Kauppatiede  •  03.05.2020

Miten itse toimisin, jos nyt hakisin kauppikseen

Jokainen on varmasti jo korviaan myöten täynnä korona-aiheisia uutisia ja kaikkea siihen liittyvää. Tilanne on muuttanut todennäköisesti jokaisen arkea ja elämää jollakin tavalla. Itselläni niin opinnot kuin työtkin hoituvat tällä hetkellä etäyhteyksien kautta. Työhön perehtyminen tapahtui käytännössä kokonaan etänä, mutta onneksi siitä on jo selvitty. Työt tuovat mukavasti rytmiä arkeen, sillä kouluhommia tulee tehtyä milloin mihinkin aikaan vuorokaudesta. Tosin työpäiviä on tällä hetkellä vain 1-2 viikossa, joten en kyllä joka päivä herää normaaliin kellonaikaan. Mutta toisaalta mitä väliä, kunhan työaamuina herään virkeänä.

Pääsykoe

Kuten varmasti jokainen kauppakorkeaan hakeva tietää, hakuprosessi muuttui dramaattisesti. Pääsykokeella pääsee tänä vuonna mielestäni järjettömän vähän sakkia sisälle, mikä voi helposti syödä joidenkin motivaatiota lukemiseen. ”En kuitenkaan pääse”-ajatus on voinut tulla mieleen vahvimmillakin tyypeillä. Totta on, että tilastollisesti kouluun on vaikeampi päästä tänä keväänä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että juuri sinä et voisi saada koulupaikkaa. Ainahan sen paikan joku saa. Mielestäni nyt on todella tärkeätä yrittää sparrata itseä ja yrittää sivuuttaa nämä negatiiviset ajatukset. Tilanne on mikä on, eikä se siitä mihinkään muutu. Valitettavasti.

Itse aloitin vuosi sitten kokeeseen luvun ajoissa, ja olisi ollut järjetöntä luovuttaa tässä kohdassa kevättä. Nyt on yksinkertaisesti pakko yrittää tsempata itseään maaliin asti. Toki helppoahan minun on huudella, kun olen jo koulussa. Mutta rationaalisesti ajateltuna ei tässä muita vaihtoehtoja oikein ole. Onneksi sisältövaatimukset sentään ovat pysyneet samoina. Itse pitäisin lukusuunnitelmastani kiinni, enkä tekisi merkittäviä muutoksia – jos muuttaisin yhtään mitään. Lukupäiviä ja -tunteja en itse lähtisi lisäämään, ellei koe yhtäkkiä pystyvänsä imemään enemmän tietoa tehokkaasti. Määrätietoinen ja tehokas lukeminen yhdessä riittävän vapaa-ajan kanssa riittävät. Määrä ei korvaa laatua tässäkään erikoislaatuisessa tilanteessa.

Muutokset koejärjestelyissä

Muuttunut koejärjestely on yleisten keskustelupalstojen mukaan herättänyt hakijoissa sellaisia ajatuksia kuin että kokeessa on mahdollista luntata ja näin kannattaa tehdä. Ilmeisesti osa on jo koonnut itselleen iskuryhmän kokeen ensimmäiseen vaiheeseen. Uskon tämän ensimmäisen vaiheen olevan sen verran haastava (haastavat kysymykset + rajoitettu aika), että tällaisilla vippaskonsteilla ei saavuta juurikaan hyötyä, kenties jopa haittaa. Vilppi on sitä paitsi kiellettyä, luonnollisesti. Kannattaa yksinkertaisesti nyt panostaa valmistautumiseen kuten normaalissakin tilanteessa. Kun ymmärrät koealueen sisällöt hyvin, ei kokeen tekemisessä ole mitään ihmeellistä.

Meillä on nyt yliopistossa ollut tenttejä verkossa koronatilanteen takia. Tenteissä ei ole valvottu käyttääkö tenttijä omia muistiinpanoja tai tekeekö tentin kaverin kanssa. Materiaalien käyttäminen on peräti sallittuakin. Kysymykset on kuitenkin laadittu niin näppärästi, että tosi kova kiire tulisi etsiä tietoja PDF-tiedostoista tai muista materiaaleista. Jep, jopa CTRL + F -toimintoa hyödyntäen. Olen tiennyt varautua näihin aikarajoituksiin, ja paras tapa onkin ollut yksinkertaisesti opiskella asiat huolella ennen tenttiä. Olen varma, että tänäkin vuonna pääsykokeessa pärjäävät parhaiten ne ketkä ovat viitsineet opiskella asiat kunnolla. Vilppiin ei kannata lähteä.

Eli pähkinänkuoressa: jatka samaan malliin. Rytmitä lukeminen hyvin loppuun asti. Muista vapaa-aika. Tee runsaasti tehtäviä. Kyllä se siitä!

-Tommi

PS. Kannattaa ehkä kokeilla tehtävien tekemistä verkossa aikaa vastaan

Tommi

Olen 25-vuotias kauppatieteiden opiskelija Aalto-yliopistossa. Valmistuin 2017 joulukuussa fysioterapeutiksi Savonia-AMK:sta, jonka jälkeen olen tehnyt alan töitä eri yrityksissä ennen kauppikseen pääsyä. Tiesin jo ennen fysioterapeutiksi valmistumista, että en niitä hommia halua tehdä lopun ikääni. Viimeisimmässä työpaikassani pääsin tekemään markkinointiin ja myyntiin liittyviä työtehtäviä, ja huomasin tykkääväni niistä enemmän kuin fysioterapeutin töistä. Olin jo aiemmin ollut kiinnostunut kauppatieteistä, mutta viimeistään tässä kohtaa tein päätöksen hakea uudelleen opiskelemaan. Aloitin opinnot Aallossa syksyllä 2019.

Kerron blogissani millaista on opiskella Aalto-yliopistossa. Opintojen ja muun yliopistoelämään olennaisesti liittyvän lisäksi kerron myös pääsykokeisiin valmistautumisesta. Annan vinkkejä lukutekniikkaan ja henkiseen valmistautumiseen. Valmennuskurssi antoi minulle hyvät eväät koekevääseen, mutta valmennuskurssille osallistuminen ei ole automaattisesti tuo opiskelupaikkaa. Kovan työn joutuu tekemään itse, ja juuri siihen koitan sparrata blogini lukijoita.