Oikeustiede  •  03.02.2018

Älä tee näitä virheitä opiskellessasi

Älä tee näitä virheitä opiskellessasi.

Et suunnittele lukuaikataulua.

Ilman ennakkoon suunniteltua aikataulua ja lukusuunnitelmaa, saatat helposti elää illuusiossa, että aikaa on käytettävissä paljon. Tästä syystä ilmoittaudut mukaan erilaiseen toimintaan ja harrastuksiin, lupaudut näkemään ystäviäsi, sovit tapaamisia ja työvuoroja. Pian huomaat, ettei aikaa jää tarpeeksi tentteihin valmistautumiseen. Tästä johtuen, on tärkeää aloittaa jokainen uusi periodi niin, että valmistelet itsellesi toimivan aikataulun (aihe ansaistsisi ihan oman kirjoituksensa). Näin ollen huomaat konkreettisesti ennakkoon, kuinka paljon aikaa sinulla on käytettävissäsi ja osaat ilmoittautua mukaan vain niihin tapahtumiin, joihin sinulla on kunnolla aikaa osallistua. Tällöin myöskään opiskelu ei kärsi vapaa-ajan aktiviteeteista.

Et aseta opiskelulle omaa aikaa.

Vaikka olisitkin suunnitellut itsellesi aikataulun, jossa olet päättänyt tiettyinä päivinä keskittyä vain opiskeluun, saatat pian huomata, ettei lukeminen edisty toivotussa aikataulussa. Varsinkin jos olet väsynyt tai lukeminen tuntuu sinä päivänä muuten vain turhauttavalta, on viisasta asettaa opiskelulle ihan konkreettinen ajankohta. Tällöin tiedät, että esimerkiksi klo. 9-12 välillä sinun on luettava tietty pätkä, jonka jälkeen saat pitää tauon. Muutoin päivät saattavat kulua huomaamatta arkipäiväisten asioiden hoitoon, kuten siivoukseen, kaupassa käyntiin, ruoan laittoon yms. Kaikki tällainen vie huomaamatta yllättävän paljon aikaa. Siksi opiskelulle on hyvä varata ihan oma loukkaamaton aikansa, jona sinun on keskityttävä vain ja ainoastaan opiskeluun.

Oppimistasi hidastavat häiriötekijät.

Monet yrittävät motivoida itseään opiskelemaan esimerkiksi avaamalla lukiessa television tai netflixin taustalle pyörimään tai kuuntelemalla samalla musiikkia. Useat myös pitävät puhelinta koko ajan vieressä. Kaikki tämä kuitenkin häiritsee keskittymistä. Saatat myös huomaamattasi lukea hitaammin tai vähät väliä sortua selaamaan puhelintasi, jolloin vain hukkaat arvokasta opiskeluaikaa. Jos tavoitteesi on oppia asiat kerralla hyvin, suosittelen, että kun luet lue. Varaa opiskelulle oma aika ja keskity sinä aikana vain lukemiseen. Tämä helpottaa oppimista huomattavasti.

Et tee hyviä muistiinpanoja.

Toiset eivät koe muistiinpanoja ollenkaan tärkeiksi, toiset taas eivät koe oppivassa ollenkaan ilman niitä. Mielestäni muistiinpanot tehostavat oppimista ja asioiden ymmärtämistä, mutta niihin ei kannata kuluttaa liikaa aikaa. Älä siis kopioi kirjasta sanasta sanaan kaikkea, vaan pyri opettamaan asiat itsellesi muistiinpanoja tekemällä omin sanoin. Tee siis muistiinpanoja silloin, kun koet sen juuri kyseisen asian oppimiseksi hyödylliseksi. Poimi esimerkiksi muistamista helpottavia avainsanoja tai tee ajatuskarttoja, nämä vievät vähemmän aikaa, mutta pakottavat silti keskittymään lukiessasi oleelliseen, mikä taas auttaa sinua hahmottamaan aiheesta pääkohdat.

Et pyydä apua.

Jos joku asia on epäselvä sinulle, etkä ymmärrä sitä edes opetuksen jälkeen, kysy apua. Jos et siis ymmärrä jotain opetettavaa asiaa, olet huomannut, ettei opiskelutekniikkasi ole toimiva, arvosanasi ei vastaa tavoitteitasi tai tarvitsisit apua johonkin muuhun pulmaan, niin etsi rohkeasti apua. Aina löytyy joku, joka osaa auttaa käsillä olevan ongelman kanssa. Apua löytyy kaikille niille, jotka sitä ymmärtävät pyytää. Älä jätä hyödyntämättä tätä mahdollisuutta.

Luet yön yli.

Kun aikataulut painaa ja tentit lähestyvät, saattaa moni turvautua yötä myöten lukemiseen. Pääsykokeisiinkin valmistautuessa tulee tämä konsepti monelle tutuksi. Tee kuitenkin itsellesi palvelus ja mene nukkumaan ajoissa. Huonosti levänneenä ajatus ei kulje, mieleen palauttaminen on vaikeaa ja koesuorituksesi kärsii. Lue illalla muistiinpanosi isojen alueiden sijaan ja mene ajoissa nukkumaan. Tämä malli palkitsee pidemmän päälle ja vältyt yliväsymykseltä.

-Taija-Maija 🙂

Taija-Maija