Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  08.10.2017

Mitä on erkan opiskelu Jyväskylässä?

Kun aloitin opintojani, en vielä tarkalleen tiennyt, mitä kaikkea opettajankoulutus ja erityispedagogiikka pitävät sisällään. Nyt on kuitenkin reilu vuoden saldo opintopisteitä kerättynä, joten ehkäpä osaisin jo vastata otsikon kysymykseen.

Erkka on siis lempinimi erityispedagogiikalle, ja erityispedagogiikka taas tieteenala, joka tutkii opetuksen järjestämistä sellaisille oppilaille, joille yleisimmät opetusratkaisut eivät sovellu. Erityispedagogiikan opiskelijat valmistuvat erityisopettajiksi tai erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Jos valitsee sivuaineeksi luokanopettajan monialaiset opinnot, saa myös erityisluokanopettajan pätevyyden. Jyväskylän yliopisto on siitä hieno paikka opiskella erkkaa, että luokanopen opintoihin pääsee automaattisesti mukaan, jos haluaa! Jyväskylän yliopistoa sanotaan alan ykköseksi Suomessa, sillä Jyväskylässä erityisopettajakoulutuksella on pitkä historia ja sitä myöten paljon kokemusta. Myös alan uusissa tuulissa täällä ollaan erittäin tiukasti kiinni!

Tällä hetkellä suoritan kasvatustieteen kandidaatin tutkintoa, pääaineena erityispedagogiikka. Sen jälkeen jatkan maisteriopintoihin. Erityisopettajan pätevyys edellyttää sekä kandi- että maisteritutkinnon suorittamista, eli yhteensä opinnot kestävät noin viisi vuotta. Yhteishaussa saa oikeuden samalla kertaa sekä kandi- että maisteriohjelmaan, eli pääsykokeet on yhdellä kertaa alta pois!

Erkan opiskelijan arki pyörii (ainakin tällä hetkellä) yliopistolla 4-5 päivänä viikossa. Opiskelu sisältää melko paljon läsnäoloa vaativaa opetusta, eli pienryhmiä ja seminaareja. Näissä keskustellaan paljon, kuunnellaan toisten esityksiä ja esitellään muille omia kurssitehtäviä tai ryhmätöitä. Kurssitehtävät voivat olla esimerkiksi oppitunnin tai muun koulun toiminnan ideointia, tai raportointia kouluvierailusta. Opiskelu sisältää paljon myös massaluentoja, joilla yleensä pääsee kuulemaan sekä teoriaa että käytännön esimerkkejä. Enemmän käytäntö painottuu kuitenkin pienryhmätunneilla. Käytännönläheisyys on mielestäni kiva juttu tällä alalla. Olen päässyt luokanopeopintojen käsityötunnilla kirjaimellisesti sorvin ääreen ja ympäristöopin tunnilla tekemään glitterlimaa. Myös erkan puolella pääsee konkreettisesti harjoittelemaan esimerkiksi lukitestien teettämistä. Lisäksi harjoittelut kouluilla ovat tärkeä osa opintoja, ja niiden yhteydessä pääsee hyvin tutustumaan opettajan työhön.

Opiskella täytyy paljon myös yliopiston seinien ulkopuolella. Kursseihin kuuluu aina itsenäisen työn osuus, joka voi olla tenttiin lukemista tai esseen kirjoittamista. Kurssivalintoja ja aikatauluja voi suunnitella kuitenkin melko joustavasti, eli 24/7 touhua opiskelu ei ole, tai ainakaan en suosittele, sillä vapaa-ajalle riittää varmasti muutakin mukavaa. Erkan ainejärjestö Abakus ry järjestää hauskoja tapahtumia, kuten sitsejä ja liikuntajuttuja. Muutenkin muihin opiskelijoihin tutustuminen on helppoa, ja yhteisöstä tulee melko tiivis, kun päivisin opiskellaan yhdessä ja iltaisin on ainejärjestön ohjelmaa tai poikkitieteellisiä isompia opiskelijatapahtumia.

Tässä siis melko tiivis tietopaketti erkan opiskeluun. Palaan varmasti osaan näistä jutuista vielä tarkemmin, mutta kysymykset ovat tervetulleita myös!

-Anna-

Anna