Miten opiskelen tentteihin?
Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti pääsykokeisiin lukemisesta. Tentteihin opiskelu eroaa siinä, että luettavaa on paljon ja aikaa on vähän sekä elämässä on paljon muutakin kuin opiskelu. Tämän vuoksi oppiminen vaatii hieman priorisointia ja tehokkaita opiskelumetodeja sekä suunnittelua. Nämä ovatkin kolme vinkkiäni, jotka haluan jakaa tentteihin opiskeluun liittyen. Lisäksi haluan kertoa, miten itse opiskelen tentteihin, mutta se on vain yksi tapa opiskella niihin, eikä varmastikaan ole edes paras mahdollinen tapa, mutta tällä hetkellä se on tähän mennessä toimivin tapa itselleni.
Ensinnäkin opiskelen tenttiin aina koko kurssin ajan. En tee niin, että ”lomailisin” tai kuuntelisin vaan luennot kurssilla ja lukisin tenttiin viime tipassa. Itselle on tärkeää, että opiskelen koko kurssin ajan tasaisesti, jotta pystyn sisäistämään ja oppimaan kurssin tärkeät asiat, jotta osaan soveltaa opittua myös tenteissä. Muutenkin niin kuin olen aiemminkin maininnut, meillä olen todella vähän opetusta, joten oletuksena on, että opiskelemme itsenäisesti tenttimateriaalia päivinä, jolloin ei ole luentoja tai pienryhmätöiden purkutilaisuuksia. Osalla kursseista myös luennoilla opetetaan asioita, joita ei käydä tenttikirjoissa läpi, sillä professorit olettavat, että osaamme opiskella itsenäisesti tenttikirjojen asiat. Tämän vuoksi tenttikirjan opiskelu pitkin kurssia on todella tärkeää, koska viime tipassa on vaikea oppia suuria kokonaisuuksia.
Tärkeää tenttiin tai ylipäätään kurssin (oikeudenalan) opiskelussa on, että tekee kurssia varten suunnitelman. Itse teen suunnitelman aina ennen kurssin alkua. Jaan tenttialueen niin monelle päivälle kuin aion lukea tenttikirjaa, sekä lisäksi jätän vähintään muutaman päivän tai jopa viikon kertaamiselle. Opiskelen vain arkipäivisin ja pyrin, että luettava sivumäärä päivälle ei olisi liian suuri, jotta jää aikaa muille asioille sekä, jotta päivän tavoite olisi aina ”helppo” saavuttaa. Kun luen tenttikirjaa, teen samalla tiiviitä muistiinpanoja. Päivän päätteeksi pyrin lisäksi kertaamaan päivän aikana tehdyt muistiinpanot. Luentopäivinä tai jos minulla jotain muuta tärkeää menoa opiskelu määrä voi olla hieman pienempi, jolloin taas jonain toisena päivänä opiskelen hieman enemmän. Tätä hyvin yksinkertaista metodia toteutan joka kurssilla.
Haluan jättää riittävästi aikaa kertaamiseen, jotta saan palautettua mieleen aiemmin opitut asiat, sillä muuten tuntuu, etten muista läheskään tarpeeksi tentissä. Kertaamisessa hyödynnän tekemiäni muistiinpanoja sekä luentodioja. Kun luen muistiinpanoja läpi teen yleensä myös mindmapin kurssin asioista. Teen mindmapin sähköisenä, jotta se olisi nopeampaa. En myöskään tee mindmapista kovin laajaa, vaan pyrin hahmottamaan sillä kurssin asiat kokonaisuutena ja muistamaan, että mitä mihinkin asiaan kuuluu. Pyrin lukemaan muistiinpanot vielä toisen kerran sekä luentodiat (hieman hitaammin), jolloin yritän painaa mieleen tärkeät asiat, käsitteet sekä lait. Kertausvaiheessa saatan palata vielä tenttikirjaan, jos en osaa tai ymmärrä jotain asiaa. Jos minulle jää aikaa niin käyn vielä ihan nopeasti läpi kaikki pääasiat tenttiä varten, esim. nyt kun meillä on iltatenttejä, niin tenttipäivän aamuna. Kerkeän lukemaan muistiinpanot ja muutenkin kertaamaan asioita useampaan kertaan, koska luen nykyään tenttialueen vain kerran läpi ja teen muistiinpanoista hyvin tiiviit.
Tärkeää tenttiin lukemisessa on se, että pyrkii koko ajan lukiessa hahmottamaan, mikä on tärkeää ja mikä on vähän ”vähemmän tärkeää”, sillä tenttialueet ovat pitkiä ja laajoja, ja kaikkea mahdotonta muistaa, joten pikkuasioiden pänttääminen ei vie kauhean pitkälle. Tärkeämpää on ymmärtää asiat ja muistaa pääasiat, pikkuasioiden muistaminen on tärkeää vain ”tärkeiden” asioiden kohdalla. Toinen tärkeä asia tenttiin lukemisessa on, että kun lukee tai miten opiskeleekaan, pyrkii olemaan todella tehokas sekä todella sisäistämään asiat, jotta ei heitä aikaa hukkaan. Yliopistossa on paljon hommaa, mutta täytyy muistaa, että elämää on sen ulkopuolellakin ja on normaalia, että muutkin asiat määrittävät arkea kuin opinnot, jolloin tehokkuuteen pyrkiminen mahdollistaa myös muihin asioihin keskittymisen. Viimeisenä haluan edelleen painottaa opiskelusuunnitelman tekoa, niin kuin aina painotan. Se vain yksinkertaisesti helpottaa koko arjen hallintaa niin paljon ja takaa sen, että saa opiskeltua tenttiin tarvittavan määrän. Ihan viimeisenä asiana haluan muistuttaa, että tämä tenttiin opiskelutekniikka koskee nimenomaan vain tenttejä, sillä esim. pääsykokeeseen luin aikanaan aivan eri tavalla, enkä edelleenkään käyttäisi tätä metodia tällaisenaan pääsykokeisiin opiskellessani. Kerron pääsykokeen opiskelutekniikasta sitten myöhemmin lisää.
Hyvää joulun odotusta kaikille!