Vaihto-opiskelu psykalta käsin
Vaihtoon psykalta?
Kolmannen vuoden kevätlukukausi ja sitä myötä kandin väkertäminen (siitä myöhemmin lisää!) on pyörähtänyt muutama viikko sitten käyntiin. Samaan syssyyn päättyi myös vaihtohaku seuraavan lukuvuoden kohteisiin, ja nyt jännitetään, mistä sitä vuoden päästä itsensä löytää!
Tässä vähän vaihtohausta nimenomaan psykologianopiskelijan näkökulmasta. Luonnollisesti näkökulmani keskittyy paljolti Turun Yliopiston käytäntöihin, koska kaikki TY:n haut tehdään saman outgoing-tiimin kautta. Muista yliopistoista en osaa sanoa, mutta kuvittelisin että yhtäläisyyksiä löytyy paljon etenkin Euroopan Erasmus-kohteisiin liittyen.
Vaihtoon hakeminen voi tuntua hakuvaiheessa kaukauiselta, mutta aika kuluu nopeasti ja itse toivoisin tietäneeni muutaman asian jo opintojen alussa. Keskeisin niistä on, että vaihtokohteet jaetaan motivaatiokirjeen lisäksi arvosanojen perusteella. Ainakin meille fuksivuonna toisteltiin usealta taholta, etteivät arvosanat merkitse mitään, mutta vaihtoon tähtäävän tämä kannattaa kyllä pitää mielessä jo ihan opintojen alusta! Stressiä en kuitenkaan ottaisi, koska aikalailla kaikkeen muuhun liittyen arvosanoilla ei ainakaan tähän mennessä tosiaankaan ole ollut väliä.
Milloin vaihtoon?
Turussa olen kuullut psykalaisten lähteneen vaihtoon aina toisen vuoden keväästä juuri valmistumisen kynnykseen saakka, eli ajankohdan voi valita pitkälti oman mielen mukaan. Virallisesti vaihtoon voi ainakin TY:sta lähteä, kun opintoja on takana yhden lukuvuoden verran, ja takarajaa ei kaiketi ole. Itse suunnittelen vaihtoa neljännen vuoden keväälle. Ajankohta valikoitui sekä opiskeluaikataulujen mukaan, että rohkeuden riitettyä. Toki maisterivaiheessa opintovaihtoehtoja on vaihdossa enemmän, koska maisteriopiskelija voi usein käydä myös kandikursseja. Toisaalta jo kandissa lähtevä voi tehdä vaihdossa vaikkapa kokonaisen sivuaineen, jos suunnittelu on aloitettu jo hyvissäajoin.
Mihin vaihtoon psykalta?
Itse keskityin tutkimaan lähinnä Euroopan sisälle sijoittuvia vaihtokohteita. Kokemukseni mukaan psykologiaa kyllä opetetaan monissa yliopistoissa, mutta ainakaan meiltä Turusta vaihtosopimuksia oli tehty lähinnä pienempiin eurooppalaisiin kaupunkeihin, vaikkakin niitä oli oikein hyvä valikoima! Periaatteessa vaihtopaikan sopiminen itse valitsemaan kohteeseen on mahdollista myös itse, mutta sen suunnitteleminen kannattaa aloittaa jo tosi hyvissä ajoin ennen suunniteltua vaihtoa. Itseä kiinnostivat kohteet erityisesti Hollannista, Italiasta, Itävallasta ja esimerkiksi Sveitsistä, joista osaan päädyinkin hakemaan.
Vinkkinä huomauttaisin, että vaihtopaikan hakeminen on mahdollista myös sivuaineen kohteista. Sivuaineita tutkaillessaan voi vaihtoon haluava siten ottaa huomioon myös sen, avaisiko sivuaine mahdollisesti mielenkiintoisia vaihtokohteita myöhemmin opinnoissa!
Millä perusteella kohde valitaan?
Kohteen valintaan on tietysti yhtä paljon kriteereitä kuin on hakijoitakin. Opiskelun puolesta oli mielenkiintoista tutkia, mitä eri painotuksia eri yliopistoista löytyy. Itseä kiinnostivat kohteet, joissa opinnoista löytyisi esimerkiksi urheilupsykologiaa sekä työ- ja organisaatiospykologiaa. Onneksi näitä kohteita löytyikin monia, koska aiheista ei ole joko lainkaan tai mitenkään liikaa opetusta meillä Turussa. Itsellä puolestaan sulkeutui pois joitakin psykan vaihtokohteita sillä perusteella, ettei painotuksen myötä kursseista löytynyt itselle osuvia lainkaan. Monissa yliopistoissa esimerkiksi Italiassa näytettiin psykalla painottavan esim. neuro- ja kognitiivista psykologiaa, jotka olen ilolla jättänyt kandiopinnoissa jo taakseni.
Lisäksi puntarissa painoivat tietty myös muut asiat, kuin kurssisisällöt. Itselle näitä olivat halu matkustella vaihdon aikana, toive keskisuuresta kaupungista, kohdeyliopiston taso, kulttuurin erilaisuus verrattuna Suomeen, sekä kieli, jota haluaisin vaihdossa oppia!
Miksi lähteä vaihtoon?
Tässä kysymys, johon varmaankin osaan vastata osuvammin vasta vaihdon jälkeen. Ystävien ja tuttujen kokemusten perusteella vaihdossa kuitenkin houkuttelee ympäristön vaihtaminen ja ns. kuplasta hetkeksi poistuminen. Tuntuu, että 2,5 yliopistossa vietetyssä vuodessa homma on ehtinyt rutinoitua sopivasti, jotta pakan sekoittaminen alkaa houkutella. Lisäksi vaihto on aika ainutlaatuinen tilaisuus nähdä toista kulttuuria pidemmän aikaa. Tuskin opintojen jälkeen tulee ainakaan pian toista yhtä vapaata mahdollisuutta viettää pidempi aika ulkomailla valitsemanaan ajankohtana, ja meillä Suomessa vieläpä taloudellisesti tuetusti.
En paljasta omia vaihtokohdetoiveita vielä ennen lopullisen kohteen varmistumista, mutta nyt jännitetään muutama kuukausi tosiaan sen selviämistä, mihin nokka -24 keväällä näyttää!