Psykologia  •  27.10.2020

5 vinkkiä, joilla saat valmennuskurssista kaiken irti!

HEIPÄ HEI!

Syksyisin odotetaan aina jännityksessä, mitä seuraava kevät tuo tullessaan. Psykologian valintakoetiedot on nyt julkaistu ja katseen voi nyt suunnata kohti pääsykoeurakan aloittamista.  Yksi vaihtoehto pääsykoeluvun tueksi on valmennuskurssi. Valmennuskurssista kannattaa ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti, sillä jokainen asia on askel kohti pääsykokeessa onnistumista.

Ennen kuin uppoudun tehokkaisiin vinkkeihin, ajattelin kertoa teille vähän musta ja mun hakutarinasta. Mä valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2019 ja hain samana keväänä ensimmäisen kerran psykalle. Ylioppilaskokeiden jälkeen en kuitenkaan saanut luettua pääsykoemateriaaleja parhaani mukaan, sillä väsymys abivuodesta painoi päälle. Tehotonta pänttäämistä neljä harrastaneena menin pääsykokeeseen ja tein sen parhaani mukaan. Ymmärrettävästi en päässyt sinä keväänä sisään. Olihan se suuri pettymys.

Kesän aikana kuitenkin keräsin itseni ja taistelutahtoni ja olin valmis uuteen yritykseen. Tiesin haluavani valmennuskurssille, sillä keväällä koin pääsykoemateriaalien yksin haltuun ottamisen todella haastavana. Päädyin aloittamaan jo lokakuussa SUPERTAKUU-kurssilla, sillä halusin edetä rauhassa. Tämä oli minulle paras mahdollinen päätös. Valmennuskurssi toi hakuvuoteeni rytmiä ja aikataulua, sekä ylläpiti motivaatiota koko vuoden. Vuoden aikana opin opiskelutekniikoita laajemmin kuin olin itse koskaan käyttänyt, sain itsevarmuutta onnistumisten myötä ja motivaationi oli keväällä aivan huipussaan. Maaliskuu toi kuitenkin uudet tuulet pandemian myötä ja opiskelu siirtyi lähiopetuksesta etäilyyn. Opetusta sai kuitenkin netin välityksellä ja opiskelu kohti uudenlaisia pääsykokeita alkoi. Vaikka pääsykoekevät ei tänä vuonna ollut täysin normaali, eivät perusasiat miksikään muuttuneet. Pidin myös keväällä pääni kylmänä ja menin kohti pääsykoetta. Sekavan, hämmentävän ja stressaavan vuoden jälkeen voin onnellisesti todeta tehneeni kaikkeni ja työni palkittiin opiskelupaikalla 🙂

Nyt kaiken ylimääräisten höpötyksen jälkeen niihin luvattuihin vinkkeihin:

1.     Osallistu aktiivisesti

Valmennuskurssi auttaa ja tukee sinua matkalla kohti pääsykokeita, mutta se ei ole mikään oikotie onneen. Jokaisesta oppitunnista on hyötyä ja ne helpottavat rytmittämään omaa opiskelua. Itse tein kurssin aikana kaikki materiaaleista löytyvät tehtävät, sillä koin niiden teon tuntuvan tehokkaalta tavalta oppia. Suosittelen hyödyntämään oppitunneissa myös opettajan läsnäoloa ja kysymään aktiivisesti, jos jokin on epäselvää.

2.     Muista, että et ole yksin

Valmennuskurssin yksi mielestäni tärkeimmistä eduista on se, että muut kurssilla ovat myös samassa tilanteessa. Vertaistuki oli ainakin minulle todella tärkeää. Siitä sai voimaa, kun tuntu että on vaikeaa ja tukea ja apua kun oli ongelmia. Jos itsellä oli haasteita jossain, niin todennäköisesti jollain muullakin oli ja asiaa voitiin yhdessä pohtia. Myös kurssin tutoreilta sai vinkkejä ja tukea vuoden aikana. Suosittelen vahvasti hyödyntämään kaiken tuen minkä vaan saa.

3.     Harjoituskokeiden hyödyntäminen

Itse ainakin olen todella koestressaaja ja harjoituskokeet olivat pelastava enkelini. En oikeastaan edes muista ensimmäisestä harjoituskokeestani mitään, sillä stressasin koetilannetta niin paljon. Kurssin aikana tein kuitenkin useamman ja viimeisellä kerralla stressini oli jo hallinnassa. Harjoituskokeet ovat oiva mahdollisuus harjoitella koetilanteen ajankäyttöä, sillä harjoituskokeet pyrkivät simuloimaan oikeaa koetilannetta. Ne kannattaa ottaa harjoituksen kannalta eikä niinkään niin, että niissä täytyisi onnistua heti täydellisesti. Onnistumiset parantavat itsetuntoa ja virheet opettavat. Jokainen harjoitusmahdollisuus kannattaa hyödyntää.

4.     Kaikki opiskelutekniikat käyttöön

Jokainen oppii hieman eri tavalla. Valmennuskurssikin tarjoaa paljon erilaisia oppimisen keinoja. Luennoilla kuunteleminen, tehtävien mekaaninen tekeminen, yhdessä pohtiminen ja asioiden selittäminen, ja lista vain jatkuu. Kannattaa kokeilla erilaisia keinoja ja löytää ne itselle tehokkaimmat. Itse olen todella visuaalinen oppija ja piirrän yleensä kaiken väreillä. Jopa tilastomatikan! Kaikki oppimisen keinot ovat sallittuja ja yleensä vielä mitä hullunkurisempi, sitä paremmin asiat jäävät mieleen!

5.     Muista levätä

Tärkeintä on huolehtia omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Muista nukkua ja syödä hyvin, sekä ulkoilla jotta saat happea. Vaikka tämä kuulostaa peruskauralta voi helposti hyvinvoinnin peruspilaritkin jäädä stressin jalkoihin. Ensimmäisenä hakukeväänä unohdin täysin oman hyvinvointini eikä lopputulos ollutkaan onnistunut. Tänä hakuvuonna kuitenkin panostin hyvinvointiini ja jaksamiseen opiskelun ohella, ja lopputulos oli myös parempi. Kun voi hyvin, jaksaa myös opiskella paremmin. Eli muistakaa levätä ja huolehtia myös vapaa-ajastanne. Nähkää kavereita, ulkoilkaa, tanssikaa, piirtäkää, nukkukaa välillä pitkään, laulakaa, tehkää niitä asioita, jotka tekevät teidät onnellisiksi!

TSEMPPIÄ JOKA IKISELLE PÄÄSYKOEURAKKAAN!

Nea

Hei! Olen pian 20-vuotias psykologian opiskelija Tampereelta 🙂 Tervetuloa seuramaan matkaani täällä blogin puolella!