Kohti pääsykoekevättä — näin aion valmistautua kevääseen
Olen kasvanut perheessä, jossa yhteiskunnalliset ja oikeudelliset aiheet ovat olleet läsnä koko ikäni ja olen saanut oppia ja kuulla hyödyllisiä keskusteluja lapsesta asti perheeni joulupöydässä. Uskon tämän olleen yksi syy siihen, miksi jo nuorena syttyi kipinä oikeustieteen opintoja kohtaan. Olen saanut olla onnellisessa asemassa, sillä en ole joutunut stressaamaan siitä, mitä haluan lähteä opiskelemaan ja miksi haluan isona — oikeustieteellinen on aina ollut se päämäärä ja tavoite.
Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2019 ja tiesin heti, että haluan viettää välivuoden ennen jatko-opintoja. Kävin kuitenkin tekemässä kokeen ja katsomassa minkälainen itse koetilanne on. Keväällä 2020 oli ensimmäinen oikea hakukertani. Kyseinen kevät oli kuitenkin monille erikoinen, sillä korona tuli sekoittamaan arkea. Itselle tuon vuoden koetilanne oli liikaa, enkä pystynyt hillitsemään stressiä koetilanteessa. Koulupaikka jäi saamatta.
Keväällä 2021 valmistautuminen kokeisiin sujui erittäin hyvin. Puolisoni haki samaan aikaan kauppakorkeakouluun ja molempien arki muodostui lukemisen ympärille. Pääsykoekirjat olivat itselleni todella mieluisat ja osaaminen oli mielestäni myös parasta mihin pystyn. Olen aina omannut hyvän muistin ja pidän lukemisesta, joten kirjojen sisältö jäi nopeasti päähän. Menin kokeeseen itsevarmana ja vielä monivalintatehtäväosion jälkeen olin aivan varma koulupaikastani. Turhautuminen ja paniikki iskivät kuitenkin jälleen aineistotehtävien kohdalla. Kyseiset tehtävät olivatkin ne, joiden takia koulupaikka jäi jälleen vain kahden pisteen päähän.
Viime vuoden hakukerta oli tunteita herättävä. Olin antanut kaikkeni ja muistin kirjojen sisällön mielestäni niin hyvin kuin vaan on mahdollista. Koulupaikka jäi kuitenkin saamatta. Vaikka oloni oli pettynyt, tiesin kuitenkin heti, mihin asioihin tulee tehdä muutos seuraavalla kerralla. Ongelmani on ehdottomasti aineistotehtävät, joita varten tänä keväänä pitää tehdä paljon töitä. Halusin kuitenkin hyödyntää tulevan välivuoden opintojen kannalta, joten päätin suorittaa avoimen yliopiston kursseja ja kerätä sieltä itselleni kokemusta. Avoimen yliopiston kurssit ovat vain vahvistaneet sen, että tämä on se, mitä haluan opiskella.
Pääsykokeet lähestyvät ja nyt onkin hyvä aika alkaa miettiä omaa suunnitelmaa kevättä varten. Itselläni aika ennen pääsykoekirjojen saapumista kuluu valmennuskeskuksen valmennuskurssin parissa. Tämän lisäksi minulla on vielä muutama avoimen yliopiston kurssi suorittamatta. Näiden lisäksi arjen suunnittelu ja aikataulutus ovat tärkeitä. Olen koonnut alas omat tapani siihen, miten aloitan valmistautumisen tulevaa kevättä varten.
1 Kevään aikataulu
Tulevan kevään aikatauluttaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tällä en tarkoita vielä tarkan lukusuunnitelman tekemistä, vaan sitä, että suurpiirteisemmin tietää, mitä tapahtuu ja milloin. Ensimmäisenä tärkein asia on kalenteriin tilan tekeminen ajalle, jolloin pääsykoekirjat ovat julki. Tämän jälkeen lisään kalenteriin muut suunnitelmat ja tapahtumat. Aikatauluttamisella pyrin siihen, että pystyisin pitämään hetken vapaata ennen kirjojen julkistamista sekä sen, että kirjojen julkistuksen jälkeen kalenterissa olisi tilaa ainoastaan lukemiselle.
Koska pääsykokeisiin on vielä aikaa, niin nyt on hyvä aika suunnitella, miten hoitaa esimerkiksi lukuajan työssäkäynti. Itse haluan jo aikaisin hoitaa itselleni töistä lukuloman, jotta ajankäyttöä ei tarvitse stressata sen osalta enää kokeiden lähestyessä.
Aikatauluun kannattaa muistaa lisätä myös yhteishaun päivämäärät.
2 Valmennuskurssi
Ennen pääsykoekirjojen julkistusta kokeisiin pystyy valmistautumaan valmennuskurssin avulla. Itselleni tärkein asia mitä valmennuskurssilta odotan, on aineistotehtäviin valmistautuminen. Kaikki mahdollinen valmistautuminen kannattaa hoitaa ennen pääsykoekirjojen julkistamista, sillä sen jälkeen aikaa täytyy käyttää niiden sisällön opiskeluun.
3 Arkisen rytmin löytäminen
Ennen pääsykoekirjojen julkistusta tärkeää on löytää arkeen itselle mieluinen ja sopiva rytmi. Kun rytmi on kunnossa, on helppo hypätä kirjojen kimppuun. Itse pyrin ennen kirjojen julkistusta rakentamaan rytmin, joka koostuu opiskelusta sekä palauttavasta urheilusta. Tämän lisäksi unirytmi on tärkeä saada kuntoon ennen luku-urakkaa.
4 Oikeudellisen tekstin lukeminen
Ennen pääsykoekirjoja ei ole pakko lukea, eikä se ole mielestäni avain opiskelupaikkaan. Kokeessa tarvittavat asiat löytyvät pääsykoekirjoista ja ainoastaan niistä kysytään kokeessa. Joillakin muiden tekstien lukeminen voi aiheuttaa myös haittaa ja turhaa sekoitusta. Itse olen kuitenkin avoimen yliopiston opintoja tehdessä huomannut sen, että oikeudellisen tekstin lukeminen pitää omat aivoni virkeänä ja olen oppinut hyödyntämään aineistoja paremmin. Koenkin tämän itselleni tärkeäksi juuri aineistotehtävien kannalta. Tätä varten suoritan keväällä muutaman kurssin avoimessa yliopistossa.