Oikeustiede  •  13.01.2018

Jännittääkö pääsykokeet ja korkeakouluhin hakeminen?

Jännittääkö pääsykokeet ja korkeakouluihin hakeminen?

Hakemisesta ja pääsykokeista jännittäminen voimistuu vuoden vaihteen jälkeen. Hysteria tarttuu yhdeltä hakijalta toiselle. Välillä usko omaan tekemiseen ja sisäänpääsyyn meinaa loppua. Ajan kanssa kilpailu ja stressi lisäävät negatiivisia ajatuksia ja suhtautumista omaan tekemiseen.

Mikä avuksi?

Pääsykokeisiin valmistautumisesta, varsinkin tällaisille hakupainealoille esimerkiksi oikis, liikkuu paljon erilaisia huhuja. Osa on lukenut epäinhimillisiä määriä vuorokaudessa, osan asunto on ollut täynnä muistiinpanoja. Tällaisilla aloilla kilpailu opiskelupaikasta on kovaa ja hakijoita paljon. Totta on myös se, että paikan saavuttamiseksi on tehtävä valtavasti töitä, mikä on ajanut monia käsittämättömiin suorituksiin. Tätä ei kuitenkaan kannata alkaa liioittelemaan omaa urakkaa aloittaessa. Tärkeintä on vain opiskella päivät, nukkua yöt ja syödä siinä välissä. Kun homma alkaa kuitenkin jossain välissä stressaamaan, niin muista muutama perusjuttu, jotka erittelen seuraavaksi.

  1. Vähätteletkö omaa suoriutumistasi ja osaamisesi tasoa, tai mitätöit omia sisäänpääsymahdollisuuksiasi? Haasta kielteinen suhtautumisesi rohkaisevalla ja oloasi kohentavalla puheella. Kehu itseäsi ja ole itsellesi armollinen. Jos lukumäärä mietityttää, muista, kaikkea ei millään aina ehdi oppia, aika on kaikille sama ja itsesi soimaus vain pahentaa oloasi turhaan.  Opettele ottamaan positiivinen ote haastavissakin tilanteissa.
  2. Kuvitteletko, että kaikki muut ovat lukeneet enemmän tai ovat sinua parempia? Älä kuvittele, että tiedät, miten asiat ovat. Yleensä tilanne on se, että harva on ylitse muiden. Suurimmat erot keväällä tapahtuu, kun toisilta loppuu usko, tahto ja jaksaminen, toiset taas jatkavat sinnikkäästi pänttäystä. Tietysti epäonnistumisen syitä on oikeasti monia muitakin, mutta vain nämä kannattaa pitää itse lukemisen aikana mielessä, jotta epäonnistumisen pelko ei kasvaisi liian suureksi.
  3. Kertoiko kaveri kirjastolla, että on lukenut eilen 16h ja alkoi ahdistaa? Tavallista on, että omaa suoriutumistaan liioitellaan. Keskity vain omaan oppimiseesi, älä muiden. Vertailu on turhaa ja saattaa aiheuttaa turhaa stressiä. Sen sijaan toisen kannustus ja vertaistuki auttavat paljon. Näin ollen kannusta kaveria ja saat kaverilta kannustusta myös itse.
  4. ”Haluaisitko oikikseen. Pitäisikö lukea enemmän. Kerroitko juuri tuttavallesi, että haluaisit hakea oikikseen, mutta pitäisi…” Korvaa nämä haluaisin ja pitäisi –puheet ja ajatuksesi, voin- ja pystyn- puheella. Usko itseesi ja tee se työ. Sitä tarvitsee kestää vain kerran (kirjoittanut kesti sen neljästi). Se on sen arvoista.
  5. Tuntuuko sinusta, että nyt on pakko päästä sisään tai… Hyvä. Asenteesi on selvästi hyvä ja olet motivoitunut. Muista kuitenkin, että joskus, kun hommasta tulee pakonomaista, se saattaa alkaa ahdistaa. Hyvin stressaantuneena myös oppiminen voi hidastua, mieleen palauttaminen voi tuntua hankalalta ja asiat alkavat herkästi unohtumaan. Tästä syystä oloa voi helpottaa, jos näet muutakin kuin ääripäät. Jos et pääse heti sisään, aina tulee uusia mahdollisuuksia ja tilalle saattaa oikeasti tulla muita kivoja juttuja. Oikikseen pääsee kyllä enemmin tai myöhemmin, jos niin haluaa. Tavoittele siis sisäänpääsyä täysiä, mutta älä lopeta nukkumista ja kuluta aikaasi itkemiseen asian takia. Paras tulos tulee, kun pitää positiivisen asenteen, nukkuu ja syö hyvin ja lukee ahkerasti päivän.

Mukavaa tammikuuta kaikille! 🙂

-Taija-Maija

Taija-Maija