
Reilu 3 viikkoa lääkiksen pääsykokeeseen
Reilu kolme viikkoa yhteen elämäsi isoimpaan koitokseen, pääsykokeeseen. Vuosi on taas mennyt hujauksessa, ja monesta varmasti tuntuu, että aika loppuu kesken. Urakka on varmasti ollut todella pitkä ja jopa hermoja raastava riippumatta siitä, milloin aloitit pääsykoeopiskelut. Sinä joka olet hakemassa jo monetta kertaa, I feel you, opintopolussa teksti ”et saanut opiskelupaikkaa” edes kerran ei tunnu hirveän motivoivalta, ei minustakaan.
Kuka tahansa olisi tässä kohtaa jo aivan loppu, kaikkensa antanut. Tämä on kuitenkin juuri se hetki, mikä tulee erottelemaan sinut muista, älä siis luovuta. Nyt jos koskaan on tärkeintä itsensä kannustaminen, motivoiminen ja psyykkaaminen. Nyt on myös viimeistään hetki pitää ympärillä vain sinua tukevat ihmiset ja jättää omaan arvoonsa ne, jotka eivät ole 100 % sinun tukenasi ja takanasi. Tiedän, miten paljon ympäriltä voi tulla vähättelevää kommentointi, ”miten sinne kouluun on muka niin vaikea päästä? opiskelet vaan”, ja kaikkea muuta kuin kannustavaa puhetta. Älä anna heidän lannistaa sinua. Kukaan muu kuin oikeasti kunnolla lääkikseen hakenut ei tiedä miltä sinusta tuntuu, tai millaista hakeminen on.
Tällä hetkellä olet joko pahin kilpailijasi tai paras cheerleaderisi. Se on sinun valintasi. Muistan ajatelleeni monta kertaa sisäänpääsyvuonnani ”minä pystyn tähän, tämä on minun vuoteni”, kirjoitin sitä välillä jopa kalenteriini lukusuunnitelmien väleihin. Ajatuksissa on voimaa ja juuri tällainen ajattelutapa ja kova työ palkitaan.
Pahinta mitä voit tällä hetkellä myös tehdä on laiminlyödä omaa jaksamistasi ja hyvinvointiasi. Se on kaiken a ja o tällaisissa pitkissä ja raskaissa projekteissa. Muista siis oikeasti nukkua ja syödä hyvin, urheilla ja pitää vapaapäiviä, kyllä sanoin ”päiviä”. Pari ylimääräistä vapaapäivää oman kropan sitä vaatiessa eivät ole se, mikä estää sinua pääsemästä sisään, luultavasti jopa päinvastoin. Jos jokin asia tai henkilö ei tällä hetkellä tuo sinulle energiaa tai hyvää oloa, karsi se pois. Tiedän myös, miten paljon vertaistukea ja kannustusta voi saada erilaisista studygrameista (minullakin on sellainen ja oli hakiessani), mutta jos muiden pääsykoestressailut, harkkakokeiden tulokset tai lukutunnit aiheuttavat sinussa vähänkin ahdistusta tai lisästressiä, ota taukoa studygrameista pääsykokeisiin asti.
Aiemmin puhuin siitä, miten ne jotka eivät ole koskaan hakeneet lääkikseen, eivät ymmärrä mitä kaikkea se vaatii. Toisaalta tämä voi myös olla hyvä asia. Jos sinulla on tällaisia läheisiä tai ystäviä JA he kannustavat sinua ja tuovat sinulle energiaa, ovat he juuri täydellistä seuraa näin pääsykokeiden lähestyessä. Heidän kanssaan voit unohtaa hetkeksi pääsykokeen ja saada muuta ajateltavaa. Näin aivosikin saavat hetken levätä.
Sinulla on varmasti tällä hetkellä ainakin ajoittain sellainen fiilis, että haluaisit vain opiskella päivät pitkät ilman taukoja, koska ”muutenhan aika loppuu kesken”. Älä kuitenkaan tee näin, sillä todennäköisyys vetää itsesi aivan loppuun, burn outin partaalle on erittäin suuri. Tämä voi myös johtaa stressin kautta sairastumiseen juuri ennen pääsykoetta, mitä et varmastikaan halua. Ota siis päivä kerrallaan, omaa kehoa kuunnelleen. Se kyllä kertoo sinulle, onko sinä päivänä järkevää opiskelle tunteja vai pitää vaikka kevyempi kertauspäivä.
Olen itsekin kompastunut juuri tähän. Luin ensimmäisenä kunnon hakukertanani aivan liian monta tuntia päivässä 6–7 päivänä viikossa. Tämä johti väsymiseen ja jäin todella kauas sisäänpääsystä (taisi olla noin 50 pistettä). Toisena vuonna päätin alusta lähtien tehdä eri tavalla. Aloitin jo syyskuussa opiskelut, mutta kevyenä, noin 15 h/vkossa. Nostin tunteja pikkuhiljaa ja vasta ihan viimeisillä viikoilla nostin viikkotunnit yli 30. Koepäivän koittaessa olin paljon virkeämpi ja rauhallisempi, ja tämä olikin juuri se vuosi, kun lääkiksen ovet avautuivat minulle. En siis voi painottaa liikaa tätä asiaa.
Lopuksi ajattelin jakaa vielä parhaat vinkkini näihin viimeisiin viikkoihin:
- Laske, laske, laske… laskurutiini on kaiken a ja o lääkiksen pääsykokeissa
- Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi laskea aina vain vaikeampia tehtäviä. Laske eritasoisia laskuja, sillä se tuo sinulle juuri tätä laskurutiinia ja näin ollen myös itsevarmuutta omaan tekemiseesi
- Muista kokonaisuuksien hahmottaminen biologiassa
- Nippelitietojakin välillä haetaan monivalinnoissa, mutta silti kokonaisuuksien hahmottaminen ja syy-seuraussuhteet ovat biologiassa tärkeintä.
- Itse tein viimeisillä viikoilla biologian kanssa niin, että annoin itselleni jonkin aiheen, esim. ”ruoansulatus” tai ”immuunipuolustus”. Tämän jälkeen kirjoitin tyhjälle paperille KAIKEN, minkä aiheesta muistin. Kun en enää keksinyt mitään, otin kirjan käteen ja katsoin olinko unohtanut jotain, ja jos olin niin merkkasin/kirjoitin sen punaisella kynällä paperille. Tällä tavalla huomaat helposti ja nopeasti osaatko tämän aiheen vai et.
- Moni myös tykkää muille asioiden selittämisestä. Jos osaat opettaa toiselle jonkin aihealueen, osaat sen itse varmasti hyvin.
- MUISTA LEPO!
- Tätä ei oikeasti voi painottaa tarpeeksi. Kuuntele omaa kehoasi. Jos aamulla herätessä tuntuu siltä, että pääsi on aivan jumissa etkä meinaa löytää motivaatiota avata kirjoja (tai padia), ota vapaata. Joko koko päiväksi tai katso iltapäivällä/illalla uudestaan.
- Yritä myös pikkuhiljaa alkaa kääntää rytmiäsi pääsykoeaikaan. Jos normaalisti menet nukkumaan vasta yön pikkutunneilla ja aloitat opiskelut iltapäivällä, voi rytmin siirto olla erittäin hyvä juttu. Pääsykoe alkaa jo aamusta, ja jos aivosi eivät ole tottuneet vielä siihen aikaan olemaan virkeinä, voi tämä vaikuttaa todella negatiivisesti suoritukseesi. Itse aloin tässä kohtaa heräämään noin kahdeksalta joka aamua ja aloittamaan opiskelut klo 9.00.
- On myös täysin normaalia, ainakin minulle, stressata sen verran koetta edeltävänä iltana ja yönä, ettei uni meinaa millään tulla. Näin ollen olisi hyvä kerätä voimavaroja talteen jo tässä vaiheessa, jolloin yhdet huonosti nukutut yöunet eivät pilaa mitään.
- Pyhitä vapaapäivät
- Jos olet päättänyt jonkun päivän olevan vapaapäivä (mielellään edes yksi päivä viikossa), niin muista OIKEASTI pitää se myös vapaapäivänä. Ei ankikorttien selailua, ei youtuben biologia tms. videoita, ei mitään.
- Tee kaikkea mistä tykkäät, ja mikä saa ajatuksesi muualle
- Maiseman vaihto ei myöskään ole koskaan huono idea. Vaikka katsoisit Netflixiä koko päivän kotona, tee se jossain muualla kuin opiskelupisteesi lähellä. Näin vältät liiallisen houkutuksen avata kirjat.
- SINÄ PYSTYT TÄHÄN!
- Katja