Opiskelu oikiksessa osa 3 - yllätykset opinnoissa
Opinnot oikeustieteellisessä tiedekunnassa ovat yllättäneet minut monella eri tavalla. Vaikka olin kuullut vanhemmilta opiskelijoilta jotain, millaista opiskelu oikiksessa on, yllätyksiä tuli silti vastaan opintojen alkaessa. Ensinnäkin yllätyin siitä, kuinka itsenäistä opiskelu on, kuten olenkin jo aiemmin maininnut. Tiesin jo valmiiksi, ettei luentoja ole joka päivä aamusta iltaan. Minusta tuntuu kuitenkin, että tenttikirjojen ja oppimateriaalin kanssa saa nuhjata päivästä toiseen yksin. Tällaisessa opiskelussa on puolensa ja puolensa. Itsenäinen opiskelu antaa mahdollisuuden vaikuttaa arjen rytmiin ja aikatauluihin ja antaa lisää aikaa omille menoille. Toisaalta se on välillä yksinäistä puuhaa ja vaatii paljon itsekuria, jotta pysyy omassa opintosuunnitelmassaan. Oikiksessa on kuitenkin paljon erilaisia opiskelu- ja lukupiirejä, joihin voi liittyä, jolloin saa lisää aikataulutettua opiskelua yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tietenkin etäopiskelulla on osansa siihen, että opiskelu tuntuu vielä entistäkin itsenäisemmältä. Tilanne olisi varmasti toinen, jos kävisimme useamman kerran viikossa yliopistolla opiskelemassa.
Toiseksi minut yllätti lukutekniikan löytämisen hankaluus. En ole mielestäni vieläkään löytänyt itselleni ns. täydellistä lukutekniikkaa. Palasia lukutekniikan kohdalla on loksahdellut paikalleen mutta jonkun verran on vielä hakusessa. Viime keväänä, kun luin pääsykokeeseen minulla oli mielestäni lukutekniikkani täysin hallussa. En missään vaiheessa ajatellut, että tiedekunnassa samat opiskelumetodit eivät toimisi. Ei tarvittu kuitenkaan montaakaan koulupäivää siihen, että tajusin ettei sama lukutekniikka toimi yliopistossa samalla tavalla. Jälkikäteen ajatellen tuntuu hölmöltä, että olen ajatellut, että yliopistolla mentäisiin samoilla metodeilla, kun pääsykokeeseen valmistautuessa. Pääsykokeeseen valmistautuminen tuntui kuitenkin niin tehokkaalta opiskelulta, joten ajattelin, että pystyisin samaan myös syksyllä yliopistossa. En tietenkään ajattelut, että lukupäivät olisivat yhtä pitkiä mutta ajattelin kuitenkin, että lukusuunnitelma pysyisi samana mutta vain lyhennettynä versiona. Se olisi tietenkin hyvä keino opiskella, jos olisi kuukausi tolkulla aikaa opiskella pitkiä tenttialueita. Tenttiin lukuaika on kuitenkin melko lyhyt, joten siihen lukeminen on myös mukautettava sen mukaan.
Kolmanneksi minut ovat yllättäneet tentit. En ole vielä täysin hahmottanut kuinka saisin valmistauduttua tenttiin parhaiten sekä mikä niihin opiskeltaessa olisi kaikista oleellisinta. Minulla on ollut vasta muutama tentti, jotka ovat olleet aivan kuin yö ja päivä. Tenttikysymykset ovat olleet todella erilaisia tentistä riippuen sekä niiden osaamistavoitteet ovat olleet myös hyvin erilaisia. Toivon, että jossain vaiheessa löytäisi ns. sen vakiintuneen linjan tenteistä ja hahmottaisin, mitkä ovat kaikkein oleellisimmat asiat tenttiä varten. Uskon, että vain itse tenttiminen auttaa tässä ja omista virheistä pitää ottaa opikseen.
Viimeisenä ”yllätyksenä” mainitsen uramahdollisuudet. Tämä on ollut ehdottomasti huikean hieno yllätys opinnoissa. Tajusin heti opintojen alettua, että kyseisen alan uramahdollisuudet aukeavat todella nopeasti. Todella monet oikiksen opiskelijat alkavat tekemään alan töitä jo pian opintojen ohella. Myös kesätöissä ollaan paljon oman alan töissä. Tämä on mahtavaa, sillä jo opintojen aikana saa todella paljon tärkeää työkokemusta. Tästä on varmasti todella paljon hyötyä opintojen jälkeen, kun täytyy siirtyä täysin työelämään. En kuitenkaan tarkoita tällä, että tulisi pelkästään tehdä töitä, vaan täytyy muistaa myös opiskella ahkerasti.
Tämä oli nyt viimeinen osa opiskelu oikiksessa- blogisarjaa. Ensi viikolla pohdin ensi kevään pääsykoetta sekä mitä sen eteen voisi nyt syksyllä tehdä. Ensi viikkoon!