Fuksivuoden aloitus
Monella on jännittävät hetket käsillä ensi viikolla tai ainakin tämän kuukauden aikana. Nimittäin lääkiksen ensimmäinen vuosi alkaa. Jännittääkö jo? Vai pelottaako? Toivottavasti ei. Uudet tilanteet ovat aina jännittäviä, mutta ei syytä huoleen, sinun kanssasi on yli 100 ihmistä samassa tilanteessa (jos tulet Tampereelle, noin 140). Ensimmäisillä viikoilla teillä on tutorit (Tampereella Hutut) ryhmäyttämässä teitä, joten et varmasti jää yksin.
En tiedä varmasti muista lääkiksistä, mutta ainakin meillä Tampereella, ensimmäinen jakso on todella rento. Aloitusjaksolla pääset tutustumaan yleisesti opiskeluun, mm. PBL-opiskeluun, pääset kuulemaan lääketieteen etiikasta, opettelemaan elvyttämistä (!) sekä mikä parhainta, pääset mukaan lääkiskuplaan. Olen varma, että saat reilusti kavereita jo ensimmäisten viikkojen, jopa päivien aikana.
Ensimmäiset viikot tarjoavat reilusti erilaisia tapahtumia ja koulupäivän jälkeistä tekemistä, joten muista pitää hauskaa! Kannattaa osallistua kaikkeen, mikä kiinnostaa, mutta samaan aikaan mihinkään ei ole pakko osallistua. Saat varmasti paljon kavereita ihan jo koulun kautta, tapahtumat ovat vaan ekstraa, jossa voi myös tutustua muiden tiedekuntien opiskelijoihin. Lääkiskupla on kiva pieni kuplansa, mutta kannattaa hieman myös laajentaa kaveriporukkaansa, tuore näkökulma eri asioihin tuo aina mukavaa vaihtelua. Holittomuus on nykyään myös yleistä, eli jos kuulut tähän ryhmään (niin kuin minä), niin ei syytä huoleen, myös holittomia tapahtumia löytyy reilusti!
Muista kuitenkin myös pitää huolta omasta jaksamisestasi. Yliopistossa saa ja pitää pitää hauskaakin, mutta opiskeluita tai omaa jaksamista ei kannata laiminlyödä. Ei ole kiva joutua moneen kertaan uusimaan tenttiä, sillä se samalla myös lisää opiskelutaakkaa. Ainakin Tampereella pikauusinta on yleensä viikon päästä tenttien tuloksien tulosta, mikä tarkoittaa, että uusi jakso on jo kunnolla käynnissä.
Jos et vielä tee näitä kahta asiaa, niin suosittelen lämpimästi varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana:
1. Aikataulutus
-
- ei mikään tiukka (!), mutta yleiskatsaus viikkoon
- auttaa opiskeluiden ja vapaa-ajan erottelussa ja näin ollen jaksamisessa
- älä aikatauluta opiskelua iltamyöhään, kunnon yöunet ovat tärkemäpää kuin viimehetken paniikkipänttäys tai hutiloiden tehdyt muistiinpanot
2. meal preppaus
- itse tein yleensä sunnuntai-iltaisin tai maanantaisin ruoat vähintään 2-3:lle päivälle eteenpäin, jolloin pitkän koulupäivän jälkeen tai muuten tiukoissa aikatauluissa ei tarvinnut yhtäkkiä alkaa kokkailemaan tai käymään kaupassa
– Katja