautta vielä syksyllä yhden päivän viikossa töitä, mutta muuten keskityin opiskeluihin. Kaksi vuotta siinä meni, mutta lopulta vuonna 2019 lääkiksen ovet avautuivat ja päivääkään en ole välivuoden ottamista katunut. Välivuoden tai -vuosien ottaminen ei kerro millään tavalla heikkoudesta tai huonommuudesta, vaikka joillekin se saattaa siltä tuntua. Parasta mitä voit elämässäsi tehdä on kuunnella omaa kehoasi. Jos se pyytää lepäämään ja ottamaan takapakkia, kuuntele sitä. Kiität itseäsi siitä vielä myöhemmin.

Vaikka lääkiksessä onkin niitä, jotka ovat päässeet sisään ensimmäisellä hakukerralla ja/tai suoraan lukiosta, on se myös täynnä niitä, jotka ovat hakeneet esimerkiksi 2–5 kertaa sekä useita paljon vanhempia alanvaihtajia. Oman vuosikurssini vanhin täytti fuksivuonna 40. Nyt myös tällä hetkellä meillä on kakkosella ja ykkösellä todella monta 25+ vuotiasta, moni yli 30-vuotiaita. Ei siis ole mikään kiire hakea suoraan kouluun, opiskella ehtii kyllä myöhemminkin. Moni on myös kyennyt yhdistämään lapset ja opiskelut, eli sekin on täysin mahdollista. Joka vuosi vähintään 1 saa lapsen (esimerkiksi oma ryhmäläiseni eilen), ja sitten se vain tarkoittaa joko välivuotta tai sitten opiskelujen jatkumista joitain kuukausia myöhemmin, jos puoliso kykenee jäämään kotiin.

Muista, että on täysin normaalia, että 12 vuoden peruskoulun + lukion jälkeen kaipaisi hetken hengähdysaikaa opiskelemisesta. Tästä syystä entistä useampi päättää nykyään pitää välivuosia. Syitä välivuosille on varmaan yhtä monta kuin opiskelijoita, mutta yleisimpiä ovat varmaan halu kokeilla uusia asioita, halu löytää itsensä, halu tehdä töitä, matkustella tai vain rentoutua. Mikään näistä ei ole huono syy, jos se tuntuu itselle oikealta. Itsekin tunnen ihmisiä, jotka ovat lopulta pitäneet yli kymmenen välivuotta, eivätkä sitä kadu millään tavalla.

Välivuosi voi olla juuri se asia, mitä tarvitset tietääksesi, mitä oikeasti haluat tehdä. Kun löydät oman intohimosi elämässä, ei millään muulla ole enää väliä. Jos vielä saat tehtyä intohimostasi ammatin, eivät asiat olisi voineet mennä paremmin. Älä siis kiirehdi tällaisten päätösten kanssa.

Itse löysin oman kutsumukseni jo nuorena, mutta asia ei ole näin kaikilla. Tämä maailma tarvitsee ihmisiä, jotka tekevät työtään, koska he OIKEASTI pitävät siitä. Jos sinulla kestää tässä prosessissa kauemmin kuin jollain toisella, niin mitä väliä? Tämä on sinun elämäsi, eikä kenenkään muun. Nauti siitä.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01