Lääketiede  •  05.11.2023

Välivuosi: milloin, jos ollenkaan?

Moni on varmaan ainakin jossain vaiheessa miettinyt, olisiko välivuosi uhka vai mahdollisuus. Itsekin kamppailin tämän ajatuksen kanssa paljon lukiossa. Olin vuosia ajatellut, että aion hakea täysillä lääkikseen suoraan lukiosta. Ajattelin, että näin en tuhlaisi yhtään vuosia, vaan jatkaisin opintojani eteenpäin heti syksystä niin kuin aina ennenkin. Abivuoden syksy kuitenkin muutti osaltani kaiken. Olin kesällä työskennellyt kesäkuun, ja heinäkuusta lähtien aloin lukea syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Muistan lukeneeni aivan hulluna kokeisiin, ja minulla oli ensimmäisessä jaksossa 5–6 kurssia, jo pelkästään kaksi ruotsista. Kirjoitin syksyllä biologian ja keskipitkän ruotsin. Vapaa-aikaa en hirveästi pitänyt, vaan luin aika lailla joka päivä.

Kirjoitukset koittivat ja muistan olleeni aivan loppu kummankin kokeen jälkeen. Tuntui, että motivaatio oli kadonnut ja oli vaikeaa selviytyä edes tavallisista lukion kursseista. Syyskuu muuttui lokakuuksi, jolloin muistan parin lääkikseen hakevan kaverini aloittaneen pääsykokeisiin opiskelut. Kävin siis luonnontiedelukiota, ja vielä luonnontiedelinjaa, joten varmaan 2/3 ainakin jossain vaiheessa halusi lääkikseen. Kamppailin itseni ja oman jaksamiseni kanssa, pitäisikö minun myös alkaa opiskelemaan pääsykokeisiin vai antaa kroppani levätä ennen kevään ylioppilaskirjoituksiin lukemista. Pitkän harkinnan jälkeen päätin, että halusin panostaa kirjoituksiin. Asetin oman terveyteni edelle, ja päätin että aion ottaa välivuoden.

Tätä päätöstä en ole kertaakaan katunut. Lääkis varsinkin on sen verran vaativa koulu, että uskon sen olevan ehkä jopa parempi, kun ei ole juuri suoraan lukiosta sinne päässyt. Lääkis vaatii kypsyyttä sekä erilaista ajattelua kuin esimerkiksi lukiossa on tarvinnut. Vaikka olisi ollut kympin oppilas aina ennen ja opiskelu olisi ollut helppoa, ei asia aina ole näin lääkiksessä, tai yliopistossa. Yliopiston tentit ovat täysin erilaisia kuin lukion kokeet. Myös asiaa tulee paljon enemmän, joten pitää opetella priorisoimaan tärkeimmät asiat, ja keskittyä näihin.

Välivuosi on mahdollisuus tehdä juuri sitä, mitä haluaa, ja ottaa hetkeksi hengähdystaukoa opiskelusta. Itse kävin töissä kesän ja jatkoin tätä myös kerran viikossa lokakuun loppuun asti. Aloitin opiskelemaan lääkiksen pääsykokeeseen syyskuussa, mutta vielä kevyillä tunneilla. Vapaa-ajalla tein kaikkea, mitä halusin. Näin kavereita, urheilin, katsoin suoratoistopalveluita yms. Opiskeluista ei ollut niin kovia paineita, mitä varmasti olisi ollut, jos olisin suoraan lukiosta päässyt lääkikseen. Juuri näiden asioiden takia, olen iloinen, että keskityin abivuoteen ihan vain abivuotena, ja annoin itselleni hengähdystauon ennen pääsykoelukemisia.

Moni ottaa välivuosia myös muista syistä, esimerkiksi halusta nähdä maailmaa, kokeilla uusia asioita, löytää itsensä, tehdä töitä, lista on lukematon. Mikään näistä ei ole huono syy päätökseen. Iälläkään ei ole väliä tässä asiassa. Tunnen ihmisiä, jotka ovat ottaneet lopulta yli kymmenenkin välivuotta. Ehkä se on juuri se, mitä tarvitset tietääksesi mitä oikeasti haluat tehdä. Kun löydät oman intohimosi, millään muulla ei ole väliä, ja jos saat tehtyä intohimostasi ammatin, vielä parempi.

Jos kuitenkin sinusta tuntuu, että haluat hakea suoraan lukiosta lääkikseen, niin tee se. Kukaan muu kuin sinä ei pysty kertomaan, mikä on oikea ratkaisu juuri sinulle. Jos tiedät jo varmasti haluavasi lääkikseen, etkä koe tarvitsevasi hengähdystaukoa, niin miksi toisaalta odottaa vuosia? Minulla on myös hyviä uutisia sinulle. Välivuoden voi pitää myös lääkiksen aikana.

Syy välivuoteen myös lääkiksen aikana on erittäin vaihtelevaa opiskelijoiden keskuudessa. Jotkut jäävät välivuodelle armeijan tai esimerkiksi perheenlisäyksen vuoksi. 6 vuotta on pitkä aika, joten on täysin ymmärrettävää, että moni haluaa alkaa perustaa perhettä jo sen aikana. Pelkästään omalta vuosikurssiltani muutama on näin toiminut. Toisaalta on myös niitä, jotka jatkavat opiskeluita suoraan lapsen saamiseen jälkeen, jos rinnalta löytyy kumppani, joka voi jäädä kotiin vauvan kanssa. Tästä syystä vauvan saaminenkaan ei aina tarkoita automaattisesti välivuotta.

Toinen suosittu syy on matkustelu ja erityisesti vaihtoon lähtö. Vaihtopaikkoja löytyy reilusti ympäri maailmaa, ja vaihtojen pituus vaihtelee yhdestä kuukaudesta useampaan kuukauteen. Lääkis valitettavasti on sen verran koulumainen koulu, että loma-aikojen ulkopuolella oleva edes kuukauden vaihto tarkoittaa suoraan välivuotta, toisin kuin monella muulla eri alalla.

Kolmas suosittu syy on työn teko. Jotkut menevät vaihtoon ja loppuajan vuodesta käyttävät töitä tehden, toiset ottavat välivuoden pelkästään töiden takia. Myös syventävien opintojen teko voi olla joillekin ainakin osasyy välivuoteen. Jos syventävien aihe on vaativa ja esim. artikkeli tms. vaatii lähes täyspäiväistä työtä, voi sen tekeminen koulun ohella olla haastavaa. Itsellä syvärit ovat vihdoin aivan maaliviivalla, mutta onhan näitä koulun ohella väännettykin jo joitain vuosia. En siis yhtään ihmettele, miksi jotkut haluavat omistaa yhden vuoden näille, ilman syväreitä ei kukaan voi valmistua, sillä ne ovat ns. meidän kandityö/gradu.

Töiden kannalta kaikista järkevintä on varmasti ottaa välivuosi viimeiselle vuodelle. Näin ollen sinulla on LK5-oikeudet, eli saat tehdä töitä valvotusti erikoissairaanhoidon yksiköissä sekä terveyskeskuksissa. Voit myös päivystää. Tämä on hyvä aikalisä, jos hengähdystaukoa tarvitsee. Tällaista mahdollisuutta ei niin helposti tule vastaan enää valmistumisen jälkeen. Vuoden aikana voi tehdä töitä ns. kandin vastuulla, ja näin ollen hankkia itsevarmuutta omaan tekemiseen ilman täyttä vastuuta, ja näin ollen paremmalla seniorituella, kuin mitä saisit valmiina lääkärinä. Vuosi on myös samalla hyvä tapa säästää rahaa tulevaisuutta varten, sillä jo kandit saavat hyvää palkkaa, eikä sinun vielä tarvitse alkaa maksamaan opintolainojasi takaisin, sillä olet vuoden jälkeen jatkamassa vielä opintojasi.

Valitsetpa siis pitää välivuoden ennen lääkistä, lääkiksen aikana tai olla pitämättä sitä ollenkaan, on täysin sinun päätöksesi. Muista se.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01