Tärkeitä asioita, joita tehdä ennen oikiksen pääsykoetta
Yleisesti ottaen oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeeseen valmistautuminen on hyvin erilaista kuin muiden alojen pääsykokeeseen valmistautuminen. Valintakoe pidetään myöhään keväällä ja lukuaika on vain noin 4-5 viikkoa. Ei ole järkevää yrittää käydä läpi koko oikeusjärjestystämme ennen valintakoetta, sillä edes me oikeustieteen opiskelijat emme tee niin. On kuitenkin olemassa muita tärkeitä asioita, joita voit tehdä jo ennen virallista valintakokeeseen valmistautumista, jotka toivon mukaan auttavat sinua itse valintakokeessa sekä siihen valmistautumisessa.
Mihin keskittyä ennen oikikseen hakemista?
Ensinnäkin jos olet tällä hetkellä abiturientti ja valmistaudut kirjoituksiin, keskity siihen. Mikäli menestyt ylioppilaskirjoituksissa riittävän hyvin, sinulla on mahdollisuus päästä oikikseen suoraan ylioppilastodistuksella. On myös tärkeää hallita pääkohdat historiasta sekä yhteiskuntaopista, sillä niiden tietojen pohjalle rakentuu todella moni oikeudenala (EU-oikeus, oikeushistoria). Jos kuitenkin olet jo valmistunut ylioppilaaksi tai ylioppilaskirjoituksilla ei ole muuten merkittävää roolia sinun oikikseen hakemisessasi, on olemassa useita muita asioita, joita voit alkaa työstämään nyt. Ehkä tärkein asia on miettiä valmennuskurssi valmiiksi. Kannattaa miettiä millaisen kurssin haluat? Haluatko ottaa valmennuskurssia lainkaan? Miten voisit hyötyä valmennuskurssista? Itse ainakin suosittelen vahvasti valmennuskurssin käymistä. Oman kokemukseni mukaan en olisi edes päässyt oikikseen ilman valmennuskurssia. Valmennuskurssille on lisäksi hyvä ilmoittautua ajoissa, sillä monet niistä alkavat jo kuukautta ennen valintakoekirjallisuuden julkaisemista.
Toinen tärkeä asia valmennuskurssin lisäksi on oikeustieteelliseen kirjallisuuteen tutustuminen. Hyvä keino tutustua oikeustieteelliseen kirjallisuuteen on lukea vanhoja pääsykoekirjoja. Kirjoja ei kuitenkaan kannata lukea opiskelu mielessä, vaan siten, että ymmärtää oikeustieteellistä tekstiä ja hahmottaa mistä siinä on kyse. Lukemalla oikeustieteellistä kirjallisuutta, silmämme harjaantuvat kyseiseen tekstiin, jolloin olennaisten asioiden tunnistaminen tekstistä käy yhä helpommaksi ja helpommaksi. Ei kannata valita kovin pitkää taikka hankalaa tekstiä, vaan pitää silmällä nimenomaan pääsykoekirjoja.
Oikea vastaustekniikka
Yksi tärkeimmistä asioista on harjoitella vastaustekniikkaa. Oikeustieteellisen valintakokeessa opiskelijalta odotetaan korrektia esseen kirjoittamistapaa sekä oikeustapaus tehtävään vastaamista. Vastausten tulee olla todella ytimekkäitä sekä vastata ainoastaan itse kysymykseen. Jokainen yksityiskohta on tärkeä vastauksessa. Suuren avun tähän saa valmennuskurssilta, johon lukeutuu osaksi vastaustekniikka. Mikäli olet jo hakenut oikikseen aiemmin ja vastausteniikka tuntuu olevan hallussa, voi silloin valita kurssin, johon ei sisälly vastaustekniikkaosiota. Mikäli kuitenkin vastaustekniikkasi on vielä hakusessa tai kaipaat siihen lisää harjoitusta, on ehdottoman tärkeää ottaa valmennuskurssi, johon kuuluu kyseinen osio.
On myös olemassa toinenkin keino harjoitella oikeaa vastaustekniikkaa. Vanhoja pääsykokeita tutkimalla voi saada oivan käsityksen siitä, millainen on hyvä vastaus. Kannattaa vastata itse vanhoihin pääsykoekysymyksiin sekä tarkastaa omat vastaukset. Pääsykokeiden mallivastaukset eivät ole kuitenkaan yhtä hyviä kuin valmennuskurssien, sillä pääsykokeiden mallivastaukset keskittyvät vastauksen aineelliseen sisältöön tekniikan sijasta. Hyvä muistisääntö kuitenkin esseiden kohdalla on ”yleisestä yksittäiseen” ja oikeustapaustehtävien kohdalla ”normi + fakta = johtopäätös”. Viimeisenä mainitsen vielä monivalintatehtävät. Monivalintatehtävä kuulostaa helpolta tehtävämuodolta mutta sitä se ei ole. Kehotankin tutustumaan myös näihin ja harjoittelemaan niitä erityisen paljon.
Mitä kannattaa opiskella, ja paljonko?
Vaikka aiemmin sanoinkin, ettei oikeustieteen opiskelu ole kovin kannattavaa ennen pääsykoetta, mainitsen kuitenkin muutaman asian tähän liittyen. Valintakoekirjoissa toistuu aina tietyt perusasiat ja vaikka näitä ei olisikaan ensi kevään valintakoekirjallisuudessa, on niiden hahmottaminen silti tärkeää muiden aiheiden ymmärtämiseksi. Ensinnäkin kannattaa tutustua siihen, mikä on oikeusjärjestys sekä oikeusjärjestelmä. Toiseksi mitkä ovat normin, lain ja oikeuden erot. Lisäksi millainen on meidän oikeudenalajaottelumme sekä mitä oikeuslähteitä meillä on olemassa. Oikeuslähteisiin liittyen voi tutkia mikä on oikeusnormien hierarkia. Viimeisenä mainitsen vielä Suomen tuomioistuinjärjestelmän. Mitä tuomioistuimia meillä on olemassa ja mitkä ovat niiden suhteet toisiinsa? Onko meillä olemassa erityistuomioistuimia? Painotan lopuksi vielä, että kyseisiä asioita ei tarvitse opetella ulkoa. Niihin kannattaa kuitenkin tutustua muutamaan otteeseen, jolloin muiden asioiden ymmärtäminen helpottuu huomattavasti.
Lopuksi mainitsen vielä muutaman käytännön asian. On hyvä miettiä valmiiksi, että miten ja milloin opiskelee. Esimerkiksi työt kannattaa pyrkiä sovittamaan niin, että pystyisi valmistautumaan täyspäiväisesti valintakokeeseen niin, että on esimerkiksi lomalla kyseisen ajan. Lisäksi kannattaa hyvissä ajoin miettiä opiskeleeko kotona vai esim. kirjastossa vai onko joku muu paikka mihin mennä opiskelemaan. Entä montako tuntia on valmis käyttämään opiskeluun päivässä, entä viikossa. Pienenä vinkkinä tähän, että pienet tuntimäärät eivät riitä. Jokainen meistä on yksilö ja vaatii tällöin erilaisen valmistautumisen valintakokeeseen kuin muut. Itse opiskelin noin 10,5 tuntia päivässä ja viimeisinä päivinä taisin opiskella vieläkin kauemmin. En myöskään pitänyt yhtään vapaa päivää tuon reilun kuukauden aikana. Tämä ei todellakaan ole ainoa tapa. Tiedän myös henkilön, joka teki koko pääsykokeeseen valmistautuessa töitä 7 tuntia päivässä ja opiskeli vain 5-6 tuntia päivässä, ja pääsi tällä oikikseen. Haluan kuitenkin mainita, että tämä on enemmänkin poikkeus ja minun keinoni on enemmänkin pääsääntö. Yksi tärkeimmistä asioista ennen valintakokeeseen valmistautumista on kuitenkin rentoutua. Ei kannata stressata liikoja, sillä suurin työ tehdään vasta keväällä ja se ratkaisee lähes kaiken.
Hyvää joulun odotusta! Palataan taas pian.
Tässä vielä linkki valmennuskeskuksen oikiksen valmennuskursseihin: https://www.valmennuskeskus.fi/valmennuskurssit-yliopisto/oikeustiede/kurssit