Lääketiede  •  05.12.2018

Tiivistelmä syksyn opinnoista

Itselleni oli syksyn alkasessa melko epäselvää, mitä koko lukukausi tulisi pitämään sisällään. En osannut hahmottaa, mitä kaikkea kirurgian, anestesiologian ja ortopedian kurssiin kuuluisi.  Joten tässä tulee tiivis yhteenveto syksyn opinnoista ja loppuun vielä oma mielipiteeni jokaisesta kurssista. Kliinisten opintojen lisäksi jokaisesta alasta oli vielä tietenkin erikseen perinteiset luennot iltapäivisin.

Kirurgia (10 op):

Kirurgia koostui siis eri kirurgian erikoisaloista, joita olivat urologia, gastrokirurgia, plastiikkakirurgia sekä sydän- ja verisuonikirurgia. Meillä oli lokikirja, johon piti merkintöjä kerätä, ja lähes joka osastolla piti osallistua yhdelle aamukierrolla, yhteen leikkaukseen, yhdelle poliklinikalla, ja lisäksi piti tutkia yksi potilas ja kirjoittaa siitä teksti, ja olla valmis esittämään se opetuskierrolla, joka kuului jokaiseen osastoviikkoon. Tentti kirurgiassa oli perinteinen paperitentti, tosin nollapistesäännöllä. Lisäksi opettajat olivat keksineet omia sääntöjään tenttiin, ja esimerkiksi plastiikan tehtävässä jokaisesta kohdasta oli saatava vähintään 0,25 pistettä tai muuten KOKO tentti hylättiin. Noin 30 % kursista ei päässytkään tentistä läpi, ja suurimmalla osalla se taisi kaatua termiin ”escarotomia”. Ei kovin reilua mielestäni!

Anestesiologia (4 op):

Syksystä kaksi viikkoa oli varattuna pelkälle anestesiologialle. Tänä aikana meidän piti olla neljä päivää seuraamassa leikkauksia anestesiologian kannalta ja kirjoittaa kolmesta potilaasta anestasiologian perioperatiivinen teksti. Lisäksi meillä oli kaksi simulaatioharkkaa, joiden aiheena oli elvytys ja hätäpotilaan hoito. Tentti oli tunnin kestävä äänestyskapuloilla tehtävä monivalintatentti ja aika helppo ainakin omasta mielestäni.

Ortopedia (3op):

Kaksi viikkoa syksystä olimme traumaosastolla. Tänä aikana piti käydä seuraamassa yhtä leikkausta, yhtä poliklinikkaa, yhtä aamukiertoa, sekä tutkia potilas ja osallistua opetuskierrolle. Lisäksi meillä oli seminaareja, joissa jokainen ryhmä joutui vuorollaan esittelemään potilatapauksia ja pitämään esitelmän tietystä aiheesta. Ortopedian luennot olivat pääasiassa videoluentoja. Lisäksi ortopediaan kuului nivelen tutkimisharkka, jonka jälkeen järjestettiin käytännön tentti. Lopputentti tulee olemaan monivalintatentti, ja se on edessä siis vasta viikon päästä.

Radiologia (3op):

Radiologiaan kuului luentoja, demoja ja lisäksi moodlessa oli potilastapauksia 100 kpl, jotka tuli käydä läpi tenttiä varten. Tentti oli tenttiakvaariossa tehtävä sähköinen tentti ja osa kysymyksistä todella pikkutarkkoja. Tosin kyllä osa kysymyksistä ihan hyviäkin oli.

Mielestäni kaikki syksyn kurssit olivat ihan mielenkiintoisia esimerkiksi terveyskeskustasolla.  Syksyllä opituista asioista monet asiat ovat tärkeitä ja välttämöttömia osata lääkärin työssä. Mitään kirurgia, anestesiologia tai radiologia minusta ei kuitenkaan todellakaan tule. Esimerkiksi leikkaukset eivät kiinnostaneet minua lainkaan ja koinkin, etten leikkauksien seuraamisista paljon mitän oppinut. Toki kaikki uudet asiat ovat tärkeitä, mutta pakko myöntää, ettei leikkaukset olleet lainkaan minua varten.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.