Psykologia  •  23.04.2020

Pää kylmänä poikkeusoloista huolimatta!

Pääsykoerintamalla tuulee taas, kun koronavirus-pandemian takia perinteiset pääsykokeet on peruttu. Vaikka tämä voikin monista hakijoista tuntua stressaavalta- tämäkin vielä! – tuskin on syytä menettää yöuniaan tämän takia. Samaan hengenvetoon haluan kuitenkin todeta, että teillä tämän kevään hakijoilla on ihan taatusti sekä nykyisten opiskelijoiden, että laajemminkin koko Suomen sympatiat ja tuki takananne.

Yhtään vähättelemättä tämän vuoden hakijoiden kokemuksia on hyvä muistaa, että tavalla tai toisella jokainen hakukevät vaatii kylmäpäisyyttä ja omien hermojensa kanssa toimeen tulemista. Viime vuosi oli jännittävä siksi, että pääsykokeiden materiaalit muuttuivat. Viime vuoden materiaalissa oli myös esimerkiksi hermoja raastava määrä virheitä, joiden korjauksia sitten yliopisto pikkuhiljaa päivitteli. Sitten on tietysti jokaisen ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyvät yllätykset, joiden kanssa monet hakijat ovat vuosikausia joutuneet tulemaan toimeen. Joku sairastuu juuri väärään aikaan, toisella tapahtuu merkittävä muutos ihmissuhteissa. Tämä yllätys koskee ainakin kaikkia tasapuolisesti.

Muita helpottavia ajatuksia, joita olettekin varmasti jo kuulleet monet kerrat tutoreiltanne ja kurssien vetäjiltä ovat esimerkiksi se, että riippumatta siitä, miten pääsykoe tullaan tänä keväänä järjestämään, sen suunnittelee ammattilaiset ja se tulee varmasti mittaamaan juuri niitä asioita, joita myös yliopisto-opiskelu vaatii. Uskon, että kokeen formaatista riippumatta hakijoiden suhteellinen menestyminen pysyy samana, onhan uusi tilanne tosiaan jokaiselle sama.

Yksi ajatus, minkä uskon teidän kuulleen jo moneen kertaan on myös se, ettei opiskelemanne asiat ole todellakaan menneet hukkaan. Etenkin tilastotieteen opiskeleminen on yleishyödyllistä ja peruskäsitteiden hallitseminen on mielestäni etu alalla kuin alalla. Kaikki ne Valtsikan tilastokurssit, avoimen kautta käydyt todennäköisyyslaskennan kurssit, sekä kahden valmennuskurssin tilastopläjäykset ovat tehneet minusta kriittisemmän ajattelijan, enkä enää kavahda tieteellisiä artikkeleita lukiessani p-arvojen ja testisuureiden sekasotkua. Tilastohuumori on myös ihan parasta (sitä annos vapun tietämillä ilmestyvässä Kompleksi-lehdessä, 2/2020, linkki löytyy alta!).

Oma opiskelukevääni lähenee pikkuhiljaa loppuaan. Enää on jäljellä oikeuspsykologian tentti ja yhden tehtävän palautus. Lehden päätoimittajana minulla on vielä vähän hommaa jäljellä, oikovedos on tarkistuksessa ja tilaus painotalolle lähtee viimeistään huomenna. Nyt vain jännitellään ehtiikö lehti piristämään kompleksilaisten poikkeusvappua.

Siinäpä yksi asia, josta seuraavan vuoden fuksit, eli tämän kevään hakijat, voivat iloita: ensimmäinen opiskelijavappu ei luultavasti mene kotona Netflixiä katsellen, vaan haalarit jalassa Ulliksella skumppalaseja kohotellen. Niihin juhliin liityn sitten itsekin kahden vuoden patoutuneella vappuvajeella ja uskon, että siitä vapusta tulee unohtumaton.

 

https://blogs.helsinki.fi/jrj_komp/kompleksi-lehti/

Blogin pääkuvassa olevien lehtien kannet on taiteillut Pinja Haapala

Tuire

Olen 26-vuotias viime vuosina tilastotieteestä innostunut psykanörtti, kahvinörtti, unelmoija, joogaaja ja vähän sieltä sun täältä kotoisin oleva helsinkiläinen. Opiskelen ensimmäistä vuotta psykologiaa kolmen vuoden sosiaalipsykologian opinnot takanani. Viime vuosina lempi-instituutioni, yhteisöni, päiväunien sekä painajaisten sisältö ja ainut puheenaiheeni on ollut psykan pääsykokeet. Välillä poden eksistentialistisia kriisejä, liian usein uppoudun loputtomaan savolaiseen eijuutaeikäjaata -ajatteluun ja monesti nautin elämästä niin paljon ettei hymystä meinaa tulla loppua.