Lääketiede  •  24.02.2021

Etäopiskelupäivä

Millaiselta näyttää etäopiskelupäivä toisen vuoden lääkisläisen näkökulmasta? Jokainen päivä ja viikko on sisällön puolesta erilainen, mutta samanlainen runko toistuu kuitenkin päivästä toiseen. Koska meillä Tampereella ei ole montaa kurssia jakson aikana, vaan yksi aihekokonaisuus, on lukujärjestys myös sen mukainen. Joskus päivässä voi olla monta luentoa ja ryhmätyö/tutor, ja joskus taas on täysin itsenäisiä opiskelupäiviä tai päiviä, jotka sisältävät max yhden luennon tai tutor-istunnon. Vaihtelu virkistää, vai miten se menikään 😅

Itse olen pyrkinyt heräämään joka päivä melko samaan aikaan riippumatta siitä, onko minulla itsenäistä opiskelua vai luentoja/ryhmätöitä. Näin opiskelurutiinit pysyvät paremmin, ja vapaa-ajan aikataulutus onnistuu myös helpommin. Kannattaa myös pitää kiinni normaaleista aamurutiineista, aivan kuin olisit menossa koululle. Pääset paremmin opiskelumoodiin, kun olet vaihtanut yöpuvun normaaleihin vaatteisiin, harjannut hiuksesi ja jopa vaikka meikannut, jos tämä kuuluu normaaleihin rutiineihisi. Opiskelu ei luultavasti ole yhtä tehokasta, jos vain käännät kylkeäsi sängyssä ja kaivat tietokoneen syliisi.

Normaalisti herään 8.30-9.00, ja aloitan opiskelun viimeistään kymmeneltä jos minulla ei ole mitään ohjattua opiskelua. Pidän pienempiä taukoja, kun keskittyminen ei meinaa riittää ja noin tunnin ruokatauon yleensä 12-13 aikoihin. Opiskelut lopetan yleensä noin 16-17 aikoihin, joten vapaa-aikaa jää myös reilusti. Tottakai joskus opiskelut venyvät, ja näin etäaikana koneen ollessa koko ajan lähellä, saattaa opiskelupäivä jatkua aivan liian pitkään. Nämä ”katson vielä nopeasti tämän jutun” -ajatukset pitkittävät päiviä, ja lopulta usein vain enemmän uuvuttavat, kuin tukevat opiskelua.

Jos esimerkiksi katsotaan paria viimeistä opiskelupäivääni, oli niiden sisältö aika lailla tällainen:

Ti

  • herätys 7.30
  • tutor 8.00-9.30
  • itsenäistä opiskelua
  • vuorovaikutus-ryhmätyö 10.15-12.15
  • lounas 12.30-13.30
  • itsenäistä opiskelua noin 16 saakka

Ke

  • herätys 9.00
  • itsenäistä opiskelua 10.30-12.30
  • lounas 12.30-13.30
  • itsenäistä opiskelua 15.45 asti

Joskus aamut venyvät, ja opiskelut alkavat myöhemmin, niin kuin voi nähdä esimerkiksi eilisestä opiskelupäivästäni. Tämä on kuitenkin täysin okei. Opiskellessa kannattaa aina mennä oma jaksaminen edellä. Tottakai on hyvä myös haastaa itseään ja yrittää pitää omista oppimistavotteistaan kiinni, mutta väsyneenä opiskeluista ei juurikaan ole hyötyä. Keskittymisen ja vireystilan ollessa nolla, on opiskelu usein vain turhaa toistamista, eikä mikään oikeasti jää päähäsi. Nämä ovat ne hetket, kun on vain parasta sulkea kirja ja tehdä loppupäivä jotain aivan muuta. Oppimisessa tulee muistaa opiskelun ja levon tasapaino. Näin varmistat maksimaalisen hyödyn panoksestasi. Tsemppiä opiskeluihin!

Jos haluat seurata lisää etäopiskeluitani, ota seurantaan instagramissa käyttäjätilit: Katjusa1 ja kk_studygram01

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01