AMK tekniikan ala  •  11.11.2019

Katsaus kuluneeseen syksyyn

Ensilumen kunniaksi on hyvä pohtia hieman kuluvaa syksyä, tarkastella lähemmin käynnissä olevia opintojaksoja ja hieman verrata niitä ykkösvuoteen.

Rakennetekniikan perusteet – opintojaksolla on jatkettu oikeastaan suoraan siitä, mihin lujuusopissa keväällä jäätiin. Kurssi alkoi puurakenteiden rajatilamitoituksella ja puun eurokoodi 5:een tutustumisella. Nyt puurakenteiden tenttikin on jo ohi, ja rakennetekniikka jatkuu teräs- ja teräsbetonirakenteilla. Kurssille täytyy myös laskea isohko harjoitustyö puurakenteista. Itse olen viihtynyt hyvin kaikilla mitoituskursseilla, eikä tämäkään tee poikkeusta. Laskeminen on mukavaa.

Pohjarakentamisen perusteissa perehdyimme kaivantoihin, perustamistapoihin, kuivatukseen, routasuojaukseen ja tiivistykseen. Lisäksi labratunnilla teimme tiivistysharjoituksia ja kantavuusmittauksia. (Blogin pääkuvassa on laboratoriotunnilla tehty levykuormituskoe.) Myös pohjarakentamisen perusteisiin kuuluu harjoitustyö perustusten mitoituksesta, eristyksestä ja kuivatuksesta. Kävimme kurssilta myös työmaavierailulla Santalahdessa, jossa näimme erilaisia, massiivisia tuentaratkaisuja käytännössä.

Rakennusalan tietotekniikan ja mallintamisen kurssilla olemme opetelleet käyttämään ArchiCADia, joka on mallinnusohjelma. Kurssi sujuisi osaltani muuten mallikkaasti, mutta keskittyminen isossa tietokoneluokassa on välillä todella haastavaa. Onneksi asia itsessään on kuitenkin mielenkiintoinen ja ohjelmakin jopa suomenkielinen.

Yhdyskuntatekniikan perusteet -kurssi järjestetään yhdessä Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kanssa. Puolet luennoista lähetetään videoyhteyden avulla meille ja puolet taas meiltä Hervantaan. Kurssin asiasisällöt ovat olleet todella mielenkiintoisia ja itse olen nauttinut hieman erilaisesta ja analyyttisemmasta tulokulmasta aiheeseen. Esimerkiksi vesihuollon paikallishistoriaa käsittelevä luento jäi erilaisuutensa vuoksi todella hyvin mieleen.

Rakentamisen tuotantotekniikan kurssilla olemme perehtyneet muun muassa työmaan perustamiseen, torninostureihin, työmaan jätehuoltoon, rakennusvalvontaan ja työmaakokouksiin. Aihealue on todella laaja, ja luentomuotoinen opetus on herättänyt paljon uusia kysymyksiä, joihin kaikkiin ei edes ole yksiselitteistä vastausta.

Kakkosvuoden syksy on ollut mielestäni antoista ja kiinnostava, mutta selvästi erilainen kuin ensimmäinen syksy, jonka aikana matemaattinen osaaminen korostui ja muu jäi vähemmälle. On kuitenkin hieano huomata, että mitä pidemmälle opinnot etenevät, sitä enemmän muodostuu omaa, kokonaisvaltaisempaa näkemystä alasta.

Vili

Olen vuonna 1989 syntynyt rakennusinsinööriopiskelija Tampereen ammattikorkeakoulusta. Nautin luovasta ongelmaratkaisusta ja konkreettisesta tekemisestä, eli pääsen opinnoissani toteuttamaan itseäni erinomaisesti. Olen luonteeltani asiakeskeinen introvertti, mutta nautin kuitenkin ystävien seurasta ja hyvästä huumorista. Olen naimisissa, ja minulla on vuonna 2016 syntynyt poika. Harrastan  liveroolipelaamista ja lenkkeilyä.