Lääketiede  •  04.11.2021

Näin ylläpidät opiskelumotivaatiota lääkiksen pääsykokeeseen

Lääkiksen pääsykoemateriaalia on paljon, eikä opittavat asiat ole mistään keveimmästä päästä. Kaiken lisäksi kaikkea pääsykokeessa vaadittavaa tietotasoa ei todellakaan tarvita varsinaisessa lääkiksessä. Miten siis ylläpitää lukumotivaatiota päivästä toiseen? Hakuprosessi on yleensä pitkä ja voidaan laskea vuosissa. Mistä löytää päivittäinen jaksaminen projektiin?

Itse kaivoin lääkiksen pääsykoekirjat esille 99%:sti päivittäin. Koko prosessin aikana pidin vain muutamia täysin lukuvapaita päiviä. Tämä tyyli ei sovi kaikille, toiset haluavat irrottautua lukemisesta välillä kokonaan, mutta itse en kokenut tätä tapaa liian kuormittavaksi. Lisäksi olin perheellinen hakija, joten minun oli pakko lukea silloin kun aikaa oli, oli kyseessä sitten viikonloppu tai ilta.

Oma hakuprosessini kesti 2 vuotta.

Pidin hakuvuosien välillä 2 kuukauden kesäloman sekä molempina vuosina muutaman päivän joululoman. Muut päivät käytin opiskeluun. Viikonloppuisin en opiskellut paljon, vain 1-2 tuntia päivässä ja sekin yleensä sisällöltään kevyempää biologiaa. Lopun ajan viikonlopusta en miettinyt koko koetta, jolloin maanantaina olin taas valmis opiskelemaan pitempää päivää.

Minulle paras motivaation lähde oli lopputulokseen keskittyminen. Tiesin, että tulen pääsemään lääkikseen jonakin päivänä, koska moni muukin oli päässyt sinne minua ennen. Käytin hyväkseni ammattiurheilijoiden käyttämää visualisointia, jossa suoritus ja lopputulos nähdään kirkkaana mielessä. Aamuisin visualisoin itseni tekemässä täydellisen suorituksen pääsykokeessa. Näin mielessä, miten minulle tarjotaan lopulta opiskelupaikkaa Oulun lääkikseen.

Käytin tähän visualisointiin aina pienen hetken aamuisin ennen opintoja. Tämän jälkeen opiskelumotivaatio oli aina kova ja kirjat oli helppo kaivaa esille.

Toinen opiskelumotivaatioon vaikuttava tekijä oli harjoituskokeissa menestyminen. Kun näin oman ylöspäin menevän kehitykseni, motivoi se lukemaan lisää. Harjoituskokeisiin kannattaa ehdottomasti osallistua tästä syystä. Ne ovat keino mitata edistymistä ja näyttävät, että olet menossa oikeaan suuntaan.

Entä sitten, jos harjoituskoe meneekin täysin penkin alle?

Siitä ei silti kannata masentua. Huonoja päiviä ja kokeita sattuu kaikille, ne antavat kuitenkin arvokasta tietoa omista heikkouksista. Huonosti menneen harjoituskokeen jälkeen tein kokeen yleensä uusiksi seuraavalla viikolla ja korjasin näin puutteet tiedoissani. Seuraava koe meni sitten aina paremmin.

Oma opiskelumotivaatio pysyi siis yllä, kun keskityin lopputulokseen eli opiskelupaikan saamiseen, visualisoin sen ja mittasin edistymistäni. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua motivaation säilyttämiseen!

Suvi

Suvi H

Hei! Olen 37-vuotias perheellinen lääketieteen opiskelija Oulun yliopistosta. Tervetuloa seuraamaan matkaani lääkäriksi! Blogissa keskityn pääsykoeurakkaa helpottaviin vinkkeihin ja opiskelumotivaation lisäämiseen. Lisää motivaatiota ja kuvia arjestani Instagramissa @suvihaapakangas.