Lääkiksen ensimmäinen kirjatentti
Viime viikko oli muille syysloma, meille yliopistolaisille tenttiviikko. Tämä oli itselleni ensimmäinen kunnollinen kirjatentti lääkiksessä, joten en tiennyt oikein mitä odottaa. Vietin suurimman osan viikosta kotikotona Vantaalla perjantain tenttiin lukien. Tentti koski Essential Cell Biology – kirjaa, joka oli siis tämä reilun 800 sivun englanninkielinen opus täynnä yksityiskohtaisia selityksiä jo ennestään tutuista aiheista, kuten proteiinisynteesistä ja solusyklistä. Asiaa oli paljon ja tuntui että aika loppuisi kesken, vaikka olinkin opiskellut asioita kunnolla jo pitkin jaksoa. Näin suurissa tenteissä kannattaa aina muistaa priorisointi, sillä kaikkia asioita ja yksityiskohtia ei ehdi oppia täydellisesti.
Tentti oli haastava, mutta osasin vastata lähes kaikkiin tehtäviin kunnolla. En ole vielä saanut tietää tuloksia, mutta uskon läpäisseeni tentin. Meillä Tampereella ei saa tenteistä arvosanoja 0-5, kuten yleensä yliopistoissa, vaan joko hylätty tai hyväksytty. Hyväksyttyyn suoritukseen tarvitsee saada 50% pisteistä. Mielestäni tämä on paljon parempi arvostelutapa, varsinkin lääkiksessä, sillä se vähentää kilpailua oppilaiden kesken eikä aseta ketään eriarvoiseen asemaan myöhemmissä opiskeluvaiheissa, kuten harjoittelupaikkojen saannissa tms. Omat pisteet sekä tentin keskiarvon saa kuitenkin tietää pyydettäessä sähköpostilla.
Tähän asti lääkis on ollut itseasiassa kevyempää kuin olin ennen ajatellut. Tottakai uutta asiaa tulee koko ajan ja pitää osata aikatauluttaa viikkojaan niin että opiskeluille jää riittävästi aikaa myös koulun ulkopuolella, mutta vapaa-ajalle ja harrastuksillekin kyllä löytyy aikaa. Moni vuosikurssilaisistani käy myös töissä opiskelujen ohella, enkä ole ainakaan vielä kuullut kenenkään heistä valittavan ajanpuutteesta.
Vapaa-ajan merkitystä ei kannata unohtaa, sillä lepo ja liikkuminen ovat todella suuressa asemassa uusien asioiden oppimisessa. Itse olen ruvennut taas käymään 2-3 kertaa viikossa salilla, ja sen lisäksi Tampere on sen verran kompakti kaupunki että kaikkialle pääsee helposti kävelemällä tai pyöräilemällä. Olen kokenut salilla käymisen auttaneen jaksamiseeni ja yleiseen hyvinvointiin.
Solut – jakso ei ollut itselleni ainakaan se mielenkiintoisin, mutta tottakai kaikki lähtee soluista ja tätä tietoa tarvitaan voidakseen ymmärtää vaikeampia kokonaisuuksia. Tässä jaksossa pidin erityisesti kliinisistä osioista, kuten labratöistä ja verinäytteen oton harjoittelusta. Meillä on tämän vuoden puolella vielä monia mielenkiintoisia asioita, kuten genetiikka – sekä LKK – jakso (Lisääntyminen, Kasvu ja Kehitys). Genetiikka – jaksosta puhun lisää ensi postauksessa. LKK jaksossa pääsemme seuraamaan mm. neuvolan toimintaa sekä pääsemme pitämään nalle sairaalaa päiväkodin lapsille.
Genetiikka jaksosta ja mm. ensimmäisistä sitseistä lisää ensi kerralla. Hyvää viikonloppua kaikille! ☺️
Katja