Lääketiede  •  12.10.2022

Syysväsymys

Näin päivien lyhentyessä ja ilmojen kylmentyessä, alkaa monilla varmasti hieman syysväsymys painamaan. Pakko myöntää, että niin minullakin. Vaikka kesä oli opettavainen ja mielenkiintoinen sisältäen 2 kk harjoittelua terveyskeskus- ja sairaalaelämässä, oli sillä myös veronsa. Kaksi jaksoa on jo tähän syksyyn painettu, mutta tuntuu, etten vieläkään ole täysin palautunut kesästä. Kaksi kuukautta koulua käyty ja kaksi kuukautta jäljellä joululomaan, jota tällä hetkellä odotan hartaasti.

Päätin kesän jälkeen, etten aio tehdä töitä joululomalla, vaan haluan oikeasti palautua syksystä, jotta voin levänneenä ja motivoituneena lähteä tammikuussa klinikkaan. Olisihan se varmasti hyödyllistä käydä katsomassa jokin erikoisala amanuenssina, mutta pakko kuunnella omaa kehoa, ja tietää missä menevät omat rajat. Itseään ei ole järkeä vetää aivan piippuun, koska sillä voi olla todella pitkäaikaiset negatiiviset vaikutukset.

En ennen osannut kuunnella omaa kehoani, vaan puskin satalasissa ”never give up” -asenteella läpi väsymyksen. Voit varmasti arvata, ettei tämä johtanut mihinkään muuhun kuin burn out -tilanteeseen… Tämä tapahtui ensimmäisenä hakuvuonnani kahteen kertaan, eli en todellakaan tätä tyyliä suosittele kenellekään. Toisena vuonna aloin ymmärtämään omia voimavarojani ja rajojani, ja olin paljon armollisempi itseäni kohtaan. Jos tuntui, ettei mikään enää mennyt päähän, vaikka opiskeltavaa vielä sille päivälle oli, lopetin opiskelut. Joskus saatoin jatkaa myöhemmin illalla, jos siltä tuntui, mutta valtaosan ajasta siirsin tehtävät seuraavalle päivälle, ja mieluummin vaikka opiskelin 1–2 h lisää viikonloppuna.

Tunneilla ei ole mitään väliä, jos ne eivät ole tehokkaita tunteja. Huijaat vain itseäsi, jos opiskelet huolimattomasti useiden tuntien ajan, sen sijaan että opiskelisit sen aikaa, kun keskittymiskykysi sekä vireystilasi ovat oikeasti optimaaliset. Joskus pelkkä pieni happihyppely tai 20 min päiväunet voivat auttaa, mutta joskus kannattaa vain sulkea kirjat, ja lopettaa siltä päivältä. Voin vannoa, ettei sisäänpääsysi tai yleisesti koulumenestyksesi ole kiinni niistä parista tunnista. Toinen pieni vinkki on pelata tauoilla candy crushia, tetristä tai muuta tällaista peliä, jossa on värejä ja kuvioita. Tämä auttaa aivojen nollauksessa, ja auttaa hetkellisessä palautumisessa, ennen kuin taas jatkat opiskeluja. Kannattaa kokeilla.

Muutenkin on parempi varmistaa, että saa nukuttua sen 7–9 h yössä, kuin alkaa nipistämään unesta opiskeluiden vuoksi. Vaikka vireillä ollessamme opimme asioita, unen aikana asiat järjestäytyvät loogisiksi kokonaisuuksiksi ja siirtyvät pitkäaikaiseen muistiin. Pitkäaikainen muisti on se, millä päästään asioissa eteenpäin. Ilman kunnon palautumista ja yöunia, iso osa päivällä opiskelemistasi asioista valuu hukkaan.

Muista siis oikeasti pitää itsestäsi huolta ja kuunnella omaa kehoasi. Se on viisainta, mitä voit ihan yleisestikin, mutta varsinkin pitkän pääsykoe/ylioppilaskirjoitus -urakan aikana tehdä. Se on oikean menestyksen salaisuus.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01