Ensihoitajaksi polkuopintojen kautta
1. Minkä alan opiskelija olet ja missä?
Opiskelen ensimmäistä vuotta Oulun ammattikorkeakoulussa polkuopiskelijana sairaanhoitajaksi
2. Kerro, miten pääsit opiskelemaan!
Itselläni oli ollut vähän pidempi tauko opiskelusta, sillä valmistuin lukiosta 2013 ja 2016 ammattikoulusta media-assistentiksi. Sen jälkeen olen tehnyt jatkuvasti töitä.
Aloitin pääsykokeisiin valmistautumisen kertaamalla matikkaa ja englantia aikuislukiossa. Otin myös Valmennuskeskuksesta AMK sotelin valmennuskurssin. Aikataulutin päiväni, milloin opiskelen sotelin materiaaleja ja milloin lasken matikkaa. Tietenkin minun täytyi myös tasapainotella töissä käymisen kanssa. Pyrin aina lukemaan päivisin 4-6 tuntia.
Esivalintakokeen jälkeen tuli kutsu virallisiin pääsykokeisiin kouluun. Meidän piti kirjoittaa itsestä pieni esittely, kertoa miksi haluaa juuri kyseiselle alalle ja mitkä ovat omat opiskeluvalmiudet. Itse en päässyt valitettavasti tutkinto-opiskelijaksi ja jäin varasijalle 10. Onneksi olin kuullut/lukenut avoimesta ammattikorkeasta. Avoimessa opiskelen samoja opintojaksoja, kuin tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Myöhemmin, kun pyrin tutkinto-opiskelijaksi, voin esittää avoimessa suorittamani opinnot hyväksi luettavaksi.Avoimen opiskelijana en ole oikeutettu opiskelijakorttiin enkä Kelalta saataviin opintotukeen eli jouduin tasapainottelemaan koulun ja töiden välillä.
3. Minkä tyyppistä opiskelu on, mitä menetelmiä käytetään ja millaisia asioita opiskellaan?
Itse opiskelen monimuotokoulutuksessa eli opiskelu tarkoittaa useita erilaisia opiskelumuotoja. Opiskelu on lähi- ja verkko-opiskelua, itsenäistä tai parityöskentelyä, ryhmätyöskentelyä tai suurryhmäopiskelua koululla, työpaikoilla tai tietoverkkojen välityksellä. Monimuoto-opiskelu edellyttää läsnäoloa sekä lähiopetusviikoilla että verkkoympäristössä. Tämä opiskelutapa edellyttää itsekuria, kyky ottaa vastuuta omasta opiskelusta ja pitää osata käyttää kalenteria. Ilman kalenteria kaikki hommat ovat levällään!
Sairaanhoitajanopinnot edellyttävät vastuullisuutta, suunnitelmallisuutta ja aktiivisuutta. Opintojen keskeisiä sisältöalueita ovat hoitotyön perusteet, kliininen hoitotyö sekä eri ikäisten asiakkaiden, potilaiden ja perheiden sairaanhoitotyö kodeissa, sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluissa ja erikoissairaanhoidossa. Sairaanhoitajan opinnot kestävät yleensä 3,5 vuota. Voisin veikata, että opintojen vaativuus suhteessa käytettävissä olevaan aikaan ja opiskelijoiden hiipuva motivaatio voivat vaikuttavat valmistumisen viivästymiseen.
4. Miksi alasi ja sen opiskelu kiinnostaa sinua?
Lapsena sairaanhoitaja ei ollut vielä unelma-ammattini. Ihmisläheisyys, auttaminen ja vastuu ovat aina kiehtoneet ja olen halunnut yhdistää ne työntekoon. Oma äitini on myös sairaanhoitaja ja olen, saanut vierestä seurata millaista työtä tämä on. Terveydenhuollossa myös riittää aina töitä ja halusin itsekin tehdä tärkeää työtä ”isona”, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin.
5. Millaisiin tehtäviin suunnittelet tulevassa työelämässä sijoittuvasi?
Jos kerron uusille tuttaville, että opiskelen sairaanhoitajaksi, niin moni sanoo näkevänsä minut psykiatrisena sairaanhoitaja, koska luonteeltani olen rauhallinen ja ääneni on rauhoittava. Siitä olen nyt ottanut eniten selvää ja se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Äitini oli anestesiahoitaja ja hän tietenkin puhuu sen puolesta. Aika näyttää mihin sitä sitten lopulta lähtee.
6. Kuinka suuren työmäärän opiskelu vaatii, mitkä asiat koet vaikeiksi tai haastaviksi?
Aikatauluttaminen on välillä haastavaa. Pitää saada päivään sovitettua niin koulu, ryhmätyöt, työt ja vapaa-aika. Hyvällä aikatauluttamisella pääsee jo pitkälle. Ei kannata jättää tehtävien tekoa viime tippaan, sillä jotkin tehtävät voivat vaatia monta tuntia työtä. Ryhmätöiden aikataulujen sopiminen on myös välillä haastavaa, sillä jos ryhmässä on neljäkin henkilöä, niin yhteinen aika on haastava löytää.
7. Millainen on näkemyksesi mukaan alasi opiskelijoiden kesätyöllistymistilanne?
Meillä on ensimmäinen harjoittelu nyt marras-joulukuussa. Harjoittelut yleensä tehdään vanhainkodeissa, hoitokodeissa tms. missä opimme ihan sitä perustyötä. Sairaanhoitajaopiskelijat pääsevät ensimmäisen vuoden jälkeen tekemään ”lähihoitajana” kesätöitä. Omasta tuttavapiiristäni monet ovat päässeet kesätöihin esim. juuri niihin harjoittelupaikkoihin missä ovat suorittaneet ensimmäisen harjoittelun. Harjoittelujaksolla kannattaakin olla aktiivinen ja reipas, niin se voi avata sinulle oman alan kesätyömahdollisuuksia.
8. Kuvaile alasi opiskelijaelämää. Miten opiskelijaelämä on vaikuttanut elämääsi?
Korkeakouluopiskelusta varmasti monella on päällimmäisenä mielessä erilaiset opiskelijatapahtumat ja haalareiden hommaaminen. Erilaisia tapahtumia tulee olemaan paljon ja läpi vuoden. Opiskelijatapahtumissa tutustuu hyvin uusiin luokkatovereihin, joten niissä kannattaa käydä, mutta kyllä luokkalasiin tutustuu, vaikka ei kävisi aktiivisesti erilaisissa tapahtumissa. Meillä on kiva pieni porukka, jossa kierrämme erilaisissa tapahtumissa ja pidämme hauskaa yhdessä. Opiskelijatapahtumissa pääsee mukavasti aina nollaamaan kaikki ajatukset ja ei tarvitse miettiä työ- tai koulujuttuja.
9. Kuvaile millainen ihminen tai luonnetyyppi soveltuu mielestäsi opiskelemaan alaasi, millaisia ihmisiä opiskelijoiksi valikoituu?
Opiskelijana sinun tulee olla halukas opiskelemaan ammattiin, jossa tarvitaan tiedollista ja taidollista osaamista sekä vuorovaikutustaitoja. Ihmisestä välittäminen ja inhimillisyys kuuluvat olennaisena osana tulevaan työhösi. Sairaanhoitajaksi soveltuu henkilö, joka haluaa tehdä ihmisläheistä työtä, halua kehittää omaa osaamistaan ja tekemään nopeita ratkaisuja vaativissakin tilanteissa. Sanoisin, että ihmiset, joilla ei ole pitkää pinnaa ja paineensietokykyä niin tämä ala ei ole ehkä sinulle. Sillä sairaanhoitaja voit kohdata mitä vain ja aina pitää olla valmis auttamaan.
Lähde rohkeasti kokeilemaan sopiiko tämä ala sinulle. Sotelin ala on niin laaja, että jokaiselle varmasti löytyy se oma paikka. Tämä työ tulee palkitsemaan sinut vielä monta kertaa urasi aikana.
-Hanna