Lääketiede  •  07.03.2023

Kesätyömahdollisuudet lääkiksessä

Näin kesän lähestyessä ajattelin hieman puhua kesätyömahdollisuuksista lääkiksessä. Ennen lääkistäkin on mahdollista päästä esimerkiksi osastosihteeriksi sairaalaan. Tässä työssä pääsee näkemään hyvin sairaalan arkea ja eri työntekijöiden työnkuvaa.

1 vuosi opintoja takana

Ensimmäisen vuoden jälkeen voi päästä tekemään lähihoitajan sijaisuuksia esim. vanhainkotiin. Tämän lisäksi vaihtoehtoina ovat taas eri osastosihteerien ja vastaanottovirkailijoiden työt. Esimerkiksi meidän lääkiksessämme moni on töissä Pihlajalinnalla alusta alkaen. Joskus voi päästä myös näytteenottajaksi. Lisäksi jotkut, esimerkiksi minä itse, menevät töihin tutkimusryhmiin. Näissä pääsee vähän sisälle tutkimusten maailmaan, saa kontakteja sekä voi päästä aloittamaan syvärit, ja miksei lopulta myös vaikka väitöskirjan.

2 vuotta opintoja takana

Toisen vuoden jälkeen kaikki edelliset vaihtoehdot ovat avoinna, mutta näiden lisäksi voi päästä esimerkiksi verinäytteenottajaksi tai ainakin meillä yksi oli lääkintävahtimestarin oppilaana. Lääkintävahtimestarit auttavat välineiden ja laitteiden siirrossa ja käytössä, voivat olla avustamassa ortopedisissä leikkauksissa ja esim. usein kipsaavat raajoja päivystyksessä. Jotkut voivat myös päästä jo tekemään amanuenssin töitä, vähintään joululomalla.

3 vuotta opintoja takana

Kolmannen vuoden jälkeen suurin osa tekee amanuenssuureita eli toimii ”lääkäriopiskelijana”. Yliopistollisten sairaaloiden lisäksi näitä voi suorittaa aika lailla missä vain julkisen terveydenhuollon asemalla (terveyskeskukset, neuvolat…).  Amanuenssuureita tulee suorittaa yhteensä 24 op edestä ennen valmistumista, ja yhdestä 4 viikon jaksosta saa 6 op. Näitä tosin kerryttää myös neljännen ja viidennen vuoden jälkeiset harjoittelut, joten kaikkia lomia ei tarvitse olla töissä, vaikka ”manuilemaan” pääsee niin kesä- kuin joululomillakin.

4 vuotta opintoja takana

Neljännen vuoden jälkeen pääsee tekemään jo periaatteessa lääkärin sijaisen töitä. Paikka riippuu viimeisen puolen vuoden klinikoista. Esim. jos Tampereella on valinnut neljännen vuoden kevääksi ”isot klinikat” (kirurgia, sisätaudit…) pääsee terveyskeskusten vuodeosastoille yms. töihin kesällä. Jos taas on valinnut ”pienet klinikat” (psykiatria, lastentaudit, naistentaudit), niin kuin minä, pääsee psykiatrialle. Joskus voi päästä myös lastentaudeille, mutta yleensä vain psykiatrille. Itselleni psykiatria ei tunnu niin omalta, joten päätin vielä tämän kesän tehdä amanuenssuureita, ja nähdä aloja, joita ei klinikassa tule vastaan, esim. fysiatria.

5 vuotta opintoja takana

Viidennen vuoden jälkeen pääsee tekemään lääkärin sijaisen töitä edellisten lisäksi myös terveyskeskuksiin. Tällöin mahdollisuuksia on jo valtavasti. Kuudennen vuoden jälkeen ollaankin jo valmiita lääkäreitä, joten kaikki vaihtoehdot ovat avoinna.

Kaikenlaista pääsee siis tekemään niin ennen lääkistä kuin lääkiksen aikanakin, ja varmasti löytyy vielä paikkoja, mitä en postauksessani maininnut. Kannattaa vain rohkeasti ottaa yhteyttä paikkoihin, jotka kiinnostavat itseä. Ei sitä koskaan tiedä, mitkä ovet lopulta aukeavat ja minne eri kesätyötilaisuudet johtavat.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01