Tutkinto: Maailmantuskan ammattilainen
Tervetuloa sinä lukija. Saatoit ehkä päätyä tälle sivulle mietittyäsi ympäristötieteelliseen hakemista ja sitä kautta googlattuasi ympäristötieteet tai vaikka mietittyäsi Valmennuskeskuksen tarjoaman biologian valmennuskurssin käymistä. Oli syysi mikä tahansa, toivon että viihdyt. Tässä blogissa avaan mitä opiskelen, millaista opiskelu on ja miten valmistauduin pääsykokeisiin vuosina jolloin en päässyt sisään ja vertaan vuoteen jona pääsin. Tässä ensimmäisessä raapustelussa esittelen itseni ja opiskelualani.
Meikämaaorava
Olen Emmi. Ympäristötieteiden opiskelija Helsingistä. Kotoisin olen lounaissuomalaisesta pikkukaupungista, sydämeni on vienyt Turunmaan saaristo ja kaupungissa ollessani kaipaan sieltä pois. Helsingin alueella on onneksi autottomallekin asukkaalle hyvin saavutettavissa metsää ja saaria eli fiksummin ilmaistuna ulkoilualueita.
Aloitin opinnot Bio- ja ympäristötieteen laitoksella tänä syksynä muutaman hakukerran jälkeen. Tavoittelin pääsykokeilla jaettavaa opiskelupaikkaa, koska en lukiossa kirjoittanut biologiaa enkä kemiaa, vaikka bilsasta pidinkin paljon. Alalla opiskelusta ja sen tuomista työmahdollisuuksista aloin haaveilla katsottuani Netflixistä Cowspiracy -dokumentin joskus lukiossa. Vahva suositus dokkarin katsomiseen! Lapsesta asti olen ollut nyt opiskelemistani aiheista kiinnostunut. Esimerkiksi leikkasin lehdistä saimaannorpan pesinnän onnistumiseen liittyviä uutisia ja liimasin niitä kaappini ovessa olleeseen kuuttijulisteeseen sekä keräsin kavereideni heittämät roskat maasta, vaikka sainkin siitä kuulla kuittailua. Ympäristöystävällinen meininki on ehkä isompi osa elintapojani kuin edes huomaan. Rutiinieni luominen toki myös on vaatinut aikaa ja ajatustyötä, mutta nykyisin ne ovat vain osa arkea enkä niitä juuri ajattele.
Harrastan jonkin verran valokuvausta ja postauksissa käytetyt kuvat ovatkin lähtökohtaisesti itse napattuja. Tänä vuonna hurahdin ihan huolella filmikuvaukseen!
Ympäristötieteiden kandiohjelma – miten toimii?
Ohjelma (lyhenteeltään Y-kandi) on pieni ja nykyisellä rakenteellaan uudehko ala. Opinnot ovat kuulemani mukaan jopa poikkeuksellisen vapaavalintaisia eli opiskelija saa aika pitkälle suunnitella itse mitä kursseja opiskelee ja milloin sekä millaisiin aiheisiin opintojaan suuntaa. Alkuun vapaavalintaisuus tuntui epäselkeältä, mutta tästä tuli omasta mielestäni siisti ominaisuus sen jälkeen, kun ymmärsin miten tutkintorakenne oikein toimii. Vapaavalintaisia opintoja ja opintokokonaisuuksia voi suorittaa joko omassa tai muussa tiedekunnassa tai yliopistossa. Kandiohjelman yksi iso osa on moduuli, joka on tiettyyn teemaan keskittyvä noin kuuden kurssin kokonaisuus. Moduulivaihtoehtoja on seitsemän ja kursseja voi myös suorittaa oman moduulin ulkopuolelta. Y-kandin voi osittain suorittaa ruotsiksi ja ruotsinkielisten kurssien käymiseen kannustetaan paljon. En tiedä vielä tarkkaan mitä tulen opiskelemaan, mutta kiinnostaa meret ja ympäristöpolitiikka. Katsotaan mitä keksin!