Lääketiede  •  23.08.2021

Lääkiksen valmennustestaajat: Mikkomatti Ruotsalainen

Nimi on Mikkomatti, ja ikää on karttunut 37 vuotta. Tarkoituksena on hakea opiskelemaan yleislääketieteen puolelle. Itse hakeminen tulee tapahtumaan valintakokeella, sillä en ole enää kelvollinen ensikertalaiskiintiöön – mutta siitä lisää hieman jäljempänä. Valmennuskeskuksen kurssi, jolle osallistun, on Lääkisnetti Koti 2022.

Ajatus alanvaihdosta heräsi vuonna 2018, minkä jälkeen olen hiljalleen yrittänyt viedä asioita siihen suuntaan. Osallistuin tänä vuonna ensimmäistä kertaa lääketieteellisten alojen valintakoetilaisuuteen. Ajatuksena oli tehdä koe oppimistarkoituksessa, sillä systemaattisesti ennätin opiskelemaan valintakoemateriaaleja ainoastaan puolisen vuotta. Vaikka hieman uskalsinkin toivoa ihmettä, en kuvitellut sisäänpääsyn olevan realismia edellä mainitulla panostuksella.

Jonkinlaista pohjaa luonnontieteistä allekirjoittaneella on jo aiemmilta vuosilta. Kemian pitkän oppimäärän suoritin Eiran aikuislukiossa lukuvuonna 2018–2019, koska kyseinen oppiaine jäi alkuperäisinä lukiovuosinani (2000–2003) pakollisen yhden kurssin tasolle. Biologian kanssa tilanne oli sama eli täydensin sen syventävien kurssien osalta Eirassa, fysiikassa pitkä oppimäärä oli jo suoritettuna.

Pisteet eivät riittäneet sisäänpääsyyn yleislääketieteen puolella, mutta ei koe ihan huonostikaan mennyt: ensinnäkin sain arvokasta kokemusta itse valintakoetilaisuudesta – pääsin muun muassa testaamaan koetekniikkaa ja -strategiaa – ja toisekseen pisteeni olisivat riittäneet sisäänpääsyyn hammaslääketieteen puolelle. Nyt kun vielä saisi käsiinsä koevastausten kopiot, niin voisi tutkia hieman tarkemmin, mitkä osa-alueet vaativat erityishuomiota.

Varmasti kaikissa aineissa riittää vielä parannettavaa. Tähän tarpeeseen valmennuskurssin materiaalit vastaavat epäilemättä hyvin. Tehtäviä ja oppimateriaalia vaikuttaisi olevan monipuolisesti, ja se on tärkeää niin laskurutiinin kuin substanssiosaamisenkin kannalta. Treeniä ja vinkkejä opettajilta saanee myös aiemmin mainitsemaani koetekniikkaan: ajankäyttö on nähdäkseni yksi tärkeimpiä osa-alueita itse pääsykokeessa – urheilutermeillä ilmaistuna on siis tärkeää tunnistaa tilanne ja osata toimia sen mukaan.

Ja niin, miksi en ollut kelvollinen ensikertalaiskiintiössä? Minulla on aiempi tutkinto Teknillisestä korkeakoulusta vuodelta 2010. Insinöörityöt jäivät muutaman vuoden jälkeen, kun maailman tutkiminen dokumentaarisen elokuvan keinoin alkoi kiinnostamaan enemmän ja enemmän. Hain opiskelemaan alaa ja valmistuin media-assistentiksi vuonna 2015, minkä jälkeen aloitin kulttuurialan yrittäjänä. Ensimmäinen – ja tällä haavaa myös viimeinen – pitkä dokumenttielokuva näki päivän valon viime vuonna.

Lääketieteen ajattelisin olevan eräänlainen synteesi aiemmista valinnoistani: akateeminen käsityölaisammatti. Se nojaa vahvasti luonnontieteisiin, jotka taas tarjoavat mahdollisia selityksiä nykyään mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Luonto monimutkaisine vuorovaikutusverkoistoineen ja kaikkine muine kummallisuuksineen lumoaa entistä syvemmin eikä lakkaa hämmästyttämästä. Ja vaikka se kuulostaisikin pateettiselta, en osaa oikein muutenkaan asiaa sanoiksi pukea.

Kuvittelisin lääketieteen opiskelun, samoin kuin itse ammatin harjoittamisen, tarjoavan mielenkiintoisen mahdollisuuden todellisuuden tutkimiseen: välineenä se vain on hieman erilainen, kuin vaikkapa dokumentaarinen elokuva. Arvostan ammattikuntaa suuresti, ja itse ammatin harjoittaminen olisi varmasti helppo kokea mielekkäänä. Ajatus ihmisten auttamisesta on hieno ja kiehtoo suuresti, mutta luulenpa että oman lääketieteellisen filosofiani keskiössä olisi luonto kokonaisuutena eli ihmistä laajemmin ymmärrettynä. Ehkä se on huomioitu jo opetuksessa – olisi mahtavaa päästä ottamaan selvää!

Lääkikseen 2022.

Lääkiksen valmennustestaajat

Tässä blogisarjassa lääketieteen valmennustestaajat esittäytyvät ja kertovat omasta hakuprosessistaan. Blogikirjoitukset tarjoavat vertaistukea ja aitoja kokemuksia lääkiksen hakuprosessista.