Monta tapaa onnistua!
Viikonloppu starttasi tällä viikolla jo torstaina puolilta päivin, ja heti viikon viimeisen demon jälkeen suuntasimme opiskelukaverien kanssa lounaalle. Siellä joku otti puheeksi, että vuoden 2018 Vakava-materiaali julkaistaan jo muutaman päivän päästä. Puhuimme siitä, että uteliaina aiomme käydä tutustumassa tämän vuoden aineistoon, mutta onneksi sitä ei tarvitse tällä kertaa päntätä ulkoa. Viime kevään teholukeminen on vielä liian tuoreessa muistissa, mutta omaksi iloksi täytyy vilkaista, mitä tämän vuoden hakijoille on tarjolla. Kieltämättä on kyllä mukavaa päästä nauttimaan keväästä ilman pääsykoestressiä, vaikka Vakava-aineisto onkin ollut jopa yllättävän mielenkiintoista luettavaa usein.
Jaoimme kavereiden kanssa myös tarinoita onnistumisistamme. Siitä, miten uurastus lopulta palkittiin ja miten vaikeudet voitettiin. Huomasimme, että lukurutiinimme olivat olleet todella erilaisia. Mutta nyt koko porukka oli sisällä yliopistossa, joten Vakava-kokeessa onnistumiseen ja pääsykoelukemiseen on todellakin monta oikeaa tapaa. Ehkäpä kyse on siitä, kuinka hyvin tuntee itsensä ja kuinka osaa valita itselleen sopivimmat oppimistavat ja arvioida omaa oppimistaan. Soveltuvuuskoe onkin vähän toinen juttu, ja edelleen tuntuu melko mysteeriltä, millä kriteereillä soveltuvuuskokeissa onnistuu. Luotan toki arvioijiin, sillä opeopiskelijat ovat oikeasti huipputyyppejä ja potentiaalin opettajuuteen kyllä huomaa!
Kuten aiemminkin täällä blogissa on todettu, pääsykokeisiin valmistautuessa laatu korvaa määrän. Hyviä pisteitä on tullut yhtä lailla niille jotka lukevat 10 tuntia päivässä kuin niille, jotka lukevat 2-3 tuntia. Pohdimme jopa sitä, voiko aineiston osata liian hyvin. Jos kaikesta tietää kaiken, saattaa kokeessa ylianalysoida helppoja kysymyksiä. Osa oli myös pitänyt enemmän vapaapäiviä kuin toiset. Itse olin liian stressaantunut pitämään vapaata, koska pääsykoeartikkelit pyörivät päässä jatkuvasti silloinkin, kun kirja ei ollut kädessä. Jälkeenpäin ajateltuna pari vapaapäivää olisi voinut tehdä hyvää. Omasta jaksamisesta kannattaa mielestäni huolehtia. Jos itselläni lukeminen takkusi, pidin suosiolla tauon ja jatkoin virkeämpänä.
Myös toimivia lukemisen tapoja on paljon. Joku haluaa nimenomaan lukea artikkelit moneen kertaan, osa tekee heti alussa omia muistiinpanoja ja visuaalisia juttuja, kuten käsitekarttoja. Tärkeintä on varmaan se, että oman opiskelunsa tuntee motivoivaksi ja huomaa edistyvänsä. Opeopinnoissakin painotetaan koko ajan kuinka tärkeää oppilaille on tehdä edistysaskeleet näkyviksi ja iloita onnistumisista. Yhteistä kaikille tuntemilleni Vakava-kokelaille on ollut se, että kaikkien mielestä pääsykokeisiin lukeminen on ollut työlästä, eikä onnistuminen ole tullut ilmaiseksi. Motivaatio on tärkeä varmasti siksi, että jaksaa hyödyntää koko lukuajan eikä luovuta rankkoinakaan hetkinä.
Hassua oli mielestäni myös se, että itselleni opiskeltava aineisto tuntui todella mielenkiintoiselta ja ensimmäisellä lukukerralla artikkeleihin uppoutui niin kiinnostuksella, ettei edes muistanut stressata niiden oppimista. Valitettavasti uteliaisuus uuden oppimiseen ja mielenkiinto alkoivat vähentyä, kun aineistoa luki useamman kerran ja stressi yksityiskohtien oppimisesta valtasi mielen. Ei kauhean kannustava esimerkki, mutta sellaisestakin selviää! Ja supermahtavaa, jos onnistut huolehtimaan omasta jaksamisestasi ja mielenkiinnosta opiskelua kohtaan niin hyvin, että stressin sijaan koet pelkästään oppimisen iloa! Sekin on täysin mahdollista, sillä Vakava-aineisto on monipuolinen, yleissivistävä ja aiheiltaan ajankohtainenkin usein.
Haluan toivottaa kaikille tänä keväänä pääsykokeisiin lukeville paljon tsemppiä ja rohkeutta valita omat oppimisen tapansa! Toivottavasti rankkoja hetkiä ja väsymistä tulee matkalla mahdollisimman vähän, mutta heikomman hetken varalle kannattaa ehkä varata jotain, mistä saa motivaatiota. Olkoon se sitten vaikka tsemppibiisi tai kuva unelmien yliopistosta seinällä! Mukavia lukuhetkiä mielenkiintoisten artikkelien parissa ja oppimisen iloa!
-Anna