Oikeustiede  •  02.04.2021

Neljä käytännön vinkkiä pääsykoeurakkaa varten

Kun pääsykoekirjat julkaistaan, kaikkien käytännön asioiden olisi tarkoitus olla hoidettuna. Hyvä etukäteisvalmistautuminen ja suunnittelu auttaa itse opiskeluprosessissa. Nämä kaikki niin sanotut pääsykoeurakan alkuvalmistelut eivät vie paljoa aikaa mutta ovat kultaakin kalliimpia koko prosessia ajatellen. Kun opiskelutekniikat ovat valittu (joskin ne voivat muuttua jonkun verran matkan varrella) ja lukusuunnitelma tehty, on aika miettiä myös missä aikoo opiskella. Oman opiskeluympäristön valinta etukäteen on todella tärkeää. Poikkeusoloista johtuen opiskelupaikkoja ei ole juurikaan tarjolla, mutta kannattaa kuitenkin käydä läpi kaikki itselleen mahdolliset vaihtoehdot. Olisi hyvä, että opiskelupaikka olisi sellainen paikka, jossa voisit vain opiskella, esimerkiksi ihan vain erillinen opiskelupöytä. Opiskelurauha on myös isossa osassa opiskelua. Mieti, onko kotona tarpeeksi hiljaista vai onko olemassa joku muu paikka, jossa olisi rauhallisempaa ja näin ollen parempi opiskella. Mieti tämä hyvissä ajoin etukäteen, jotta lukuprosessin aikana ei tule vastaan yllätyksiä ja saat rauhassa keskittyä opiskeluun. Itse opiskelin viime keväänä poikkeusolojen aikana kotona. Minulla oli erillinen opiskelupöytä ja opiskelin ainoastaan sen ääressä.

Ruokailujen suunnittelu

Opiskelupaikan lisäksi olisi hyvä miettiä päivittäiset ruokailut. Ruoanlaitto vie yllättävän paljon aikaa, joten mieti etukäteen teetkö ruoat itse luku-urakan aikana, tekeekö joku muu sinulle ne, tilaatko ruoat woltin tai foodoran kautta vai teetkö esim. ennen pääsykoeurakan alkua ruoat valmiiksi pakkaseen. Ei ole väärin tehdä itse ruokia pääsykokeisiin lukemisen aikana, mutta sille on vain muistettava varata oma aikansa, jolloin joutuu jälleen suunnittelemaan ja aikatauluttamaan päiviä hieman enemmän. Henkilökohtainen suositukseni on se, että tee ruokia etukäteen valmiiksi edes jonkun verran, jos se vain on mahdollista. Näin järjestät itsellesi aikaa ”palautua” opiskelusta eli esim. nukkua, katsoa telkkaria tai ulkoilla. Osan ruoista voi kuitenkin ihan hyvin tehdä itse luku-urakan aikana.

Anna itsellesi aikaa levätä

Kolmanneksi olisi hyvä ihan konkreettisesti suunnitella, kuinka aikoo nukkua sekä miten ja kuinka paljon aikaa aikoo käyttää rentoutumiseen. Voin sanoa jo nyt, että rentoutumiseen ei jää paljon aikaa tuon rutistuksen aikana, mutta sitä on hyvä olla hieman joka päivä oman jaksamisen vuoksi. Kaikista tärkeimmässä roolissa on kuitenkin uni. Olisi tärkeää nukkua lähes joka yö itselleen tarvittava unimäärä. Oppiminenhan tapahtuu nukkuessa, joten älä pihistele unen kanssa. On ymmärrettävää, että jotkut opiskelupäivät venyvät hieman pidemmiksi ja nukkumaanmeno myöhästyy. Tällöin kuitenkin kannattaa nukkua vaikka vähän pidempään, sillä todella väsyneenä on hankala opiskella, eikä se ole niin tehokasta kuin virkeänä opiskelu. Lisäksi pääsykoeurakka on usein hyvin stressaavaa aikaa. Kannattaa miettiä etukäteen, miten saa hallittua stressiä ja nukuttua stressistä huolimatta hyvin. On hyvä myös miettiä jotain pientä vapaa-ajan puuhaa. Se voi olla hyvin yksinkertaista, esim. kävelylenkit ulkona taikka jokin netflix-sarja. Kun vapaa-aikaa ei ole paljon, kannattaa käyttää se siten, että rentoudut ja saat taas lisää energiaa opiskeluun.

Pidä kirjaa luku-urakasta

Viimeisenä haluan kertoa teille ”opiskelupäiväkirjan” tekemisestä. Opiskelupäiväkirja on mielestäni ehdoton seikka pääsykokeisiin lukiessa. Kyseessä on keino, jonka avulla voit tarkkailla omaan lukemistasi. Opiskelupäiväkirja osoittaa sinulle paljonko opiskelet päivän aikana tehokkaasti. Tarkoituksena on näin ollen kontrolloida omaa opiskelua, pitää tauoista kiinni sekä olla itselleen rehellinen. Opiskelupäiväkirjan pitäminen onnistuu monella eri tapaa mutta helpoin tapa on vain hankkia joku vihko taikka kalenteri itselle, johon sitä pitää. Opiskelupäiväkirjaan merkkaat aina kellonajan, kun alat opiskelemaan. Kun lopetat opiskelemisen eli pidät tauon, merkkaat jälleen kellonajan. Merkkaa aina kellonaikojen väliin onko kyseessä opiskelu vai tauko. Välillä on hyvä laskea, paljonko on tullut täyteen tehokasta opiskelua. Laske myöskin päivän päätteeksi montako tehokasta tuntia opiskelit ja saavutitko päivän tunti- ja sisältötavoitteesi. Tärkeintä opiskelupäiväkirjan pitämisessä on, että olet rehellinen itsellesi. Älä merkkaa opiskeluajaksi aikaa, jolloin et todella opiskele. Opiskelupäiväkirja on vain itseäsi varten, ei ketään muuta varten.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli edes hieman apua. Seuraavassa blogipostauksessa kerron pääsykoetilanteeseen valmistautumisesta ja siellä toimimisesta.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Riina S

Hei! Olen 21-vuotias ensimmäisen vuoden oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa. Asun Hyvinkäällä ja vapaa-ajalla pelaan ringetteä Tuusulassa SM-tasolla. Kerron täällä blogissani kokemuksiani opiskelusta oikiksessa sekä oikikseen hakemisesta. Tule seuraamaan matkaani! Minulla on myös opiskelutili instagramissa, jossa päivittelen opiskeluarkeani tarkemmin.

Instagram: @riinastudieslaw